Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Σχόλιο ιστολογίου:

΄Οσο και αν μας φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε, ότι θα έρθει τέτοια επισιτιστική κρίση, που να χρειαστεί να φυτέψουμε πατάτες όχι μόνο σε χωράφια αλλά και σε μπαλκόνια, ας θυμηθούμε τι είπε ο Αυγουστίνος Καντιώτης:

«Σε μια μέρα θα αδειάσει η Αθήνα και όλοι θα σκοτώνονται στα χωράφια για μια πατάτα»!!!

—————————————————————————————-

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες;

Η πατάτα είναι μία από τις αγαπημένες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκινά με την φύτευση του πατατόσπορου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Λέγοντας πατατόσπορο, δεν εννοούμε κάποιο μικρό σπόρο που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας αλλά τη γνωστή μας πατάτα, τον υπόγειο βολβό σε μορφή κονδύλου που αναπτύσσεται υπόγεια. Ο πατατόσπορος διαφέρει σε σχέση με την κοινή πατάτα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο για να φάμε, καθώς ο διαθέτει ειδική πιστοποίηση και ελέγχους που εξασφαλίζουν ότι είναι υγιής και κατάλληλος για καλλιέργεια.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πατάτες, πως επιλέγουμε πατατόσπορο, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση της πατάτας ώστε να εξασφαλίσουμε μία πλούσια συγκομιδή από νόστιμες πατάτες που θα απολαύσουμε στην κουζίνα μας.

1. Πότε φυτεύουμε πατάτες στον κήπο και στο μπαλκόνι μας;

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται την εποχής της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ανάλογα την περιοχή καλλιέργειας, έχουμε διαφορετική εποχή φύτευσης της πατάτας λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.

Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στις περιοχές της νότιας Ελλάδα, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι στα από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στην κεντρική Ελλάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου, ενώ στη βόρεια Ελλάδα γίνεται λίγο αργότερα από τις αρχές Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου.

Για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, η οποία ευδοκιμεί μόνο στις περιοχές της νότιας Ελλάδας λόγω του ηπιότερου χειμώνα, κατάλληλη εποχή φύτευσης της πατάτας είναι από μέσα Αυγούστου ως τέλη Σεπτέμβριου.

2. Πότε προμηθευόμαστε πατατόσπορο για τη φύτευση;

Είναι σημαντικό να προμηθευτούμε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας πατάτας από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν τη φύτευση της πατάτας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να προλάβει να βγάλει φύτρα ο πατατόσπορος και να είναι έτοιμος για φύτευση την κατάλληλη εποχή.

3. Πώς επιλέγουμε πατατόσπορο για τη φύτευση;

Αναζητώντας πατατόσπορο από τα γεωπονικά καταστήματα, προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ο οποίος δεν χρειάζεται τεμαχισμό πριν την φύτευση. Θα συναντήσουμε πατατόσπορο που φέρει λευκό ταμπελάκι στο σακί (τύπου elite) και πατατόσπορος που φέρει μπλε ταμπελάκι στο σακί του.

Ο πατατόσπορος τύπου elite που συναντάμε στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια, έχει υψηλότερη τιμή αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε από τις πατάτες που θα συγκομίσουμε, να τις φυτέψουμε το φθινόπωρο και να μας δώσουν ικανοποιητική συγκομιδή.

4. Τι προετοιμασία θέλει ο πατατόσπορος πριν τη φύτευση;

Η προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντική για να έχουμε πετυχημένη καλλιέργεια καi ικανοποιητική συγκομιδή πατάτας.

Για να ετοιμάσουμε τον πατατόσπορο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Απομακρύνουμε από τον πατατόσπορο που προμηθευτήκαμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο πατάτας πριν τον φυλάξουμε στην αποθήκη

Διατηρούμε τον υγιή πατατόσπορο για λίγες μέρες σε τελάρα σε αποθηκευτικούς χώρους με κατάλληλες συνθήκες υψηλής υγρασίας, χαμηλού φωτισμού και θερμοκρασίας 16-18 βαθμών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα πιο γρήγορα.

Σκεπάζουμε τις πατάτες με μια βρεγμένη λινάτσα, για να διατηρήσουμε σχετική υγρασία και παράλληλα να τους προφυλάξουμε από το φως καθώς διαφορετικά θα πρασινίσουν οι κόνδυλοι και θα είναι ακατάλληλοι για φύτευση.

Ψεκάζουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την έκπτυξη φυτρών διατηρώντας πάντα τον πατατόσπορο σε δροσερό περιβάλλον.

Ο πατατόσπορος είναι έτοιμος να φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι όταν έχει βγάλει φύτρα μήκους 1-1,5 εκατοστού.

5. Πώς προετοιμάζουμε τον κήπο για τη φύτευση πατάτας;

Πριν τη φύτευση της πατάτας στον κήπο ή το χωράφι μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες προετοιμασίας του εδάφους για καλλιέργεια:

Απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί.

Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων φυτών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, δηλαδή των σολανωδών, όπως η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς, η καλλιέργεια της μελιτζάνας στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα.

Οργώνουμε ή σκάβουμε πολύ καλά τον κήπο μας πριν τη φύτευση της πατάτας για να εξασφαλίσουμε αφράτο έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους.

Ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ και κοπριά για να βελτιώσουμε τις ιδιότητες του χώματος και για να ενισχύσουμε την καλλιέργεια της πατάτας με θρεπτικά συστατικά, ώστε να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή.

 

mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση