Επιστολή-χείμαρρος 35 βουλευτών στον Μπάιντεν: Να μην πωληθούν F-16 στην Τουρκία, παραβιάζει την κυριαρχία Ελλάδας-Κύπρου

Έντονη αντιπολιτευτική δραστηριότητα εντός των ΗΠΑ έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, καθώς συνολικά 35 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων με επιστολή που αποστέλλουν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε μια τέτοια κίνηση.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι αντιδράσεις έγκριτων φωνών στις ΗΠΑ, για την πιθανή πώληση μαχητικών F-16 από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Τουρκία, όπως αυτής του David L. Phillips, διευθυντή του Προγράμματος και της Ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος και ειδικός σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο ίδιος αναφέρεται στο θέμα με άρθρο του στους Washington Τimes, με τίτλο “Ο Μπάιντεν κάνει το ΝΑΤΟ να φαίνεται αδύναμο με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία”, αγνοώντας την περιφερειακή πολεμική και κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν:

Τριάντα πέντε εκπρόσωποι των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν σήμερα –σε δικομματική επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν– να «λάβουν κάθε ενέργεια που παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου» για να εμποδίσουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία, υπό το πρίσμα της καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό και της επιθετικότητας στο εξωτερικό κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, των Αρμενίων και των Κούρδων, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

«Οι Αρμένιο-Αμερικανοί συνεργάζονται με όλους τους εταίρους μας στο συνασπισμό ευχαριστώντας τον βουλευτή [Φρανκ] Πάλον για την ηγεσία του στον έλεγχο των κλιμακούμενων απειλών επιθετικότητας του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, των Αρμενίων και των Κούρδων»δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ANCA Αράμ Χαμπαριάν (Aram Hamparian). «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη δικομματική έκκληση και που υποστηρίζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την απερίσκεπτη πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Εκτός από την ANCA, οι ακόλουθες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των ΗΠΑ αντιτίθενται στην πώληση F-16 στην Τουρκία: American Friends of Kurdistan, American Jewish Committee, Hellenic American Leadership Council, In Defense of Christians, Middle East Forum και PSEKA – Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρο.

Ο Συμπρόεδρος του Κογκρέσου των Αρμενίων Φρανκ Παλόνε (D-NJ) και οι Συμπρόεδροι του Ελληνοαρμενικού Κοινοβουλευτικού Συνεδρίου Γκας Μπιλιράκης (R-FL) και η Κάρολαϊν Μαλόνι (D-NY) ενώθηκαν από τους Ελληνοαμερικανούς Εκπροσώπους Κρις Πάππας (D-NH) και Ντίνα Τίτους (D-NV) για να διασφαλίσουν τους συνυπογράφοντες του Κογκρέσου στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, μοιράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την υποστήριξη που εξέφρασε για πώληση F-16 στην Τουρκία κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η επιστολή του Κογκρέσου αναφέρει: «Τουρκικές και υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα και υλικά αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών πολιτικών στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας, «το προηγούμενο δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση