Οι Τούρκοι βομβάρδισαν το γαλλικό εργοστάσιο Lafarge στη Συρία: Ήταν βάση των Κούρδων & των ΗΠΑ – Ερντογάν: Πρώτος στόχος Τελ Ριφάτ και Μάνμπιτζ

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του ΑΚΡ προανήγγειλε την έναρξη μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης  στην Βόρεια Συρία με αρχικό στόχο τις πόλεις Tal Rifaat και Manbij. Θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

Ήδη οι Τούρκοι βομβάρδισαν το γαλλικό εργοστάσιο Lafarge, στέλνοντας μήνυμα σε Γαλλία και ΗΠΑ. Aυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν πηγαίνει σε μετωπική με τη Δύση. Το είπε άλλωστε και στην ομιλία του τονίζοντας πως “θα δούμε ποιοι είναι εχθροί και ποιοι είναι φίλοι μας”.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι έπληξαν με drone ιατρικό κέντρο στο Tal Rifaat, στο βορειοανατολικό Χαλέπι.

Πάντως, είναι αδύνατον να γίνει τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στις πόλεις αυτές αν δεν δώσει έγκριση η Ρωσία. Και για να το εξαγγέλλει στην συνεδρίαση του AKP ο Ερντογάν, μάλλον Ρωσία και Τουρκία “τα βρήκαν” και γι αυτό αψηφά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Ερντογάν: “Θα “καθαρίσουμε” το Τελ Ριφάτ και τη Μάμπιτζ”

Στην ομιλία του στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την νέα στρατιωτική επιχείρηση λέγοντας: «Θα καθαρίσουμε το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ από τρομοκράτες»

Είπε συγκεκριμένα:

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στη Συρία. Έχουμε αποφασίσει  να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας.

Καθαρίζουμε το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ από τρομοκράτες» δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

“Ακόμη και η συμβολή μας στην κρίση της Ουκρανίας, για την οποία όλοι μιλούν, είναι η υπόσχεσή μας να συμβάλουμε στην ασφάλεια των φίλων μας». «Είναι απόδειξη ότι είμαστε

Ας δούμε αυτά τα νόμιμα βήματα ασφαλείας της Τουρκίας και θα δούμε ποιος θα μας στηρίξει και ποιος θα αποτελέσει εμπόδιο» πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει “βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές” της βόρειας Συρίας.

Βομβαρδίστηκε το εργοστάσιο Lafarge

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν το γαλλικό εργοστάσιο Lafarge.

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως το γαλλικό εργοστάσιο είναι “η έδρα των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS και PKK καθώς και των αμερικανικών και γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών στη βόρεια Συρία”.

Παράλληλα σύμφωνα με τουρκικές πηγές, προμήθευε το PKK με υλικά όπως τσιμέντο για το δίκτυο τούνελ του.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) πραγματοποίησαν άλλη μια σημαντική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Μακριά από τα σύνορα, βομβαρδίστηκε το γαλλικό εργοστάσιο Lafarge, που βρίσκεται στην περιοχή του ερειπωμένου Isk μεταξύ των πόλεων Ayn al-Arab και Ayn Isa, υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου, που χτυπήθηκαν από πυροβολικό, είχαν χρησιμοποιηθεί για ένα διάστημα ως χώρος εκπαίδευσης τρομοκρατών του PKK/YPG.

Η γαλλική Lafarge απέδιδε τακτικά φόρο τιμής σε αυτήν την οργάνωση όταν η εν λόγω περιοχή βρισκόταν υπό την κυριαρχία της DEASH/ISIS. Ως αντάλλαγμα η τρομοκρατική οργάνωση δεν παρενόχλησε την αμερικανική και τη γαλλική παρουσία στην περιοχή.

Η σχέση Lafarge και DAESH αποδείχθηκε σε όλο τον κόσμο με τις έρευνες που έγιναν στη Γαλλία χρόνια αργότερα.

“Ήταν βάση του PKK και των ΗΠΑ”

Με το τέλος της παρουσίας του DAESH στην περιοχή, οι εγκαταστάσεις της Lafarge τέθηκαν υπό τον έλεγχο του PKK/YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Το εν λόγω εργοστάσιο ήταν ένα από τα σημεία βάσης των Αμερικανών στρατιωτών μέχρι την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019.

Αμερικανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από τις εγκαταστάσεις της Lafarge όταν ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση στην περιοχή και στη συνέχεια βομβάρδισαν την περιοχή.

Το εργοστάσιο επιβίωσε και χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG τα τελευταία 3 χρόνια. Οι εγκαταστάσεις της γαλλικής Lafarge χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκη πυρομαχικών και χώρος εκπαίδευσης, έγιναν ο νέος στόχος των τουρκικών οβίδων.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην περιοχή από τους βομβαρδισμούς. Στόχος της νέας μεγάλης επιχείρησης που θα ξεκινήσει στη Συρία είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο αυτό στη γραμμή Ayn al-Arab-Ayn Isa”.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση