Επιζήμια ελληνική εξωτερική πολιτική με μυστική διπλωματία και λανθασμένες εθνικές στρατηγικές όπως όπλα στην Ουκρανία
Δεύτερη φορά που μαθαίνουμε από ξένους τις συμφωνίες της ελληνικής πλευράς

H ελληνική διπλωματία είναι τόσο… διάφανη που μαθαίνουμε από τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz ότι η Ελλάδα θα στείλει βαρύ μαχητικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω Γερμανίας.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού BMP-1 στην Ουκρανία και η Γερμανία θα τα αντικαταστήσει με τεθωρακισμένα Οχημάτα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, που θα αποστείλει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεύτερη φορά που μαθαίνουμε από ξένους τις συμφωνίες της ελληνικής πλευράς

Τι σας θυμίζει;
Μα φυσικά, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin που ανακοίνωσε χωρίς να ξέρει κανένας εδώ στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και μάλιστα βαρύ οπλισμό, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά…
Για την ελληνική διπλωματία ισχύει το δόγμα πρώτα αποφασίζουμε και μετά ενημερώνουμε μέσω ξένων αντιπροσωπειών.
Να σημειώσουμε και το άλλο το παράδοξο: Η Ελλάδα συμφωνεί με την Γερμανία καλή τη θέληση να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία και η γερμανική πλευρά, μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, μάς λέει «Βρείτε τα με την Τουρκία»…
Στήριξη γερμανικού τύπου…

Καμία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις – Για ποια συναίνεση μιλάμε;

Σημειωτέον, γι’ αυτές τις συμφωνίες, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ρωτήσει κανένα άλλο κόμμα στα πλαίσια της εθνικής συναίνεσης για τέτοια σημαντικά εθνικά ζητήματα και δεν έχει ενημερώσει καν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αποφασίζει μόνος, κυριολεκτικά.
Δεν έχει ενημερώσει καν την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπου πολλοί διαφωνούν με την αποστολή και άλλου υλικού στην Ουκρανία και μάλιστα ανοικτά.
Είναι η πρώτη φορά που αυτή η μονομερή απόφαση της κυβέρνησης για συμφωνία μεταφοράς οπλισμού βρίσκει ενωμένη την αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Όλα τα κόμματα, έχουν αντιδράσει και ζητούν επίσημη ενημέρωση καθώς και την αναλυτική συμφωνία της Ελλάδας με την Γερμανία.

Ανώφελο και επικίνδυνο να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία

Στην κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχουν καταλάβει ότι όσο στέλνουμε βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία θα μπαίνουμε σε μία λίστα με τους άμεσους εχθρούς της Ρωσίας.
Πόσο μάλλον, ότι δεν ανεβαίνουμε στα μάτια ούτε καν της Ουκρανίας.
Ο Zelensky και η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας έχει ευχαριστήσει προσωπικά τον Erdogan και τους Τούρκους για τα τουρκικά drones Bayraktar. Πόσο μάλλον όταν η Ε.Ε δεν κατανοεί τους ελληνικούς φόβους της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα.
Μόλις και μετά από μεγάλη πίεση, ο γάλλος πρόεδρος Macron μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα και είπε ότι στηρίζει την Ελλάδα.
Πόσο μάλλον, όταν στην Ελλάδα ο κόσμος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τουλάχιστον το 60% διαφωνεί με την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Το ίδιο κάναμε και στην αρχή του πολέμου και μάλιστα εστάλησαν καλάσνικοφ τα οποία μεταφέρθηκαν με συμβατικά-επιβατικά αεροπλάνα στην Πολωνία.

Αυτογελιοποίηση Γάλλων – Γερμανών για το ρωσικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. Η Ουγγαρία π.χ που έθεσε βέτο στην Ε.Ε για την δύσκολη θέση που θα περιέλθει εάν κοπεί το ρωσικό πετρέλαιο, θα συνεχίσει να το λαμβάνει μέσω αγωγών. Είναι προφανές, ότι η Ε.Ε για να κόψει το ρωσικό πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές χώρες γελοιοποιείται ακόμα περισσότερο στα μάτια των ευρωπαίων. «Το ρωσικό πετρέλαιο μέσω πλοίων είναι του διαβόλου, ενώ μέσω αγωγών είναι «ηθικό»… Γελοίες καταστάσεις.

Πολιτικοί νάνοι που παρακαλούν κρυφά…

Και ποιοι το προτείνουν; Macron και Scholz που πριν λίγες μέρες παρακαλούσαν τον Putin να αφήσει διόδους εμπορίου στην Μαύρη Θάλασσα ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να προμηθεύονται τα ουκρανικά σιτηρά για να αποφύγουν την επισιτιστική κρίση; Και φυσικά εισέπραξαν την εξής ρητορική ερώτηση από τον Putin:
Αν αφήσω τα ευρωπαϊκά πλοία, θα σταματήσετε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;; Και εκείνοι απάντησαν όχι…
Μιλάμε για πολιτικούς νάνους που έκαναν και τα στραβά μάτια όταν η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας πλήρωσαν με ρούβλια την Gazprom…
Με όρους, δηλαδή, Putin…

Tί κάνει η Ελλάδα;

Το χειρότερο είναι ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση, τι κάνει η Ελλάδα;
Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα.
Το ένα είναι τα ελληνοτουρκικά τα οποία εντείνονται επικίνδυνα με την Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Το δεύτερο είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Πως θα φτιάξει τις σχέσεις με μία χώρα που είχε διαχρονικούς δεσμούς; Το τρίτο είναι το εσωτερικό μέτωπο.
Η Ελλάδα παίρνει πολύ μεγάλα ρίσκα καθώς εξαρτάται πολύ και από το ρωσικό πετρέλαιο και από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ακρίβεια, θα συνεχίσουν να είναι υψηλές.
Ο πληθωρισμός είναι διψήφιος για δεύτερο συνεχή μήνα.
Ούτε καν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση