Πέφτει το Χάρκοβο και Οδησσός – Ακολουθεί το Κίεβο

Δείτε σε χάρτη τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σαν μια «τανάλια» έχουν «σφίξει» την Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες «πνίγουν» όλο και περισσότερο τους περίπου 100.000 Ουκρανούς στρατιώτες και παραστρατιωτικούς που βρίσκονται μέσα. 

Πυροβολικό, πυραυλικές επιθέσεις από το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα, επιθέσεις πάνω από 1000 αρμάτων μάχης, 5.000 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και περί των 200.000 Ρώσων στρατιωτών, μπήκαν στην τρίτη φάση της επιχείρησης, αποφασισμένοι να «τελειώσουν» τον αντίπαλό τους μέχρι το τέλος του Μαρτίου και όπως αναφέραμε ήδη στο pronews.gr εάν δεν βρεθεί άμεσα μια διπλωματική λύση έρχεται σφαγή περίπου 100.000 Ουκρανών.

Δείτε χάρτη: 

 

Η πόλη που αναμένεται να πέσει -ίσως και μέσα στις  επόμενες ώρες- στα ρωσικά χέρια είναι η Οδησσός, εκεί που πλέουν τρεις Αμφίβιες Ομάδας Μάχης του ρωσικού Στόλου.

Η κίνηση των 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου έγινε διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών. Τα πολεμικά έπλευσαν σε δύο ομάδες νότια της γραμμής των αποβατικών πλοίων.

Η βόρεια ομάδα αποτελείται από ένα πλοίο που μοιάζει να είναι είτε ρυμουλκό είτε ναρκαλιευτικό, δύο μεγάλα σκάφη προσγείωσης Project 775, ένα ρυμουλκό και ακόμη ένα σκάφος προσγείωσης Project 775.

Η δεύτερη ομάδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις άλλες δύο, κινείται σε σχήμα τετραγώνου. Αυτή η ομάδα πιθανότατα αποτελείται από κορβέτες που φέρουν πυραύλους.

Στη νότια ομάδα εθεάθη το καταδρομικό Moskva, το οποίο συνοδευόταν από δύο μεγάλα αποβατικά καράβια Project 1171 (κλάσης Tapir).

Υπό πολιορκία βρίσκεται και το Χάρκοβο, εκεί που «ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Ως αποτέλεσμα επίθεσης πυροβολικού στα πολυώροφα κτίρια στην περιοχή Nemyshlyansky του Χάρκοβο, πολλά διαμερίσματα σε δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση σήμερα το πρωί.

 

Τα περί ρωσικής «τανάλιας» τα επιβεβαιώνει και Αμερικανός πολίτης που ζει στο Χάρκοβο, ο οποίος τονίζει:

«Οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει ουσιαστικά το Κίεβο και το Χάρκοβο. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι νικούν. Έχουν περικυκλώσει και εξολοθρεύουν σταδιακά τον ουκρανικό Στρατό των 60.000 ανδρών που τώρα βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία».

Στο Κίεβο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα είναι ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης. Παρόλα αυτά από χθες εμφανίζεται ελάχιστη κινητικότητα.

Ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Κίεβο οι χερσαίες τους δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο στη χώρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερα στρατεύματα και προμήθειες από ό,τι έχει στη διάθεσή της στην Ουκρανία και εξετάζει πώς να αποκτήσει περισσότερους πόρους.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο:

 

 

Αφήστε μια απάντηση