«Σφαλιάρα» ακόμα και από τους Ιρανούς: Ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε την Τεχεράνη και διέταξε απόδοση του τάνκερ της Καρύστου και του πετρελαίου

Αντί άλλου σχολίου θα παραθέσω το παρακάτω ποστ:

Αφού πήραμε σβάρνα τις πυρηνικές δυνάμεις και τους πουλάμε μαγκιά, αυτό μας έμεινε! Βουρ για το Σινικό τείχος…

=============================================

Μεγάλες οι ευθύνες του ελληνικού ΥΠΕΞ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Όπως μεταδίδει το Reuters υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση του ιρανικού τάνερ αφού άλλαξε η προηγούμενη απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο σύμφωνα με την οποία είχε επιτραπεί η κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του πετρελαίου που μετέφερε, ενέργεια που δημιούργησε εχθρότητα μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) στον Περσικό Κόλπο από τους Ιρανούς.

Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο». Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.

Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας.

Κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που είχε κατασχεθεί θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες”.

Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ αναφέρεται στους “γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού”, ενώ καταλήγει λέγοντας: “Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;”.

Ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει ο Νίκος Δένδιας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση