Βίντεο: Η Ρωσία βομβάρδισε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο – Έκτακτη ανακοίνωση ΗΠΑ & Πολωνίας: Εγκαταλείψτε άμεσα Ουκρανία και Λευκορωσία!

Ελέγχουν τα καταφύγια στην Πολωνία

Η Μόσχα έστειλε μήνυμα στην Δύση και στη Γερμανία με στοχευμένο βομβαρδισμό του γερμανικού προξενείου στο Κίεβο. Είναι ο πρώτος βομβαρδισμός κτιρίου διπλωματικής αποστολής δυτικής χώρας κάτι που δείχνει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Το μήνυμα αφορά ασφαλώς τις παραδόσεις όπλων προς την Ουκρανία καθώς ο γερμανικός Στρατός πρόκειται να παραδώσει τις επόμενες ημέρες αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η Ρωσία βομβάρδισε νωρίτερα σήμερα το κτίριο, όπου στεγάζεται το Γερμανικό προξενείο στο Κίεβο,

Ένα κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κανένα μέλος του προσωπικού δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, καθώς οι εργασίες στο γραφείο αυτό της γερμανικής πρεσβείας για έκδοση βίζας έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες, είπε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Το κτίριο του γερμανικού προξενείου στο Κίεβο δεν χρησιμοποιείτο από την έναρξη του πολέμου, πρόσθεσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει πολύ σύντομα ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και να παραδώσει άλλα τρία μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Δείτε τη στιγμή του βομβαρδισμού

 

ΗΠΑ: Εγκαταλείψτε άμεσα την Ουκρανία

Παράλληλα, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο μετά τις σημερινές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας, «όταν αυτό καταστεί ασφαλές».

«Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό και τις πολιτικές υποδομές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας έχει ως εξής:

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, καθώς και κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κίεβο και αλλού. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναζητήσουν επί τόπου καταφύγιο και να αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μέσων μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν».

Το πρωί της Δευτέρας, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο, στο Χμελνίτσκι, στο Λβιβ, στο Ζιτόμιρ, στο Ντνίπρο, στο Χάρκοβο και σε άλλες πόλεις.

Δείτε βίντεο

 

Πολωνία: «Φύγετε από τη Λευκορωσία»

Αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση και η Πολωνία. Οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Βαρσοβία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που μένουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της με τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ταξιδιωτική της οδηγία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Ελέγχουν τα καταφύγια

Οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενώ η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες της ότι η συμμετοχή της στη Συμμαχία εγγυάται την ασφάλειά τους από ρωσική επίθεση, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη η χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας πυραυλικής επίθεσης.

«Έχουμε 62.000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσεϊ Βοβσίκ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

«Οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών, αν είναι εξοπλισμένες και αν είναι κατάλληλες για χρήση. Αν όχι, θα λάβουμε μέτρα για την προσαρμογή τους».

Ο Βοβσίκ είπε ότι η Πολωνία δεν απειλείται, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

«Πρόκειται για δραστηριότητες ρουτίνας», είπε. «Αυτή η ενέργεια σχεδιάστηκε πριν από καιρό».

Η διαδικασία ελέγχου στα καταφύγια θα διαρκέσει δύο μήνες.

 

Λευκορωσία: Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία προετοιμάζουν επιθέσεις

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και μια «στρατιωτική εξέγερση» στη Λευκορωσία, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Μόσχα.

«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Παράλληλα ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων…

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση