Ιταλία: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Draghi εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο

Στην πολιτική αβεβαιότητα βυθίζεται για άλλη μία φορά Ιταλία, με την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Mario Draghi να τελεί υπό κατάρρευση, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην ιταλική Γερουσία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής Giuseppe Conte.

H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Draghi είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Conte.

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μεταδίδει το Reuters.
Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Conte ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα.
«Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Conte αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Draghi προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.
«Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Draghi, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Sergio Matarella είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της SWG, το κόμμα Fratelli di Italia είναι πρώτο, με ποσοστό 23,5%.
Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 22% και η Lega του Salvini με 15%.

italy_1.png

Lega και Δημοκρατικό Κόμμα δείχνουν εκλογές

Δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Lega (δεξιά) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, εκτίμησαν χθες Τετάρτη ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Αν ένα κόμμα του συνασπισμού δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε αυτό ήταν, αρκετά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Matteo Salvini.
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.
Ο Μatarela ζήτησε από τον Draghi να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ξεκάθαρη. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχει ζητήσει να δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια στις οικογένειες που δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος που προωθεί για τους πιο ευάλωτους Ιταλούς.
Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλαμβάνει ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισεκ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση