6 φαρμακευτικά βότανα που πρέπει να καλλιεργείτε στον κήπο σας

Δημιουργήστε περισσότερη ασφάλεια για την υγεία σας καλλιεργώντας μερικά από αυτά τα θεραπευτικά φυτά στην αυλή σας

Όχι πολύ καιρό πριν, οι άνθρωποι γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που φύονταν στα χωράφια και τα δάση όπου ζούσαν. Αυτή η γνώση ήταν ανεκτίμητη όταν οι γιατροί μπορεί να βρίσκονταν ώρες ή και μέρες μακριά. Ήταν επίσης ένας τρόπος ζωής.

Σήμερα, το να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τις πιο κοινές ασθένειες με φυτά που καλλιεργούνται στους κήπους μας, μας κάνει πιο αυτάρκεις και μας εξασφαλίζει ότι μπορούμε να φροντίζουμε τις βασικές μας ανάγκες υγείας τώρα και στο μέλλον.

Ακολουθούν έξι φαρμακευτικά βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στον “θεραπευτικό σας κήπο”.

Λεβάντα

Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia)

Τονωτικό του νευρικού συστήματος/άγχος/κατάθλιψη/βοήθημα ύπνου/πονοκεφάλου/στρες/πόνο και φλεγμονές

Τα όμορφα άνθη και το δελεαστικό άρωμα της λεβάντας είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε κήπο. Η λεβάντα προσθέτει επίσης ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων που είναι πολύ χρήσιμες για καθημερινά προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι-ιδιαίτερα αυτοί που σχετίζονται με το άγχος. Η λεβάντα θεωρείται τονωτικό του νευρικού συστήματος και αποτελεί εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη νευρικότητα, το άγχος και την κατάθλιψη. Η λεβάντα είναι επίσης ιδανική για την προώθηση του φυσικού ύπνου λόγω της ηρεμιστικής της επίδρασης στο νευρικό σύστημα. Μπορείτε να βάλετε λουλούδια λεβάντας στο υπνοδωμάτιό σας ή να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μπάνιο ή στο μαξιλάρι ή στα σεντόνια σας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να πέσετε σε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Για την κατάθλιψη, το άγχος ή το γενικό άγχος και την ένταση, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας σε ένα έλαιο φορέα, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή έλαιο χοχόμπα (jojoba) και να το εφαρμόσετε σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στους κροτάφους, στο εσωτερικό των καρπών και των αγκώνων ή στις πατούσες των ποδιών. Η προσθήκη λίγων σταγόνων αιθέριου ελαίου λεβάντας σε έναν υγραντήρα χώρου βοηθά επίσης στο άγχος και την κατάθλιψη και χαλαρώνει το σώμα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Εξωτερικά, το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό λιπαντικό για να βοηθήσει σε πόνους από φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις, τους μυς και άλλους ιστούς.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Άνθη

Συγκομιδή: Τα άνθη της λεβάντας πρέπει να συλλέγονται λίγο πριν ανοίξουν, συνήθως μεταξύ αρχών καλοκαιριού και αρχών φθινοπώρου. Τα άνθη πρέπει να αποξηραίνονται απαλά σε θερμοκρασίες όχι υψηλότερες από 35 βαθμούς Κελσίου.

Προετοιμασία και δοσολογία: Για τσάι, ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του γλυκού από τα αποξηραμένα άνθη και αφήστε το να εμποτιστεί για 10 λεπτά. Πίνετε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα.

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, προσπαθείτε πάντα να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας βιολογικά έλαια και να τα αναμειγνύετε με ένα έλαιο φορέα, όπως καρύδα, χοχόμπα, αβοκάντο, αμύγδαλο, αργκάν, κουκούτσι από σταφύλι ή τριαντάφυλλο, εάν εφαρμόζονται στο δέρμα.

Αχιλλέα

Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Αγριαψιθιά)

Αποβάλλει τις τοξίνες/πυρετούς/ουρικές λοιμώξεις/επούλωση πληγών

Η αχιλλέα είναι ένα ισχυρό βότανο με ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών δράσεων, καθιστώντας την εξαιρετική προσθήκη στον θεραπευτικό σας κήπο. Είναι ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά βότανα, τα οποία προκαλούν εφίδρωση, βοηθώντας το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες μέσω του δέρματος και των ούρων.

Η αχιλλέα είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να θεραπεύει τον πυρετό. Ρυθμίζει τη ροή του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος και, σε συνδυασμό με τις ικανότητές της να προκαλεί ιδρώτα, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και των υγρών του σώματος και στην απελευθέρωση θερμότητας και τοξινών, μειώνοντας τον πυρετό. Για τον πυρετό, μπορείτε να πιείτε τσάι αχιλλέας (οδηγίες παρακάτω) ή να προσθέσετε 8 φλιτζάνια τσάι αχιλλέας σε ένα ζεστό μπάνιο.

Η αχιλλέα έχει ισχυρή επίδραση στο αίμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση λόγω της ικανότητάς της να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, τονώνει και ενισχύει τα αγγεία, είναι εξαιρετική για τη θεραπεία μώλωπες, αιμορραγία και προβλήματα πήξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για την επούλωση πληγών.

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της αχιλλέας την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενισχύει και τονώνει την ουροδόχο κύστη, βελτιώνοντας την ακράτεια και συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας επαναμόλυνσης. Η αχιλλέα μειώνει επίσης τον πόνο σε αυτές τις καταστάσεις. Βοηθά στην κυστίτιδα, μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που συχνά σχετίζεται με μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βάμμα (ένα παρασκεύασμα με χρήση αλκοόλης που λαμβάνεται εσωτερικά) ή να πιείτε τσάι αχιλλέας.

Η αχιλλέα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην ευρωπαϊκή, την ινδιάνικη και την κινεζική ιατρική. Στην κινεζική ιατρική, η αχιλλέα, ή ya luo (για λουό), είναι ένα βότανο που κινεί τόσο το τσι (ενέργεια) όσο και το αίμα. Μειώνει τη φλεγμονή, σταματά την αιμορραγία και επουλώνει τις πληγές. Η αχιλλέα αντιμετωπίζει τον πυρετό, το κρυολόγημα, το συνάχι, τους πονοκεφάλους, τους κιρσούς, τις αιμορροΐδες, τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, τις πέτρες του ουροποιητικού συστήματος, τη συχνουρία και τη βαριά ή καθυστερημένη έμμηνο ρύση. Έχει επίσης μια πνευματική συνιστώσα στην κινεζική ιατρική και θεωρείται ότι ενώνει όλες τις πτυχές ενός ατόμου: σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές. Στην ανατολική ιατρική, αυτή η ενότητα προσωποποιεί την υγεία, την ευτυχία και την ευημερία.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: (τα μέρη ενός φυτού που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος)

Συγκομιδή: Το σύνολο του τμήματος του φυτού που αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος μπορεί να συλλεχθεί όταν είναι ανθισμένο, το οποίο είναι γενικά από τις αρχές του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Προετοιμασία και δοσολογία: Για τσάι, ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού από το αποξηραμένο βότανο και αφήστε το να εμποτιστεί για 10 έως 15 λεπτά. Πίνετε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα. Για πυρετό, πίνετε το τσάι ζεστό, ανά ώρα.

Εχινάκεια

Εχινάκεια η στενόφυλλη (Echinacea angustifolia) / Πορφυρή εχινάκεια (Echinacea purpurea)

Λοιμώξεις/κρυολόγημα και συνάχι/ενισχυτικό του ανοσοποιητικού/στοματικό διάλυμα/ερεθισμούς και κοψίματα

Η εχινάκεια είναι ένας ισχυρός μαχητής των λοιμώξεων και ζωτικής σημασίας προσθήκη σε κάθε θεραπευτικό κήπο. Το φυτό εχινάκεια παράγει όμορφα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και το χρώμα τους κυμαίνεται από λευκό έως ροζ και ανοιχτό μωβ.

Τα τελευταία χρόνια, η εχινάκεια έχει περάσει στην επικρατούσα τάση και έχει γίνει ένα δημοφιλές φάρμακο για το κρυολόγημα και το συνάχι. Είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη ως τσάι, συμπληρώματα, παστίλιες και βάμματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την απαλλαγή του οργανισμού από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Είναι επίσης προληπτικό, ενισχύοντας την εξωτερική μας άμυνα και εμποδίζοντας τις λοιμώξεις να πάρουν σάρκα και οστά.

Η εχινάκεια είναι γνωστή για τις αντιιικές και αντιβακτηριακές της ιδιότητες και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει όλα τα είδη λοιμώξεων, ιδίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Holistic Nursing Practice το 2016 διαπίστωσε ότι η χρήση εχινάκειας για τέσσερις μήνες μείωσε τον συνολικό αριθμό των επεισοδίων κρυολογήματος, μείωσε τον αριθμό των ημερών με κρυολόγημα και μείωσε τα επεισόδια κρυολογήματος που απαιτούσαν πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή.

Η εχινάκεια είναι επίσης αποτελεσματική για πληγές και κοψίματα όταν εφαρμόζεται τοπικά ως λοσιόν.

Η εχινάκεια μπορεί να γίνει στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία στοματικών παθήσεων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Ένα βάμμα ή ένα αφέψημα (τσάι) λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι μια πιο σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τους συνδέσμους και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Λουλούδια και ρίζες

Συγκομιδή: Οι ρίζες πρέπει να συλλέγονται το φθινόπωρο.

Προετοιμασία και δοσολογία: Για τσάι, βάλτε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού από τη ρίζα σε 1 φλιτζάνι νερό και σιγά-σιγά αφήστε το να βράσει. Αφήστε το να σιγοβράσει για 10 έως 15 λεπτά. Πίνετε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα.

Για βάμμα, πάρτε 1 έως 4 χιλιοστόλιτρα τρεις φορές την ημέρα.

Ρωμαϊκό χαμομήλι

Χαμομήλι το ευγενές

Ήπιο ηρεμιστικό/καταπραΰνει το νευρικό σύστημα/βοηθά την πέψη/αντιφλεγμονώδες/αναλγητικό/αντισηπτικό

Το χαμομήλι είναι ένα απίστευτα ευπροσάρμοστο βότανο και μια εξαιρετική επιλογή για έναν θεραπευτικό κήπο. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αλλά ήπιο ηρεμιστικό που είναι ασφαλές για χρήση σε παιδιά. Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα για να προσθέσει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Το χαμομήλι βοηθάει στην αϋπνία, το άγχος και το στρες λόγω των ηρεμιστικών επιδράσεών του στο νευρικό σύστημα. Για αυτές τις περιπτώσεις, το τσάι χαμομηλιού είναι ιδανικό.

Ως καρμιναγωγό, το χαμομήλι επηρεάζει το πεπτικό σύστημα χαλαρώνοντας τους μυς του στομάχου, βοηθώντας την κίνηση των τροφών μέσω του συστήματος και μειώνοντας την παραγωγή αερίων, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και του φουσκώματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pharmacology το 2018 έδειξε ότι τα φλαβονοειδή στο ρωμαϊκό χαμομήλι είχαν άμεση και παρατεταμένη μυοχαλαρωτική δράση στον λείο μυ του ιστού του λεπτού εντέρου.

Το ρωμαϊκό χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντισηπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για φλεγμονώδεις καταστάσεις, είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τον πόνο, καταπολεμά την ανάπτυξη μικροοργανισμών (γι’ αυτό και είναι κοινό συστατικό σε πολλά σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού) και προκαλεί εφίδρωση, βοηθώντας το σώμα να καθαριστεί από τις τοξίνες και άλλα υπολείμματα.

Το να προσθέσετε μια χούφτα άνθη χαμομηλιού σε ένα μεγάλο μπολ, να ρίξετε από πάνω τους βραστό νερό και να εισπνεύσετε τον ατμό είναι μια φυσική θεραπεία για τη ρινική συμφόρηση και άλλες φλεγμονές της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Μόλις κρυώσει το νερό, μπορείτε να το ρίξετε στα μάτια για τον πόνο και το πρήξιμο.

Φτιαγμένο σε βάλσαμο, το χαμομήλι επιταχύνει την επούλωση κοψιμάτων και άλλων πληγών.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Φύλλα και άνθη

Συγκομιδή: Τα άνθη πρέπει να συλλέγονται από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού, όταν δεν είναι βρεγμένα από τη δροσιά ή τη βροχή. Τα άνθη πρέπει να αποξηραίνονται απαλά σε όχι πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Προετοιμασία και δοσολογία: Για τσάι, ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού από το αποξηραμένο βότανο και αφήστε το για 5 έως 10 λεπτά. Για πεπτικά προβλήματα, πίνετε το τσάι μετά τα γεύματα. Για καταστάσεις όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ισχυρότερο τσάι. Βράστε 1/2 φλιτζάνι άνθη σε 2 λίτρα (περίπου 8,4 φλιτζάνια) νερό για να κάνετε ατμόλουτρο. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και εισπνεύστε τον ατμό.

Ταγέτης

Καλέντουλα η φαρμακευτική

Φλεγμονές του δέρματος/Θέματα της χοληδόχου κύστης/δυσπεψία/μυκητιασικές λοιμώξεις/έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου

Τα ηλιόλουστα κίτρινα-πορτοκαλί άνθη του προσθέτουν μια υπέροχη πινελιά χρώματος στον κήπο σας και οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες βοηθούν σε μια ποικιλία κοινών παθήσεων.

Ο ταγέτης είναι ιδιαίτερα καλός για τις φλεγμονές του δέρματος που προκύπτουν από μόλυνση ή σωματική βλάβη, καθώς και για οποιαδήποτε εξωτερική αιμορραγία, πληγές, μώλωπες, θλάσεις, μικρά εγκαύματα και μεγάλα εγκαύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ταγέτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν, βάλσαμο, κατάπλασμα ή κομπρέσα.

Ο ταγέτης είναι χολαγωγός -προκαλώντας συστολή της χοληδόχου κύστης και διεγείροντας την έκκριση της χολής- και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από προβλήματα της χοληδόχου κύστης και δυσπεψία. Αντιμετωπίζει επίσης τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη.

Ο ταγέτης έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για μυκητιασικές λοιμώξεις. Είναι επίσης ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την καθυστερημένη έμμηνο ρύση και τις επώδυνες περιόδους.

Εάν εκτρέφετε κοτόπουλα, ο ταγέτης αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα στην τροφή των κοτόπουλων για τη βελτίωση της υγείας των κοτόπουλων και της ποιότητας των αυγών τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Poultry Science διαπίστωσε ότι τα κοτόπουλα που τρέφονταν με ταγέτη ή εκχύλισμα ταγέτη έκαναν πιο υγιή αυγά με σημαντικά λιγότερη χοληστερόλη.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Κίτρινα πέταλα (άνθη)

Συγκομιδή: Μπορείτε να συλλέγετε ολόκληρες τις κορυφές των λουλουδιών ή μόνο τα πέταλα από τις αρχές του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τα άνθη πρέπει να αποξηραίνονται πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αποχρωματισμός.

Προετοιμασία και δοσολογία: Για τσάι, ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού από τα άνθη και αφήστε τα να εμποτιστούν για 10 έως 15 λεπτά. Πίνετε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα.

Απλή συνταγή για αλοιφή

Αυτή η αλοιφή από ταγέτη είναι εξαιρετική για χρήση σε κοψίματα, πληγές ή μικρά εγκαύματα.

Συνταγή: Πάρτε 60 γραμμάρια (ή περίπου μια χούφτα) φρεσκοκομμένα άνθη ταγέτη, προσθέστε τα σε 200 γραμμάρια λιωμένης βαζελίνης και αφήστε το μείγμα να βράσει. Σιγοβράστε πολύ απαλά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια το στραγγίζεται μέσα από λεπτή γάζα, στύβοντας όλα τα υγρά από τα άνθη. Αδειάστε το υγρό σε ένα δοχείο και σφραγίστε το αφού κρυώσει.

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο “Holistic Herbal” του David Hoffmann.

Βυζαντινός στάχυς

Φυσικοί επίδεσμοι/ταχεία επούλωση κοψιμάτων, πληγών και εγκαυμάτων/φυσικό χαρτί υγείας/αντιμικροβιακό

Ο Βυζαντινός στάχυς είναι ένα πολύ ελκυστικό φυτό και συχνά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό λόγω των χνουδωτών φύλλων του που μοιάζουν με τα μαλακά αυτιά των μικρών αρνιών. Για το λόγο αυτό, είναι επίσης δημοφιλές σε παιδικούς κήπους, καθώς τα μαλακά φύλλα του τα κάνουν διασκεδαστικά για να τα αγγίζουν. Ο Βυζαντινός στάχυς ανήκει στην οικογένεια της μέντας και κατάγεται από τη Μέση Ανατολή. Είναι εύκολο στην καλλιέργειά του, απαιτώντας πλήρη ήλιο και έδαφος με καλή αποστράγγιση.

Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά για την επιτάχυνση της επούλωσης πληγών, κοψιμάτων και γρατζουνιών, με τα φύλλα να τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιήθηκαν πράγματι ως επίδεσμοι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ενώ ορισμένες ιστορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνταν με αυτόν τον τρόπο ήδη από τον Μεσαίωνα.

Ο βυζαντινός στάχυς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το χαρτί τουαλέτας και υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι πρόσκοποι τα χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό. Να είστε πάντα σίγουροι ότι οι ικανότητές σας στην αναγνώριση φυτών είναι άριστες αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τον βυζαντινό στάχυ με αυτόν τον τρόπο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants in 2021, ο βυζαντινός στάχυς και δύο άλλα είδη του ίδιου γένους μελετήθηκαν για την αντιμικροβιακή τους δράση.

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Άνθη και φύλλα

Συγκομιδή: Συγκομιδή από τα μέρη του φυτού που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, στα μέσα του καλοκαιριού, μόλις αρχίσει να ανθίζει.

Προετοιμασία και δοσολογία: Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φύλλα απευθείας σε κοψίματα και πληγές ή να συνθλίψετε τα φύλλα και να τα τοποθετήσετε σε τσιμπήματα και τσιμπήματα εντόμων. Το τσάι από αποξηραμένα φύλλα είναι ευεργετικό για τα κρυολογήματα και τις μολύνσεις των ούλων και του λαιμού. Το τσάι που έχει κρυώσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλύσιμο των ματιών για τις βλεφαρίδες.

Τελικές σκέψεις

Τα φυτά είναι οι σύμμαχοί μας στον φυσικό κόσμο και αν μάθουμε πώς να αξιοποιούμε τα δώρα τους, μπορούμε να επανασυνδεθούμε με τον πλανήτη και να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία μας.

Από την Emma Suttie

Αφήστε μια απάντηση