Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου -Ενενήντα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

NoJetsForTurkey: «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Κόκκινο «χτύπησε» η προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο καθώς η πολεμική της αεροπορία προχώρησε χτες σε 90 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Παράλληλα σημειώθηκαν και τέσσερις υπερπτήσεις σε νήσο Παναγιά και Οινούσσες.

Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, σήμερα, τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Στις 18:33 τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες ενώ πραγματοποίησαν και νέα υπερπτήση στα ίδια νησιά στις 18:35, όλες στα 26.000 πόδια.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σήμερα 21 αεροσκάφη (12 F-16, 3 μη επανδρωμένα UAV, 2 κατασκοπευτικά CN-235, 2 ελικόπτερα και 2 ανθυποβρυχιακά ATR-72).

Από τα 12 μαχητικά τα 6 ήταν οπλισμένα και σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και σημείωσαν 20 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Fir Αθηνών.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σχετίζεται άμεσα με τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγεται σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα την ίδια ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η άσκηση, που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 21 Απριλίου, στοχεύει πρακτικά στην αύξηση των επιπέδων πολεμικής ετοιμότητας, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από την Άγκυρα προκειμένου να θεμελιώσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της και τις προκλητικές διεκδικήσεις της- περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες από τις υπερπτήσεις των Τούρκων.

«Νo Jets For Τurkey»

Η πίεση που ασκεί η Τουρκία στις ΗΠΑ προκειμένου να προμηθευτεί νέα μαχητικά τύπου F-16, αλλά και για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό 80 ακόμα αεροσκαφών έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στους κύκλους της ομογένειας, η οποία αξιοποιώντας τους διαύλους επικοινωνίας που προσφέρονται στα πολιτικά θεσμοθετημένα όργανα του αμερικανικού Κογκρέσου, εξέφρασε με επιστολή την αντίθεσή τους, δημιουργώντας μάλιστα μια δημοφιλή «τάση» στο Twitter με το όνομα «NoJetsForTurkey».

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, η επιστολή περιλαμβάνει σημαντικά επιχειρήματα κατά της προμήθειας των μαχητικών F-16 στην Τουρκία τονίζοντας ακόμα ότι «στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που αναζητούν τρόπους για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και να να δοθούν τελικά τα F16 στην Τουρκία, εξέλιξη που θα είναι απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη».

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές σε αμερικανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτό το αίτημα.

Λόγω της αγοράς των ρωσικών [ πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας] S-400 από την Τουρκία και της αποτυχίας της να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει νέα αμερικανικά όπλα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA και πρόσθετων περιορισμών του Κογκρέσου. Αντί να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί ρωσικά οπλικά συστήματα και να αγοράζει ακόμη περισσότερα.

Ανησυχούμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποφύγουν τον νόμο CAATSA, να δικαιολογήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία και να επιτρέψουν τελικά την απερίσκεπτη πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Χωρίς καμία ένδειξη ότι η Τουρκία προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία και δεδομένων των ανησυχιών που εγείρονται από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο «θέατρο» με τα ρωσικά S-400, πουλώντας στην Τουρκία F16 υπονομεύεται το αμερικανικό δίκαιο, οι αξίες και τα συμφέροντα. Ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι υπάρχουν ορισμένα νατοϊκά συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την πώληση όπλων στην Τουρκία, καταρρίπτεται από την ίδια την Τουρκία, η οποία έσπευσε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο με αμερικανικά F-16, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16, είναι ένα προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα που δικαιούται. Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να εξετάσετε νομοθετικά μέτρα για να αποτρέψετε τις πωλήσεις νέων F-16 ή κιτ αναβάθμισης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα εκτίθεται στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».

Η πρώτη τουρκική αντίδραση

Δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία η κίνηση της ελληνικής ομογένειας, η οποία υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το αρμενικό, το κυπριακό και το κουρδικό λόμπι.

Ήδη και στο twitter, αλλά και σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, υπάρχουν αναφορές του τύπου: «Ελληνικά και αρμενικά λόμπι, φοβούνται την αγορά F-16 από την Τουρκία και ανέλαβαν δράση στις ΗΠΑ. Αντιτουρκικές ομάδες απαιτούν να ”παγώσει” η πώληση και ξεκίνησαν εκστρατεία συκοφαντίας».

Αφήστε μια απάντηση