«Νίπτουν τα χείρας τους» οι ΗΠΑ και εξισώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία: «Αποκλιμακώστε την ένταση»

Oι «ίσες αποστάσεις» του State Department ευνοούν την τουρκική επιθετικότητα

Για άλλη μία φορά το αμερικανικό State Department ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων αναφερόμενο στην επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και ζητάει και από τους δύο «να αποκλιμακώσουν την ένταση».

Δηλαδή η επιθετική Τουρκία που απειλεί με απόβαση και κατάληψη των ελληνικών νησιών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα και καθημερινά προχωρά σε ύβρεις και απειλές, έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης κατά τους Αμερικανούς με την Ελλάδα, η οποία δεν απειλεί, συνιστά κάθε μέρα «ψυχραιμία» και δεν έχει καμία αξίωση-απαίτηση έναντι της Τουρκίας!

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Tούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τού απάντησε «η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Επιτήδεια ουδέτερες λοιπόν οι ΗΠΑ και με τον τρόπο αυτό ευνοούν την τουρκική επιθετική πολιτική.

Ο κ. Πράις επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση – να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», επέμεινε.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση