Ηλεκτροσόκ στη Γερμανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει έως και 50% αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός – Τί έρχεται στην Ελλάδα;

Η Ευρώπη και ειδικά η ισχυρή οικονομικά Γερμανία περνάει μια μεγάλη κρίση… τιμών και τροφίμων, κάτι το οποίο έρχεται και στην Ελλάδα.

Στην Γερμανία οι τιμές στα τρόφιμα θα αυξηθούν από 20% έως 50% και όπως αναφέρουν Έλληνες παράγοντες στην αγορά τροφίμων νομοτελειακά το «τσουνάμι» των αυξήσεων θα «χτυπήσει» και την Ελλάδα και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έκρηξη τιμών και μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Λίγες ημέρες μετά που η Γερμανία ανέφερε τον υψηλότερο πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 7,6% και να καταρρίπτει όλες τις προσδοκίες… το κύμα των αυξήσεων έρχεται να πλήξει την μεσαία οικογένεια.

Οι αρχικές αυξήσεις ήταν μόλις 5%….

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά περίπου 5% «σε όλη τη γκάμα προϊόντων» ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών της ενέργειας, ανέφερε ο πρόεδρος του HDE Josef Sanktjohanser στην Neue Osnabrücker Zeitung, όπως αναφέρει το bankingnews.gr

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πληγεί οι αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ νέες αυξήσεις έρχονται και θα είναι πολύ επώδυνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, οι πρώτες αλυσίδες λιανικής έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν τις τιμές τους στη Γερμανία – και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

«Σύντομα θα μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπο του πολέμου να αντικατοπτρίζεται στις τιμές σε όλα τα σούπερ μάρκετ».

Έρχονται αυξήσεις έως 50%

Πρόσφατα, δημοφιλείς αλυσίδες λιανικής όπως η Aldi, η Edeka και η Globus ανακοίνωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους.

Στην Aldi, το κρέας και το βούτυρο θα είναι «σημαντικά πιο ακριβά» από τις 4 Απριλίου 2022 λόγω των αυξήσεων των τιμών από τους προμηθευτές του.

Η Aldi, για παράδειγμα, αναμένει αυξήσεις από 20% έως 50% τις τιμές αγοράς π.χ. στο κρέας, τα λουκάνικα και το βούτυρο πρόκειται να γίνουν «σημαντικά πιο ακριβά».

«Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν άλματα στις τιμές αγοράς που δεν είχαμε ξαναζήσει», ανέφερε εκπρόσωπος της Aldi Nord.

Πριν από 15 ημέρες, η Aldi ανέβασε τις τιμές σε περίπου 160 είδη και μια εβδομάδα αργότερα άλλα 20 είδη έγιναν πιο ακριβά. Τα περισσότερα super market ακολούθησαν σε αυξήσεις τιμών.

Τον Φεβρουάριο, το κόστος ζωής της Γερμανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας, με τα καθημερινά είδη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 7,3%.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis επισήμανε ότι το άλμα του πληθωρισμού από το 5,1% του Ιανουαρίου 2022 στο 7,3% του Φεβρουαρίου αντανακλά τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σχεδόν όλες οι εταιρείες στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων της Γερμανίας σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών.

Αν και οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν ανησυχία για τους ταλαιπωρημένους καταναλωτές της Γερμανίας, οι ειδικοί του κλάδου δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων στα ράφια…

Κάτι που, φυσικά, είναι αναμενόμενο όταν οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα, πολύ λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Joachim Rukwied, πρόεδρο της αγροτικής ένωσης, η προμήθεια τροφίμων στη Γερμανία είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Με τις φήμες για ελλείψεις να φουντώνουν, οι ιδιοκτήτες super markets ανησυχούν μήπως προκύψουν φαινόμενα πανικού από τους καταναλωτές.

Τα γερμανικά super martkets άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές μαγειρικών ελαίων και αλευριού, με στόχο να αποτρέψουν την τάση για αποθήκευση ειδών καθώς οι καταναλωτές πιστεύουν ότι μπορεί να εξαντληθούν.

Και τώρα που οι τιμές των τροφίμων πρόκειται να εκτιναχθούν έως και 50%, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η Γερμανία απέναντι στο ΝΑΤΟ που υποκινεί τον πόλεμο στην Ουκρανία…

Ανάπτυξη 2,1% αντί 4% το 2022

Νωρίτερα, η IfW Kiel, ένας από τους κορυφαίους γερμανικούς οικονομικούς θεσμούς, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2022 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία: Πλέον αναμένει ανάπτυξη κατά 2,1% αντί του προβλεπόμενου 4%.

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, επιταχύνθηκε στο ρεκόρ 7,3% στην ιστορία των παρατηρήσεων από 5,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Deutsche Bank: Κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία, αν επιβληθεί ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Christian Sewing, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει το Βερολίνο για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα, λόγω των φρικαλεοτήτων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.

Ο Sewing σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι τράπεζες της χώρας αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 2% περίπου μέχρι το τέλος του 2022.

Την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ενός ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία εκφράζει το Βερολίνο, τη στιγμή που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για νέο γύρο κυρώσεων.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα επιβάλει άμεσο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα εργάζεται για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

Σημειώνεται ότι o ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Linder σε δηλώσεις του το Σάββατο 3 Απριλίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τιμές αυξάνονται», «Θα γίνουμε φτωχότεροι», δηλώνει ο Lindner στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση