ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους για ντομάτα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Συλλέγουμε σπόρο από τα πιο αντιπροσωπευτικά φυτά της ποικιλίας, τα πιο καλαίσθητα, υγιή και τα πιο παραγωγικά, τα οποία είναι καλό να τα σημαδεύουμε με μια κορδέλα ◊ Προσπαθούμε να συλλέγουμε σπόρο από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φυτών μιας ποικιλίας (τουλάχιστον 6-12) και περισσότερα στάδια παραγωγής (αρχή, μέση, τέλος καρποφορίας). Έτσι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας! ◊ Βασικό είναι όταν σπέρνουμε μια ποικιλία να κρατάμε στην άκρη μια μικρή ποσότητα από το σπόρο για την περίπτωση που η καλλιέργεια μας καταστραφεί για οποιονδήποτε λόγο.

Ντομάτα συνοπτικά:

Συλλέγουμε τις ντομάτες όταν είναι πολύ ώριμες

● Κατόπιν, τις κόβουμε οριζόντια και τις στύβουμε πάνω από ένα σουρωτήρι, για να πέσουν μόνο οι σπόροι

● Πλένουμε με άφθονο νερό τους σπόρους μέσα στο σουρωτήρι, ανακατεύοντας με το χέρι μας

● Κατόπιν βάζουμε τους σπόρους σε ένα δοχείο με νερό και απομακρύνουμε ότι επιπλέει (ακατάλληλοι σπόροι, υπολείμματα σάρκας, φλούδας, κλπ.)

● Στραγγίζουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα για να ξεραθούν.

Ιούλιος και οι ντομάτες έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν. Οι πρώτοι καρποί που έχουμε πιθανών σημαδέψει για να πάρουμε τους σπόρους είναι έτυμοι.

Είναι πολύ εύκολο να πάρουμε τους σπόρους από τις ντομάτες. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια πολύ απλή μέθοδο.

Κόβουμε την ντομάτα οριζόντια, τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σ’ ένα στραγγιστήρι ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τρίβουμε απαλά τους σπόρους πάνω στο στραγγιστήρι.

Όταν καθαρίσουν οι σπόροι τους τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα σε σκιά για μια εβδομάδα.

Αποθηκεύουμε τους σπόρους σε δροσερό και σκιερό μέρος, γράφοντας τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τη χρονιά καλλιέργειας.

Θυμόμαστε να πάρουμε σπόρους σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και από όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά, για να διατηρήσουμε την ποικιλότητα της ποικιλίας.

Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση