Ξεκίνησε η προετοιμασία των Αμερικανών: Οι ΗΠΑ “έτρεξαν” σε ζωντανή μετάδοση παίγνιο πολέμου με Κίνα- Ποιες χώρες ενεπλάκησαν

Το σενάριο και τα συμπεράσματα

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Οι Αμερικανοί έτρεξαν σε ζωντανή μετάδοση στον αέρα του NBC προσομοίωση πολέμου ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν. Σκοπός η προετοιμασία του αμερικανικού λαού καθώς το πολεμικό παίγνιο που προσομοίωσαν έδειξε γενικευμένη σύρραξη με εμπλοκή Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Φιλιππίνων.

Οι Αμερικανοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλυσαν κάθε πιθανή κίνηση των κινέζων. Από την προσομοίωση βγήκαν συμπεράσματα τα οποία δεν είναι καλά ούτε για τους Αμερικανούς ούτε για την Ταϊβάν ούτε για την ευρύτερη περιοχή.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω.

Ποιος οργάνωσε την προσομοίωση πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Η εταιρεία Center for a New American Security (CNAS) έτρεξε πολεμικό παίγνιο που προσομοιώνει έναν πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Η προσομοίωση έγινε στον αέρα του NBC στην εκπομπή “Meet the Press”.

Το CNAS χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο και από τις εταιρείες στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος Northrop Grumman, Raytheon και Lockheed Martin, καθώς και από το Γραφείο Οικονομικού και Πολιτιστικού Αντιπροσώπου της Ταϊπέι, το οποίο στην πραγματικότητα είναι η de facto πρεσβεία της Ταϊβάν στις Η.Π.Α.

Το πολεμικό παίγνιο προσομοιώνει μια σύγκρουση για την Ταϊβάν, η οποία διαδραματίζεται το έτος 2027. Η Κίνα εξαπολύει επίθεση στον στρατό των ΗΠΑ για να ανοίξει το δρόμο για εισβολή στο νησί.

Δεν αναφέρεται γιατί πρέπει να εισαχθεί το συγκεκριμένο έτος στην επικρατούσα αμερικανική συνείδηση ​​σχετικά με το πότε θα πρέπει να αναμένουν μια τέτοια σύγκρουση.

Πάντως το Center for a New American Security (CNAS) είναι η έδρα του ανθρώπου στον οποίο ανατέθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ηγηθεί της ειδικής ομάδας του Πενταγώνου που είναι υπεύθυνη για την επαναξιολόγηση της στάσης της κυβέρνησης προς την Κίνα.

Πρόκειται για τον Έλι Ράτνερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν ανεπαρκώς επιθετική απέναντι στην Κίνα. Ο Ράτνερ είναι τώρα ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Υποθέσεις Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Επίσης πολλά μέλη του Center for a New American Security (CNAS) «ειδικοί και απόφοιτοι» του, έχουν αναλάβει ανώτερες ηγετικές θέσεις εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο συνιδρυτής του CNAS, Michele Flournoy, ο οποίος εμφανίστηκε στην πολεμική προσομοίωση με την Κίνα στην εκπομπή “Meet the Press”, ήταν κάποτε ένα μεγάλο φαβορί για να γίνει επικεφαλής του Πενταγώνου του Μπάιντεν. Είχε γράψει ένα άρθρο στο Foreign Affairs το 2020 υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να αναπτύξουν «την ικανότητα να βυθίσουν όλα τα πολεμικά πλοία, τα υποβρύχια και τα εμπορικά πλοία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσα σε 72 ώρες».

Επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της CNAS, Ρίτσαρντ Φοντέιν, έχει παρουσιαστεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως στο Bloomberg τονίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταλήξει να είναι κακός για τον άξονα βραχυπρόθεσμα, αλλά καλός μακροπρόθεσμα», είπε ο Fontaine.

Εάν η Ρωσία βγει από αυτή τη σύγκρουση ως μια αποδυναμωμένη εκδοχή του εαυτού της και η Γερμανία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αμυντικές δαπάνες, και οι δύο τάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Οι δορυφόροι “έπιασαν” την Κίνα να ετοιμάζει κεραυνοβόλο κτύπημα σε ΗΠΑ: Θα σαρώσουν βάσεις, πλοία & Ταϊβάν!

Προσομοίωση πολέμου: Η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν – Επίθεση σε ΗΠΑ

“Το έτος είναι το 2027. Η Κίνα έχει εισβάλει στην Ταϊβάν και οι τροχοί του ολοκληρωτικού πολέμου έχουν αρχίσει να γυρίζουν.

«Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να επιβιώσουν από την έναρξη των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων», λέει ένας από τους εγκέφαλους της στρατιωτικής στρατηγικής του Πεκίνου.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον πρόεδρο της Ταϊβάν να επιβιώσει την πρώτη μέρα».

Για να επιτύχει αυτόν τον γρήγορο αποκεφαλισμό της κυβέρνησης της Ταϊβάν, η Κίνα ρίχνει ένα ευρύ “δίχτυ καταστροφής”.

Επιτίθεται ακόμη και προληπτικά εναντίον αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και το Γκουάμ και στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Οι ΗΠΑ απαντούν βομβαρδίζοντας κινεζικά λιμάνια και η Αυστραλία κινητοποιεί δυνάμεις εναντίον του Πεκίνου καθώς οι χειρότεροι φόβοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ξεδιπλώνονται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Στην συνέχεια ακολουθούν αερομαχίες με αεροσκάφη να απογειώνονται και από τις Φιλιππίνες.

Μπορεί να ακούγεται σαν μια καθαρά ακαδημαϊκή άσκηση, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι θανατηφόρα σοβαρή” σημειώνουν οι Αμερικανοί σχεδιαστές.

Επέμβαση Αυστραλίας – Βομβαρδίζουν κινεζικά λιμάνια οι ΗΠΑ

Αυτές οι υποθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν από Αμερικανούς, πρώην αξιωματούχους του Πενταγώνου και ειδικούς στο θέμα της Κίνας στο πλαίσιο άσκησης πολεμικού παιχνιδιού που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του NBC News στην Ουάσινγκτον.

Οι ομάδες πέρασαν περίπου πέντε ώρες σε μια άσκηση που για το Πεντάγωνο θα διαρκούσε συνήθως έως και πέντε ημέρες.

Ο σκοπός ήταν να σκεφτούν οι Αμερικανοί πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν τώρα που ο κόσμος έπρεπε να πλοηγηθεί στις αρχικές συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πολεμικό παίγνιο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Center for a New American Security (CNAS) που εδρεύει στη D.C. Πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ σε πολλαπλές διοικήσεις και σε πρωτεύουσες σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό σχετικά με την πιθανότητα επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν.

Πρόσφατα η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, είπε ότι «ένας βασικός τομέας εστίασης» για τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι η πρόθεση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping να καταλάβει δια των όπλων την Ταϊβάν.

«Η Κίνα θα προτιμούσε την εξαναγκαστική ενοποίηση που αποφεύγει ένοπλη σύγκρουση», είπε η Χέινς στο Κογκρέσο.

«Και την ίδια στιγμή, το Πεκίνο προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ εάν αποφασίσει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

Τα συμπεράσματα των Αμερικανών

Εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, η περιοχή Ινδο-Ειρηνικού θα βυθιστεί σε έναν ευρύ, παρατεταμένο πόλεμο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει άμεσες επιθέσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και ενδεχομένως των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ούτε το Πεκίνο ούτε η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να έχουν το πάνω χέρι μετά την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης. Μπορεί να εξελιχθεί σε παρατεταμένη σύγκρουση», ανέφεραν οι ειδικοί του CNAS.

«Το πολεμικό παίγνιο έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να κλιμακωθεί η σύγκρουση, με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να περνούν τις κόκκινες γραμμές».

Χρήση πυρηνικών όπλων

Αυτή η κλιμάκωση, σύμφωνα με το πολεμικό παίγνιο, θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικού όπλου από την Κίνα, ένα βήμα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει στην Ουκρανία.

Για την Κίνα, ο λόγος για μια πιθανή πυρηνική απάντηση είναι η περιορισμένη ικανότητα του Πεκίνου να απαντήσει με συμβατικά όπλα.

«Τα νέα ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική ισχύ ισχύουν και για τον στρατό της Κίνας», γράφει το CNAS στο προκαταρκτικό συμπέρασμά του.

Απέτυχε η αποτροπή – Άμεση λήψη μέτρων

Το πολεμικό παίγνιο έδειξε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την Κίνα από την επίθεση στην Ταϊβάν απέτυχαν.

Αυτό οδήγησε τους συμμετέχοντες στο πολεμικό παίγνιο να περιγράψουν μια σειρά μέτρων που πρέπει να λάβουν άμεσα τόσο η Ταϊβάν όσο και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, για να ενισχύσουν την αποτροπή έναντι της Κίνας.

Αυτές περιλαμβάνουν βελτιώσεις και ενισχύσεις του Στρατού της Ταϊβάν μέσω της καλύτερης εκπαίδευσης των δυνάμεών της και νέων επενδύσεων σε πρόσθετους εξοπλισμούς.

Ένα από τα βασικά πράγματα που έδειξε το παίγνιο ήταν η δυσκολία υπεράσπισης και βοήθειας της Ταϊβάν σε σύγκριση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ενωθεί σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα της Ουκρανίας, είναι ισχυρότερο από τις συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό. Και η γεωγραφική θέση της Ουκρανίας διευκολύνει την παροχή βοήθειας από την Ταϊβάν, καθώς εδώ μια σειρά από νησιά βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

«Με την Ουκρανία έχεις σύνορα που μπορείς να περάσεις τα πράγματα», είπε ο απόστρατος πτέραρχος της USAF Μάικ Χολμς.

«Η Ταϊβάν απέχει πολύ» πρόσθεσε.

Να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες ΗΠΑ-Ταϊβάν- Ιαπωνίας-Αυστραλίας

Πράγματι, ένα άλλο βασικό συμπέρασμα από το παίγνιο πολέμου είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν την Ταϊβάν πριν από έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα, επειδή η μεταφορά αυτών των όπλων στη χώρα θα ήταν απίστευτα δύσκολη μετά την έναρξη μιας κινεζικής εισβολής.

Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις για ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία. Και οι τρεις χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν γρήγορα σε μια επίθεση στην Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τις βάσεις τους στην περιοχή και να προμηθευτούν περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, καθοδήγησης ακριβείας και υποθαλάσσιων δυνατοτήτων.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Μπλόκο Κίνας σε ΗΠΑ-Ιαπωνία: Περικύκλωσαν την Ταϊβάν- 100 απογειώσεις αεροσκαφών από τo “Liaoning”- Κήρυξαν “No-Fly Zone” και “No-Sail Ζone”

Παρατεταμένη θανατηφόρα σύγκρουση

Συνολικά, όλοι, σύμφωνα με το συμπέρασμα του CNAS, θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια παρατεταμένη, θανατηφόρα σύγκρουση, όχι απλώς για μια γρήγορη εισβολή και ανάληψη της κυβέρνησης της Ταϊβάν.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Michele Flournoy είπε ότι το πολεμικό παίγνιο αποκάλυψε την ανάγκη για τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν να λάβουν μέτρα τώρα, όπως «προ-τοποθέτηση πυρομαχικών, προετοιμασία των Ταϊβανέζων, προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεών μας, ανάπτυξη των βάσεων εκστρατείας . ”

«Αν δεν έχεις περάσει χρόνια προετοιμασίας για αυτό», είπε ο Flournoy, «τότε θα είσαι πίσω από την οκτώ μπάλα σε όλη τη διαδρομή.

Δείτε το βίντεο


Αφήστε μια απάντηση