Με εκτόξευση ASMPΑ απαντά ο Ε.Μακρόν στον Β.Πούτιν: Σε ετοιμότητα άμεσης ανταπόδοσης οι γαλλικές πυρηνικές δυνάμεις!

Σε κατάσταση ύψιστου πυρηνικού συναγερμού έχει εισέλθει η Γαλλία επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για ενδεχόμενο πυρηνικό ή χημικό κτύπημα σε Ουκρανία ή Πολωνία.

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου τριών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Le Triomphant , η Γαλλία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο cruise ASMPΑ.

Ο ASMPA έχει φορτίο πυρηνική κεφαλή και αποτελεί μέρος του γαλλικού στρατηγικού οπλοστασίου. Αυτό σημαίνει πως η Γαλλία έχει θέσει σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Στρατηγικές Πυρηνικές της Δυνάμεις.

Ανακοίνωση γαλλικού ΥΠΑΜ

Το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έγινε επιτυχημένη δοκιμαστική βολή της τελευταίας του έκδοσης, από ένα Rafale, που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση 120 στο Cazaux στην νοτιοδυτική Γαλλία.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του ASMPA πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η τελευταία βολή σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης παραγωγής του εκσυγχρονισμένου πυραύλου ASMPA πριν την πιθανή εισαγωγή του στη Στρατηγική Πολεμική Αεροπορία και τη Ναυτική Αεροπορία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δοκιμή πραγματοποιείται σε μια στιγμή κορύφωσης του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται για την πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Άμυνας, εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την επιτυχία στις 23 Μαρτίου 2022 της ειδικής βολής του εκσυγχρονισμένου στρατηγικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς αέρος-εδάφους (ASMPA)», τονίζει στη ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Μόνο με διαταγή του προέδρου

Το ASMPA είναι η προηγμένη έκδοση του Air-Sol Moyenne Portee (ASMP) και μπορεί να εκτοξευτεί από πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, μαχητικά Dassault-Breguet Super Etendard, Dassault Mirage 2000N και μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ ASMPA που φέρει πυρηνική κεφαλή μπορεί να εκτοξευτεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου, εάν κριθεί απαραίτητο, «στο επίπεδο αυστηρής επάρκειας που απαιτεί το διεθνές περιβάλλον», τονίζει το υπουργείο Άμυνας.

Τέθηκε σε λειτουργία το 2009 και η γαλλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 54 τέτοιους πυραύλους.

Ο ASMPA (γνωστός πριν και ως ASMP-AN 1) μεταφέρει πυρηνική κεφαλή 30 κιλοτόνων σε αποστάσεις 500χλμ ενώ κινείται με κινητήρα ramjet.

Η μέθοδος αυτή προώθησης επιτρέπει, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους πυραυλικής ώσης, τη σημαντική μείωση τόσο του όγκου που καταλαμβάνει ο κινητήρας στον κορμό του πυραύλου όσο και του συνολικού βάρους του βλήματος, επιτρέποντας έτσι τη σημαντική αναβάθμιση της ακτίνας δράσης του και του βάρους της πυρηνικής κεφαλής του καθώς και την ικανότητα πτήσης με υπερηχητική ταχύτητα.

Image

 

Δείτε βίντεο

WarNews247

Αφήστε μια απάντηση