Γ. Μάζης: “Μόνο μια κυρίαρχη Ευρώπη θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης”

“Εδώ έχουμε έναν πόλεμο των ΗΠΑ και Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος. Είναι ένας κλασικός ηγεμονικός ανταγωνισμός” υποστήριξε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης, μιλώντας στον Focus FM και τον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη.

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου από πλευράς στρατηγικών επιδιώξεων του Β. Πούτιν έχουμε την προσπάθεια εγγύσεως της Υπερδνειστερίας μετά και την ολοκλήρωση της κατάκτησης από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της ΒΔ πλευράς της Ουκρανίας, μετά την Οδησσο, μέχρι την Υπερδνειστερία. Αυτή είναι η στρατηγική στόχευση της Μόσχας. Από την άλλη μεριά είναι πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι, εάν τα ρωσικά στρατεύματα πετύχουν αυτή τη στόχευση, τίθεται σε κίνδυνο και το περιβάλλον της Υπερδνειστερίας, όπως η Μολδαβία. Και εκεί μπορεί να έχουμε θερμές αναταραξεις που μπορεί να επεκταθούν. Από ‘κει και πέρα έχουμε την περίπτωση της Σουηδίας και της Φιλανδίας, αναφορικά με τη μη συμμόρφωση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, πολύ σύντομα θα δούμε και το Κόσοβο”, ανέφερε ο ίδιος.

“Eίναι λάθος των ευρωπαίων να μην προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το όραμα του Μακρόν ο οποίος ελπίζει και προσπαθεί για μια Ευρώπη κυρίαρχη. Αυτό θα λειτουργήσει σαν μονωτικό διπλωματικό και αμυντικό και ασφάλειας στους ανταγωνισμούς μεταξύ των Αγγλοσαξονικών δυνάμεων και του Σλαβικου στοιχειου, το οποίο σιγά-σιγά συσπειρώνεται γύρω από τη Μοσχα. Αυτή μονάχα η Ευρώπη θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αιματοχυσια και να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης”, σημείωσε.

“Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα εδώ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι το να ενισχυθεί σημαντικά ο στρατηγικός ενεργειακό άξονας Eastmed”, τόνισε ο κ. Μάζης.

focusfm.gr

Αφήστε μια απάντηση