Προοίμια πολέμου; Ρώσος βουλευτής: Επόμενος ”στόχος” η Πολωνία!

Ένας Ρώσος βουλευτής εξέδωσε μια περίεργη προειδοποίηση ότι, η Βαρσοβία είναι η επόμενη στη σειρά για «αποναζισμό», αφού  ο πρωθυπουργός της  Πολωνίας έγραψε ένα άρθρο που αποκαλούσε την ιμπεριαλιστική ιδεολογία της Ρωσίας «Russkiy Mir» ως «καρκίνο» που κατατρώει τη ρωσική κοινωνία και «Φονική απειλή» για άλλες χώρες.

Ο Όλεγκ Μορόζοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας,  έγραψε σε μήνυμα στο Telegram την Παρασκευή ότι τα σχόλια του Πολωνού ηγέτη, κατέστησαν ουσιαστικά την Πολωνία στόχο!

Στις παρατηρήσεις του, ο Μορόζοφ κατέφυγε στη ρητορική του Κρεμλίνου στη στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία για τη λεγόμενη «αποναζοποίηση», μια πρόφαση που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει για να δυσφημήσει τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους και να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

«Με τις δηλώσεις της για τη Ρωσία ως «καρκίνο» και για την «αποζημίωση» που πρέπει να πληρώσουμε στην Ουκρανία, η Πολωνία μας ενθαρρύνει να την βάλουμε στην πρώτη θέση της σειράς για τον αποναζισμό, μετά την Ουκρανία», έγραψε ο Μορόζοφ.

Οι παρατηρήσεις του Μορόζοφ, προκλήθηκαν από δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και του Πολωνού Προέδρου Αντρέι Ντούντα, οι οποίοι έχουν ασκήσει έντονη κριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ντούντα είπε ότι, η Ρωσία θα πρέπει να αναγκαστεί να πληρώσει αποζημίωση στην Ουκρανία για τις πολεμικές ζημιές, ενώ ο Μοραβιέτσκι είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «πιο επικίνδυνος» τόσο από τον Αδόλφο Χίτλερ όσο και από τον Ιωσήφ Στάλιν, επειδή έχει πυρηνικά όπλα και μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας στη διάθεσή του.

Ο Morawiecki,  έγραψε σε στήλη  στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι, «τα καταραμένα φαντάσματα του 20ου αιώνα έχουν ξανασηκωθεί πάνω από την Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, φέρει τα χαρακτηριστικά του φασισμού, «έχει ήδη ανοίξει τις πύλες στη γενοκτονία» και οδηγείται από μια «τερατώδη νέα ιδεολογία» που ονόμασε «Russkiy Mir».

Ο Morawiecki, ισχυρίστηκε ότι στο όνομα αυτής της ιδεολογίας, ο Πούτιν και το στρατιωτικό του περιβάλλον διέταξαν τις ρωσικές δυνάμεις σε πόλεμο, «τις έπεισαν για την ανωτερότητά τους και τις ενθάρρυναν να διαπράξουν απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια αθώων πολιτών».

«Η ιδεολογία «Russkiy Mir» του Πούτιν, είναι το ισοδύναμο του κομμουνισμού και του ναζισμού του 20ου αιώνα», έγραψε ο Morawiecki, αποκαλώντας τον «καρκίνο που τρώει όχι μόνο την πλειοψηφία της ρωσικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί επίσης θανάσιμη απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη».

Δεν αρκεί να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας, υποστήριξε ο Morawiecki, «πρέπει να ξεριζώσουμε εντελώς αυτήν την τερατώδη νέα ιδεολογία».

«Εάν δεν εμπλακούμε σε αυτό το καθήκον αμέσως, όχι μόνο θα χάσουμε την Ουκρανία, θα χάσουμε την ψυχή μας, την ελευθερία και την κυριαρχία μας» , έγραψε ο Πολωνός ηγέτης.

Ο Morawiecki υποστήριξε ότι, εκτός και αν αντιταχθεί, η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο Κίεβο αλλά θα συνεχίσει σε μια «μεγάλη πορεία προς τη Δύση».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι έχει προθέσεις εισβολής σε άλλες χώρες . Ο Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έρχεται ως απάντηση στις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να δημιουργήσουν ένα προπύργιο στην Ουκρανία που απειλεί την ασφάλεια της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν έχει πει εδώ και καιρό ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να επεκτείνει τα σύνορά του για να πιέσει στρατιωτικά τη Ρωσία, ισχυρισμούς που η αμυντική συμμαχία έχει απορρίψει ως αβάσιμους.

Μια άλλη από τις βασικές δικαιολογίες του Κρεμλίνου για την επιχείρησή του στην Ουκρανία, ήταν ο ισχυρισμός ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή Ντονμπάς και Λουχάνσκ υφίστατο καταστολή και αυτό που ο Πούτιν περιέγραψε ως «γενοκτονία».

Ένας μακρύς κατάλογος μελετητών και ακαδημαϊκών,  έχει καταγγείλει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για γενοκτονία και «απο-ναζισμό» της Ουκρανίας ως ψευδές πρόσχημα, που σκοπό έχει να δικαιολογήσει την «απρόκλητη επιθετικότητα» εναντίον του νότιου γείτονά της.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση