Νέα μελέτη: Σχεδόν ισότιμα με το φρέσκα τα αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία διαθέτοντας μάλιστα και κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι λιγότερο ευεργετικά για την υγεία από τα φρέσκα φρούτα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα ήταν γενικά πιο υγιείς από εκείνους που δεν έτρωγαν. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Academy of Nutrition and Dietetics».

Μια τεράστια μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 25.590 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής. Η μελέτη διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2007 έως και 2016.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για όλα τα τρόφιμα που κατανάλωναν κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων. Συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα για την καρδιομεταβολική τους υγεία.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους, ειδικά όσον αφορά τον δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια της μέσης και τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα κατανάλωναν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και πολυακόρεστα λίπη.

Παρά ταύτα, καταναλώνουν και περισσότερες θερμίδες, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων, ειδικά εκείνων που περιέχουν ζάχαρη.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να τρώνε και περισσότερα φρέσκα φρούτα τις ημέρες που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα σε σχέση με τις ημέρες που δεν έτρωγαν.

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα «ελάχιστα επεξεργασμένα» φρούτα όπως τα αποξηραμένα, αλλά και τα κατεψυγμένα ή τα κονσερβοποιημένα, έχουν πλεονεκτήματα έναντι των φρέσκων φρούτων. Αυτά είναι η μακρά συντήρησή τους καθώς και το χαμηλό τους κόστος.

«Είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, έχουν σχετικά καλή ποιότητα και μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο από τα φρέσκα. Πολλά είναι επίσης λιγότερο ακριβά ανά μερίδα από τους φρέσκα» δήλωσε η Κριστίνα Πίτερσεν, συγγραφέας της μελέτης.

πηγή https://sputniknews.gr/epistimi/202011298983250-ta-apoxiramena-frouta-sygkrinontai-sta-isia-me-ta-freska—ti-edeixe-nea-meleti/

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/12/blog-post_41.html#more

Αφήστε μια απάντηση