Οι Ρώσοι γράφουν τον επίλογο στο Ντονμπάς: Διέλυσαν 3 ουκρανικές Ταξιαρχίες – Ο ρωσικός Στρατός μπήκε στο Bakhmut & εισέρχεται στο κέντρο της Avdiika!

Του Βασίλη Καπούλα

Oι Ρώσοι γράφουν τον επίλογο των Ουκρανών στο Ντονμπάς: μετά από μια νύχτα κόλασης για τον ουκρανικό Στρατό οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Bakhmut (Artemovsk). Tο τι έχει έχει συμβεί τις τελευταίες 72 ώρες στο Ντονμπάς δεν έχει προηγούμενο. Οι ουκρανικές άμυνες έχουν κυριολεκτικά σαρωθεί. Τρεις Ταξιαρχίες έχουν βγει νοκ άουτ.

Η αμυντική διάταξη στην γραμμή Bakhmut-Soledar-Avdiivka-Krasnogorovka-Maryinka, όπου είχαν συγκεντρωθεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, κατέρρευσε εντελώς.

Πλέον οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται μέσα στην πόλη του Bakhmut και συγκεκριμένα στην οδό Patrice Lumumba. Στην περιοχή διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες.

Την μεγάλη επιτυχία για τους Ρώσους πιστώνονται οι “Μουσικοί” της PMC Wagner. Οι δυνάμεις τους προέλασαν από το χωριό Pokrovskoye προς τα ανατολικά προάστια της πόλης.

Oι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας μαζί με τους μισθοφόρους της PMC Wagner έχουν πάρει όλες τις κρίσιμες μάχες για τον ρωσικό Στρατό. Οι ίδιες δυνάμεις κατέλαβαν Popasnaya, Uglegorsk και άλλες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 1.200 νεκροί Ουκρανοί: Οι Ρώσοι σάρωσαν τις ουκρανικές άμυνες – Κατέλαβαν το Peski και μπήκαν Maryinka – Για πρώτη φορά από το 2014 “πάτησαν” Avdiivka!

Ο ρωσικός Στρατός μπαίνει στην Avdiika

Όμως η έκπληξη από τους Ρώσους δεν έρχεται μόνο από την κατεύθυνση του Bakhmut (Artemovsk) αλλά και από την Avdiivka.

Χτες το WarNews247 ανέφερε πρώτο ότι οι Ρώσοι πάτησαν για πρώτη φορά από το 2014-2015 στα προάστια της πόλης. Λίγες ώρες μετά οι Ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη!

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν ισχυρή χερσαία επίθεση με κάλυψη από αεροπορία και πυροβολικό. Οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να αντέξουν.

Και δεν μπόρεσαν να αντέξουν που; Στην καλύτερη οχυρωμένη γραμμή, ένα κυριολεκτικά απόρθητο φρούριο που δημιουργούσαν επί 8 ολόκληρα χρόνια.

Νωρίς χτες οι Ουκρανικές δυνάμεις αναγνώρισαν την απώλεια του ορυχείου Butovka καθώς και των αμυντικών θέσεων στην Avdiika προς την κατεύθυνση του Artemovsk.

Οι Ουκρανοί παραδέχτηκαν πως έχασαν εντελώς την περιοχή Semigorye ενώ έχασαν και την περιοχή Kodema. Αρχικά ακόμη και οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως κατέλαβαν την Kodema τόσο εύκολα αλλά φαίνεται πως οι Ουκρανοί είναι σε τραγική κατάσταση.

Αργότερα έχασαν και την περιοχή Travnevoe. Δείτε στον χάρτη στο τέλος του κειμένου τις τρεις αυτές περιοχές. Kodema, Semigorye και Travnevoe.

Η απώλεια αυτή ήταν κρίσιμης σημασίας καθώς η περιοχή αυτή ήταν μέρος της αμυντικής γραμμής Kodema-Zaitsevo που κάλυπτε το Bakhmut (Artemovsk) από το νοτιοανατολικά.

Οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να παρατήσουν τις γραμμές άμυνας και να αποσυρθούν προς το Bakhmut (Artyomovsk).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας Oleksiy Gromov και ο Ουκρανός ΑΓΕΕΘΑ Zaluzhny ενημέρωσαν τον Zelensky ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν και από την Avdiivka.

Δείτε βίντεο από την περιοχή

Ξεκίνησε η μάχη για το Bakhmut (Artyomovsk)

Oι Ρώσοι ανακοίνωσαν και επίσημα ότι ξεκίνησε η μάχη για το Bakhmut (Artyomovsk).

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μαζί με δυνάμεις της PMC Wagner διαλύουν τις οχυρώσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Bakhmut.

«Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M-03.

Οι δυνάμεις της PMC “Wagner”, με την υποστήριξη του πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, διέρρηξαν την αμυντική διάταξη των Ουκρανών και μπόρεσαν να εισέλθουν στο Artemovsk. Τώρα οι μάχες διεξάγονται στην οδό Πατρίς Λουμούμπα»,

Η 14η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που βρίσκεται στην άμυνα της πόλης, έχει μεγάλες απώλειες” αναφέρουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, δημοσιεύονται πλάνα από το κατεστραμμένο ουκρανικό σημείο ελέγχου κοντά στο Artemovsk: το βίντεο δείχνει το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από το πυροβολικό των ρωσικών και Συμμαχικών Δυνάμεων στο σημείο ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην έξοδο από το Artemovsk προς το Seversk.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ουκρανική διοίκηση συγκεντρώνει εφεδρείες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Μπαχμούτ. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μάχες για αυτή την πόλη θα είναι σκληρές, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για αστικές μάχες εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Δείτε βίντεο

Καταρρέει ο Ουκρανικός στρατός, διαλύθηκαν 3 ταξιαρχίες

Tρεις Ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίαςστις περιοχές Soledar, Artemovsk και Avdiivka διαλύθηκαν, ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων και των λαϊκών πολιτοφυλακών των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στις περιοχές των οικισμών Soledar, Artemovsk και Avdeevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, μονάδες της 54ης μηχανοκίνητης, 56ης και 58ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, έχοντας χάσει τη μαχητική τους ικανότητα λόγω μεγάλων απωλειών, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται έμμεσα και από τους Ουκρανούς καθώς ο Oleksiy Gromov, αναπληρωτής αρχηγός της κύριας διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παραδέχτηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν υποχωρήσει από τις οχυρές τους θέσεις στην περιοχή Avdiivka.

Σύμφωνα με τον Gromov, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούν προς την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχμούτ (Αρτεμόφσκ

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν τον έλεγχο της οχυρωμένης περιοχής κοντά στο ορυχείο Butovka.

Στην Avdiivka αμύνονταν οι άνδρες της 58ης Μ/Κ Ταξιαρχίας οι οποίοι και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Καταλαβαίνεται τι έρχεται στην περιοχή. Οι Ρώσοι μπαίνουν στην πόλη…

Δείτε βίντεο

Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο το Peski

Το άλλο ουκρανικό οχυρό στο Peski έχει τεθεί υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει «κόλαση» την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιφέρεια του Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Avdiivka και το οχυρωμένο χωριό Pesky.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ουκρανία ενίσχυσε με οχυρωματικά έργα το Pesky, καθώς ήταν το όριο της ουδέτερης ζώνης (buffer zone) απέναντι στις δυνάμεις των ρωσόφωνων που έλεγχαν την πόλη Donnetsk περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά.

Η 100η ταξιαρχία του Nτονέτσκ συνεχίζει την εκκαθάριση των ουκρανικών δυνάμεων και τις υπόλοιπες οχυρωμένες περιοχές που έχουν απομείνει.

Πηγές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι “ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών που έγιναν μετά από ισχυρή και πολυήμερη προετοιμασία πυροβολικού, το Peski απελευθερώθηκε. Τα στρατεύματά μας είχαν πάρει τον έλεγχο περίπου του μισού εδάφους του Peski. Οι Ουκρανοί αποχώρησαν. Σήμερα, το χωριό στα δυτικά του Ντόνετσκ έχει περιέλθει πλήρως στον έλεγχο των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ντονέτσκ”.

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τον οικισμό Sands, σημαντικός κρίκος στην οχυρωμένη περιοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο έλεγχος του Peski επιτρέπει την ανάπτυξη της επίθεσης προς τα εδάφη που γειτνιάζουν με την Avdiivka.

Δείτε βίντεο

Δείτε στον χάρτη που βρίσκεται η Kodema και το Travneve

Image

Image

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση