Οι New York Times αλλάζουν την φιλοπόλεμη στάση τους και περιγράφουν την αποτυχία των ΗΠΑ στην Ουκρανία

John V. Walsh. /Réseau International,15-5-22

John V. Walsh, Author at CounterPunch.org

https://www.counterpunch.org › joh…

[O συντάκτης του άρθρου είναι καθηγητής της ψυχολογίας και Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συνεργάτης της δημοφιλούς αμερικανικής  ιστοσελίδας CounterPunch.org ]

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Οι NYT προτείνουν στις ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω τρίτων εναντίον της Ρωσίας.

Οι New York Times έχουν μια δουλειά να κάνουν – και το έχουν κάνει θεαματικά τους τελευταίους μήνες. Οι Times είναι πρόδρομος, κατά την άποψη αυτού του συγγραφέα, ο πρόδρομος στη διαμόρφωση της αμερικανικής αφήγησης του πολέμου στην Ουκρανία, μια αφήγηση που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει το ηθικό, να δώσει στον πόλεμο έναν υψηλό ηθικό σκοπό και να δικαιολογήσει τα ανυπολόγιστα δισεκατομμύρια που χύθηκαν από τους φορολογούμενους στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων του Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας. Μέρα με τη μέρα, σελίδα με σελίδα, με λέξεις και εικόνες, οι Times εξηγούν σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των ηγετών της κοινής γνώμης χαμηλού επιπέδου, τι να σκεφτούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, όταν οι Times ισχυρίζονται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον άνθρωπο τους στο Κίεβο, Volodymyr Zelensky, είναι μια ιστορία του τύπου «ο άνθρωπος δαγκώνει το σκυλί». Μας λέει ότι κάποιες αλήθειες έχουν περάσει από άβολες σε αναμφισβήτητες. Αυτή ήταν η φύση του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδό του στις 11 Μαΐου, με τίτλο «Οι Ρώσοι κατέχουν μεγάλο μέρος της Ανατολής, παρά τις αποτυχίες».

Ακόμα και αυτός ο αντι-αφηγηματικός τίτλος μαλακώνει την πικρή αλήθεια. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου παραδέχεται πιο αναλυτικά: «Κρυμμένη στις καθημερινές μάχες, η γεωγραφική πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει κερδίσει έδαφος». Όχι για να «κρατήσει» το έδαφος, αλλά για να «κερδίσει» έδαφος. Όχι αρκετά για να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων.

Οι Times συνεχίζουν: «Το ρωσικό υπουργείο Άμύνης δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του στην ανατολική Ουκρανία έχουν προχωρήσει στα σύνορα μεταξύ Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, των δύο ρωσόφωνων επαρχιών όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια».                                                                                                         Μας υπενθυμίζουν εδώ ότι οι πρώτοι πυροβολισμοί αυτού του πολέμου δεν έπεσαν στις 24 Φεβρουαρίου, όπως λέει η επίσημη αφήγηση, αλλά πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια στο Ντονμπάς. Είναι μια καυστική υπενθύμιση σε εκείνους που βασίζουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο στο «ποιος πυροβόλησε πρώτος», ότι το «ηθικό» όραμά τους έχει ένα σημαντικό τυφλό σημείο.

Οι Τάιμς συνεχίζουν: «…… η κατάληψη του Ντονμπάς, σε συνδυασμό με την πρώιμη επιτυχία της ρωσικής εισβολής στην κατάληψη τμημάτων της νότιας Ουκρανίας που γειτνιάζουν με τη χερσόνησο της Κριμαίας … δίνει στο Κρεμλίνο τεράστια επιρροή σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. »

Και συνεχίζει: «Και οι Ρώσοι απολαμβάνουν το πρόσθετο όφελος της ναυτικής κυριαρχίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη μοναδική θαλάσσια οδό για το ουκρανικό εμπόριο, την οποία έχουν παραλύσει από ένα εμπάργκο που θα μπορούσε να καταλήξει να εξοντώσει οικονομικά την Ουκρανία και ήδη συμβάλλει στην παγκόσμια έλλειψη σιτηρών. Κι άλλα άσχημα νέα.

Επιπλέον, «η Ρωσία έχει πρακτικά επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους της: Να καταλάβει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας». Και, «το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την περιοχή, στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, έχει μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες πεινασμένους στρατιώτες, που τώρα περιορίζονται κυρίως σε καταφύγια.» Ωχ!

Τέλος, στρέφοντας την προσοχή τους στην οικονομία, οι Times γράφουν: «Ο πόλεμος έχει “θέσει την ουκρανική οικονομία υπό τεράστια πίεση, με τη μεγάλη καταστροφή των υποδομών και της παραγωγικής ικανότητας», ανέφερε η τράπεζα σε οικονομική ενημέρωση. Εκτιμά ότι το 30-50% των ουκρανικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει τις πόρτες τους, το 10% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα και ένα άλλο 15% είναι εσωτερικά εκτοπισμένο». Αυτό είναι συνολικά 25% του πληθυσμού που εκτοπίζεται από τα σπίτια τους.

Αυτή η θλιβερή ιστορία αποτυχίας, μιζέριας και θανάτου διανθίζεται με σημαντικές ρήσεις, μερικά ανέκδοτα από το μέτωπο και τη μαρτυρία του Avril Haines, Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η μαρτυρία της οποίας είναι προσεκτική αλλά σκοτεινή. Αλλά, διαβάστε με προβληματισμό, είναι μια μεγάλη αποτυχία που κρέμεται πάνω από την επιχερίρηση..

Έτσι, σε πανικό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ρίχνουν βουνά χρημάτων στο πρόβλημα, περίπου 63 δισεκατομμύρια δολάρια αν συμπεριλάβουμε την πρόσφατη έγχυση περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να σφυρίξει από τη Γερουσία και έχει ήδη περάσει από τη Βουλή με μόνο 57 ΄Οχι, όλα από τους Ρεπουμπλικάνους. (Και εδώ βρίσκεται μια άλλη ιστορία, αυτή της εξαφάνισης του αντιπολεμικού αισθήματος εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και της αναβίωσης του μεταξύ των λαϊκιστών Ρεπουμπλικάνων.

Αλλά γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή τόνου εκ μέρους των Τάιμς. Χαλαρή συντακτική επίβλεψη; Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, διότι την ίδια ημέρα μας προσφέρεται ένα άρθρο γνώμης με τίτλο: «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της θέλουν να ματώσουν τη Ρωσία. Πραγματικά δεν θα έπρεπε.» Αυτό το άρθρο υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υψώσουν τη λευκή σημαία.

Το άρθρο καταλήγει:

«Ωστόσο, όσο μεγαλύτερος είναι ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στην Ουκρανία και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης. Ένα αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί άπιαστο. Ωστόσο, η λιγότερο δραματική έκβαση ενός επίμονου αδιεξόδου δεν είναι πολύ καλύτερη. Η επ’ αόριστον παράταση του πολέμου, όπως και στη Συρία, είναι πολύ επικίνδυνη για τους πυρηνικά οπλισμένους συμμετέχοντες.

” του Τάκερ Κάρλσον ο οποίος εντάχθηκε στους ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΟυς της κυβέρνησης για το θέμα αυτό).

«Οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο νέας στρατηγικής για την Ουκρανία. Αντίθετα, τα όρια του πολέμου επεκτείνονται και ο ίδιος ο πόλεμος παρουσιάζεται ως ένας αγώνας μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, στον οποίο το Ντονμπάς είναι το σύνορο της ελευθερίας. Δεν είναι απλά ένας Κραυγαλέος κομπασμός. Αυτό είναι ασυνειδησία. Οι κίνδυνοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν. »

Φαίνεται ότι ορισμένα μέλη της ελίτ της εξωτερικής πολιτικής και άλλοι πυρήνες του βαθέως κράτους έχουν δει την επικείμενη καταστροφή του πολέμου μέσω τρίτων κατά της Ρωσίας που διεξάγεται από τον Μπάιντεν, την Νούλαντ, τον Μπλίνκεν και την υπόλοιπη νέο-συντηρητική ομάδα. Η προοπτική ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος στο τέλος αυτού του δρόμου μπορεί να είναι αρκετή για να τους βγάλει από τη νάρκη τους. Φαίνεται να θέλουν να σταματήσουν το τρένο που ξεκίνησαν πριν πέσει στο γκρεμό. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν. Αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να απομακρύνουμε τους υπεύθυνους αυτής της επικίνδυνης πανωλεθρίας από την εξουσία – πριν να είναι πολύ αργά.

Αφήστε μια απάντηση