6 λόγοι που έχουμε λιγούρα για κάτι αλμυρό

Το αλάτι αποτελεί συστατικό των περισσότερων τροφών που καταναλώνουμε. Γιατί λοιπόν κάποιες φορές νιώθουμε έντονη επιθυμία να φάμε κάτι αλμυρό;

Ο εγκέφαλος και το σώμα μας έχουν σχεδιαστεί για να απολαμβάνουν το αλάτι γιατί είναι απαραίτητο για επιβίωση. Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η εξεύρεση αλατιού ήταν δύσκολη, οπότε η επιθυμία για το συγκεκριμένο ορυκτό ήταν ένας μηχανισμός επιβίωσης.

Σήμερα, ωστόσο ο άνθρωπος καταναλώνει πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται. Η American Heart Association συνιστά ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 1.500 και 2.400 mg άλατος την ημέρα. Αυτό δεν είναι περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι λαμβάνουν περίπου 3.400 mg την ημέρα.

Όταν όμως έχετε συχνά ανάγκη από κάτι αλμυρό, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας κατάστασης υγείας και όχι μόνο μια λαχτάρα για ένα μεσημεριανό σνακ. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν αυτή την ακόρεστη επιθυμία για αλάτι.

Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Τα μέταλλα βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί σωστά. Το νάτριο, που βρίσκεται στο κοινό τραπεζιτικό αλάτι, είναι ένα τέτοιο ορυκτό. Εάν αυτά τα ορυκτά, που ονομάζονται επίσης ηλεκτρολύτες , δεν είναι ισορροπημένα, θα μπορούσατε να παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως:

  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία ή έμετο
  • Κόπωση ή απώλεια ενέργειας
  • Ευερεθιστότητα και αλλαγές στη διάθεση
  • Σύγχυση

Αφυδάτωση

Το σώμα σας πρέπει να διατηρήσει ένα ορισμένο επίπεδο υγρών για να λειτουργήσει σωστά. Εάν αυτά τα επίπεδα πέσουν κάτω από το υγιές, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για αλάτι. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερα υγρά.

Η νόσος του Addison

Τα επινεφρίδια σας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ορμονών που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή σας. Η νόσος του Addison είναι μια σπάνια ασθένεια που μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια σας. Τα άτομα με αυτή την ασθένεια έχουν επιθυμία για αλάτι, εκτός των άλλων συμπτωμάτων.

Άγχος

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της αντίδρασης του σώματός σας στο άγχος. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα νατρίου απελευθερώνουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων. Εάν λοιπόν επιθυμείτε το αλάτι, τότε αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος που το σώμα σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χρόνιο άγχος.

Εγκυμοσύνη

Οι εγκυμονούσες έχουν εμφανίζουν συχνά έμετο και διάρροια ως πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης. Και οι δύο συνθήκες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας ποθεί το αλάτι ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την ανισορροπία των υγρών.

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS)

Αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρύση, μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν μεταβολές της διάθεσης, απώλεια ύπνου και αύξηση της όρεξης. Για μερικές γυναίκες, αυτές οι επιθυμίες μπορεί να είναι έντονες. Μπορεί επίσης να ποθείτε αλμυρά ή γλυκά τρόφιμα.

Εάν αντιμετωπίζετε λαχτάρα για αλάτι και αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια αφυδάτωσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Εάν η αφυδάτωση είναι σοβαρή και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και ενδεχομένως θάνατο.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση