Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) : Υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία με την Ουκρανία – Οι Δυτικοί κατανόησαν τα λάθη τους

Υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία με την Ουκρανία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov

Ουσιαστικές πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «βλέπει» στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς μάλιστα, όπως είπε, οι Δυτικοί κατανόησαν τα λάθη τους – «αν και δεν τολμούν να τα ομολογήσουν δημοσίως».

Η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Vladimir Putin και Vladimir Zelensky, σημείωσε ο υπουργός, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν υπάρξει «σύγκλιση» σε όλα τα βασικά ζητήματα.
Ειδικότερα, ο κ. Lavrov, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, οι οποίες θα διεξαχθούν αρχής γενομένης από αύριο 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε:

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη «κυριολεκτικά σήμερα ή αύριο και μας ενδιαφέρει αυτές οι διαπραγματεύσεις να στεφθούν με επιτυχία».
Η Μόσχα διαπραγματεύεται για να διασφαλίσει ότι «οι άνθρωποι στο Ντονμπάς δεν θα υποφέρουν ποτέ ξανά από το καθεστώς του Κιέβου».
Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία <…> θα πάψει να είναι μια χώρα που συνεχώς στρατιωτικοποιείται και προσπαθεί να αποκτήσει όπλα κρούσης που απειλούν τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Αυτήν τη φορά, το Κίεβο δεν θα μπορέσει «να δημιουργήσει απλώς ένα είδος διαπραγματεύσεων και μια λύση: Χρειαζόμαστε ένα αποτέλεσμα βασισμένο στις διαπραγματεύσεις.
Η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, και όχι «απλώς να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.
Αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό.
Η συνάντηση θα γίνει μόλις υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα βασικά ζητήματα.
Υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία, γιατί οι Δυτικοί έχουν κατανοήσει τα λάθη τους, αν και για προφανείς λόγους είναι απίθανο να τα ομολογήσουν».

Για την απόρριψη διαμεσολάβησης της Δύσης

«Δεν θα ήθελα να δω καμία παρέμβαση από τους δυτικούς συναδέλφους μας, γιατί μας έχουν ήδη μεταφέρει τις απόψεις τους τόσο τον Φεβρουάριο του 2014 στην Ουκρανία όσο και τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ.
Πολλές φορές, τα επιτεύγματα της διπλωματίας καταστράφηκαν από δυτικούς συναδέλφους:
Τώρα δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε πλήρως εγγυήτρια για τη διευθέτηση των συγκρούσεων» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Για την «απομόνωση» της Ρωσίας

Όσο για την απομόνωση, «δεν υπάρχει απομόνωση» αναφέρει ο Lavrov και προσθέτει: «Για απομόνωση μιλούν όσοι ιδεολογικά είναι δεμένοι στο άρμα της Δύσης.
Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να δείξουν πως η Μόσχα είναι απομονωμένη, παρουσιάζοντας τα αριθμητικά αποτελέσματα ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, αλλά οι ίδιες εκβιάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στον παγκόσμιο οργανισμό:
Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα για εμάς: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές χώρες φοβούνται οι ίδιες να μην απομονωθούν.
Η «απομόνωση» της Ρωσίας δεν υπάρχει, αφού έχει πολλούς εταίρους στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική:
«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα.
Αναπτύσσουμε μια ιδιαίτερα προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία και με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής» υποστηρίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση