Στέλιος Καλαθάς: Οι συναντήσεις με τον Άγιο Παΐσιο και το θαύμα που τον έσωσε από τροχαίο

Οι τρεις συναντήσεις που είχε ως φοιτητής με τον Άγιο

Ο Στέλιος Καλαθάς είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του θεάτρου και της τηλεόρασης, με το κοινό να τον έχει απολαύσει σε πολλές πετυχημένες σειρές. Λίγοι, όμως, ξέρουν την ιδιαίτερη σχέση του γνωστού πρωταγωνιστή πίσω από τα λαμπερά φώτα και τις κάμερες με το Περιβόλι της Παναγίας αλλά και με τον Αγιο Παΐσιο, τον οποίο ο δημοφιλής ηθοποιός είχε την ευλογία να γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί του.

Μιλώντας ο ίδιος  εξομολογείται για πρώτη φορά τις συγκλονιστικές συναντήσεις που είχε τρεις φορές με τον γέροντα Παΐσιο στο Αγιον Ορος, την επιθυμία του όταν ήταν έφηβος να βάλει τα ράσα και να γίνει παπάς, αλλά και το πώς σώθηκε από θαύμα όταν είχε ατύχημα με το αυτοκίνητό του!

«Ταπεινότητα»

Ο Στέλιος Καλαθάς περιγράφει με γλαφυρότητα πώς γνώρισε τον άγιο Παΐσιο, τα σοφά λόγια που του είπε, αλλά και τη συγκινητική συνάντηση που είχε μαζί με τρεις τυφλούς φίλους του που ήθελαν να τον συναντήσουν: «Η πρώτη φορά που συνάντησα τον γέροντα τότε Παΐσιο ήταν όταν ήμουν φοιτητής της θεατρικής σχολής, και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις μας. Είχα ακούσει για τη φήμη του και έτυχε να μένω σε μια σκήτη της Μονής Κουτλουμουσίου, που ήταν απέναντι από το κελί του γέροντα. Κάθε πρωί τον έβλεπα από το παράθυρο του δωματίου μου. Θα πήγαινα να τον συναντήσω ακόμη και αν ήμουν στην άλλη άκρη του Αγίου Ορους. Την τρίτη φορά, μάλιστα, είχα πάει με τρεις φίλους μου τυφλούς, οι οποίοι με είχαν παρακαλέσει να τους συνοδεύσω στον γέροντα. Θυμάμαι την ταπεινότητά του και τη μεταφυσική ενέργεια που είχε, τον χαμηλόφωνο τρόπο που μιλούσε και το βλέμμα του, που ήταν στραμμένο κάτω όταν σου μίλαγε. Μια απίστευτη επί της ουσίας ταπεινότητα, όχι δήθεν. Ελεγε λίγες κουβέντες, αλλά μέσα σε αυτές τις κουβέντες υπήρχαν μια σοφία και μια γαλήνη. Θυμάμαι μου είχε πει “όταν περνάς δύσκολα, να κοιτάς τον ουρανό και να λες και αυτό θα περάσει”» λέει με συγκίνηση ο ηθοποιός για τον άγιο που ο βίος του καθηλώνει τη φετινή τηλεοπτική σεζόν το κοινό μέσα από τη σειρά «Αγιος Παΐσιος: από τα Φάρασα στον Ουρανό».

Ο ηθοποιός με τον πατέρα Δανιήλ στη Μονή Ιβήρων

Για τον Στέλιο Καλαθά τα πάντα είναι νωπά στη μνήμη του ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια «Εκείνα τα χρόνια πήγαινε πολύς κόσμος να τον συναντήσει. Ολοι ήθελαν να τους πει για το μέλλον, αλλά εγώ σε αυτό ήμουν πολύ αντίθετος και δεν ρώταγα τίποτα για τα μελλούμενα» λέει στην εξομόλογησή του  και συνεχίζει: «Ηταν πολύ δυνατή και συγκινητική η συνάντηση που είχε ο γέροντας με τους τυφλούς φίλους μου. Τους είπε χαρακτηριστικά ότι “τώρα εδώ περνάτε δύσκολα, μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά για κάποιο λόγο συμβαίνει αυτό, που μόνο ο Θεός ξέρει. Να είστε σίγουροι ότι μετά θα δικαιωθούν όλες οι δυσκολίες σας και οι κόποι σας”».

Ο ηθοποιός, μιλώντας για την πίστη του στον Θεό, μέσα σε όλα περιγράφει στην «Espresso» το θαύμα που βίωσε όταν το αυτοκίνητό του ακινητοποιήθηκε στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Επιδαύρου, με τις νταλίκες να έρχονται καταπάνω του και να αναγκάζεται να το ρίξει πάνω σε δέντρο για να μην πέσει στον γκρεμό. «Νιώθω γενικότερα μια προστασία από τον Θεό. Γυρνούσα στην Αθήνα με το αυτοκίνητό μου από την Επίδαυρο και μπλόκαρε το αυτοκίνητό μου ξαφνικά και έρχονταν οι νταλίκες καταπάνω μου. Κατάφερα να αποκτήσω τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου που δεν λειτουργούσε ούτε το φρένο ούτε το χειρόφρενο ούτε το γκάζι και έπειτα από κάποια λεπτά κατάφερα να το ρίξω σε ένα δέντρο, γιατί από κάτω ήταν γκρεμός και από την άλλη έρχονταν καταπάνω μου νταλίκες. Χτύπησα πολύ λίγο, περισσότερο ήταν το σοκ που έπαθα, και ευγνωμονώ τον Θεό που γλίτωσα τη ζωή μου!» λέει συγκλονισμένος.

Ο Στέλιος σε κελί της Μονής Κουτλουμουσίου απέναντι από το κελί του Αγίου Παϊσίου

Η πίστη του ηθοποιού στον Θεό δημιουργήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με τον ίδιο μάλιστα ως έφηβος να θέλει να γίνει ιερέας. «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που απέναντι είχε μια εκκλησία και ήταν ο χώρος παιχνιδιού για εμένα εκεί τριγύρω που παίζαμε. Μετά έγινα παπαδάκι και ήμουν μέσα στην εκκλησία, και η εφηβεία μου ήταν όλη μέσα στην εκκλησία, και έτσι καλλιεργήθηκε η πίστη μου στον Θεό. Μάλιστα, ήμουν σε ένα μεγάλο δίλημμα, εάν θα γίνω παπάς ή ηθοποιός. Τελικά αποφάσισα να γίνω ηθοποιός και δεν το έχω μετανιώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι ο ηθοποιός εδώ και 18 χρόνια διδάσκει με επιτυχία τη Συναισθηματική Διαλεκτική. Πρόκειται για μια μοναδική βιωματική μέθοδο, που αναδεικνύει τη δυναμική των συναισθημάτων και την αυτοέκφραση μέσα από κώδικες υποκριτικής, σε ανθρώπους που δεν είναι ηθοποιοί. Ο Στέλιος Καλαθάς αναφέρει πώς η πίστη του στον Θεό τον βοήθησε στη διδασκαλία του: «Η μέθοδος που διδάσκω, να γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και να τον βελτιώνεις μέσα από την τέχνη, έχει άμεση σχέση με την καθαρότητα της καρδιάς. Αυτό ταιριάζει πολύ με το κομμάτι της πίστης μας. Εδώ και 18 χρόνια που διδάσκω τη συναισθηματική διαλεκτική έχω δει πολλά μικρά θαύματα από ανθρώπους που ήταν μπλοκαρισμένοι και βρήκαν το φως της ψυχής τους».

Ο Στέλιος Καλαθάς στη Μονή Σταυρονικήτα την εποχή που ήταν φοιτητής

Kλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη παράσταση «Η φάρσα του Πιερ Πατλέν» στο θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα: «Νιώθω απέραντη ικανοποίηση γιατί είχαμε βάλει φέτος έναν στόχο με τον θίασο, να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει έπειτα από τα χρόνια της καραντίνας και της θεατρικής απραξίας, και νιώθω πολύ ικανοποιημένος γιατί έχουμε πετύχει τον σκοπό μας στο 100%. Εχουμε στήσει μια παράσταση με πολύ γέλιο, πολλή αισιοδοξία και φοβερά μηνύματα. Φεύγει ο κόσμος χαρούμενος από το θέατρο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις ημέρες που ζούμε».

πηγή

romioitispolis.gr

Αφήστε μια απάντηση