ΑΡΘΡΑ 11 Οκτ 2022 - 20:08

Η αγάπη της Σειρήνας.

Η αγάπη της Σειρήνας.
Χαίρεται
Τότε κι εγώ στράφηκα στους συντρόφους, μιλώντας με βαριά καρδιά:
Καλοί μου φίλοι, ένας δεν φτάνει μήτε δυο να ξέρουν όσα η Κίρκη λέγοντας μου προφήτεψε, σεμνή θεά.
 Γι᾽ αυτό κι εγώ θα σας μιλήσω, ώστε γνωρίζοντας ή να πεθάνουμε ή να γλιτώσουμε τον θάνατο και να ξεφύγουμε τη μαύρη μοίρα. 
Λοιπόν η πρώτη συμβουλή της ήταν πώς θα αποφύγουμε το θείο τραγούδι των Σειρήνων και το ανθισμένο τους λιβάδι. 
Μόνο σ᾽ εμένα επέτρεψε ν᾽ ακούσω τη φωνή τους· αλλά θα πρέπει να με δέσετε σφιχτά, τόσο που να πονέσω, να μην μπορώ να κουνηθώ, όρθιο πάνω στο κατάρτι, με τα σχοινιά πλεγμένα γύρω μου”.
Κι αν σας παρακαλώ, αν σας φωνάζω να με λύσετε, εσείς θα πρέπει πιο σφιχτά να με τυλίξετε, μ᾽ ακόμη περισσότερα δεσμά.
Οι οδηγίες  του Οδυσσέα στους συντρόφους , με σκοπό να αποφύγουν την σαγήνη  που ασκούσαν οι σειρήνες .
Μοιάζει με τα λόγια και την βοήθεια του Χριστού  προς τους μαθητές του 
Έτσι ώστε να  δεχθούν ,να δεχθούμε την ΑΓΑΠΗ του ,την  βοήθεια του και να μας σώσει από τον κόσμο ,από τις κοσμικές σειρήνες .και την εἰς τὸ πῦρ   “αγάπη”  τους…
 
Ιω. 15,6             ἐὰν μή τις μείνῃ ἐν ἐμοί, ἐβλήθη ἔξω ὡς τὸ κλῆμα καὶ ἐξηράνθη, καὶ συνάγουσιν αὐτὰ καὶ εἰς τὸ πῦρ βάλλουσι, καὶ καίεται.
 
Όπως ο Οδυσσέας λέει Μόνο σ᾽ εμένα επέτρεψε ν᾽ ακούσω τη φωνή τους  ,έτσι και ο Χριστός λέει 
μείνητε ἐν ἐμοὶ   και  θα αποφύγετε τις σειρήνες του κόσμου τούτου και θα σας οδηγήσω στην σωτηρία .
 
Εξ. 24,2             καὶ ἐγγιεῖ Μωυσῆς μόνος πρὸς τὸν Θεόν, αὐτοὶ δὲ οὐκ ἐγγιοῦσιν· ὁ δὲ λαὸς οὐ συναναβήσεται μετ᾿ αὐτῶν.
Συ, ο Μωϋσής, μόνον θα έλθης πλησίον προς εμέ τον Θεόν εις την κορυφήν του όρους· οι άλλοι συνοδοί σου δεν θα πλησιάσουν. Ο δε λαός δεν θα ανεβή καθόλου στο όρος μαζή των, αλλά θα παραμείνη στους πρόποδας”.
Όπως  ο Μωυσής μόνο μπορούσε να πλησιάσει μόνος πρὸς τὸν Θεόν , έτσι και ο Οδυσσέας λέει Μόνο σ᾽ εμένα επέτρεψε ν᾽ ακούσω τη φωνή τους·
Αυτοί οι δύο είναι δύο παραδείγματα ,δύο προεικονίσεις  του   τέλειου που θα ερχόταν μετά ως Υιός ανθρώπου  ,ενωμένος  ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως, ἀδιαιρέτως καί ἀχωρίστως με τον Υιό του Θεού .
 
Ιω. 1,14     Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας.
 
Ο Οδυσσέας ,ο Μωυσής και άλλοι  άγιοι έγιναν σκεύη του Θεού ,φορείς της αληθινής ΑΓΑΠΗΣ 
Εως να έλθει το τέλειο σκεύος  ως Υιός ανθρώπου ,της Υπεραγίας Θεοτόκου, είχαμε προεικονίσεις .
Ενωμένο με τον δευτερά πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και έτσι να κάνει αυτό που ποθούσε από ΑΓΑΠΗ για εμάς  τους ανθρώπους ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν 
περπατά και θα περπατά ανάμεσα μας στον παράδεισο και στην Βασιλεία του ,με όσους έσπασαν και ένοιωσαν την ΑΓΑΠΗ του ως ΦΩΣ και θερμότητα και όχι ως ΦΩΤΙΑ .
Η  “τσόντα”  της εικόνας του Θεού .
 
Η διεστραμμένη ,εμπαθής ,σαρκική  αντίληψη  περί αγάπης  του κόσμου  ,είναι η αγάπη της σειρήνας που σαν γάγγραινα εξαπλώνεται  μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ,με ποικίλους και διάφορους τρόπους.
Εξαπλώνεται  ως Βαλεντίνος  ,μέσα και πάνω στην εμπαθής ακαθαρσία  ,που όλοι έχουμε μέσα μας
,σαν κερασάκι και μας κατατρώει .
Σκοτώνει ,σαρκοποιεί το πνεύμα ,την ψυχή του ανθρώπου ,τον σκληραίνει ,τον ψύχει ,πολλές φορές ανεπανόρθωτα  ,καταστρέφει τον άνθρωπο .
Ο άνθρωπος γίνεται τσόντα  της εικόνας του Θεού 
Το μπέρδεμα της σαρκικής ηδονής που παροδικά προσφέρει  η σάρκα , υποκρινόμενη την αγάπη ,σκοτώνει.
Αποκόπτει τον άνθρωπο από αυτό που πλάστηκε  να βιώσει, την  πνευματική ευφροσύνη που προσφέρει η ΑΓΑΠΗ του Θεού για το πλάσμα του ,η κοινωνία με τον Χριστό .
Από σαρκική ηδονή σε σαρκική ηδονή να με  τυφλώνει, με  τραβά το σώμα  μου
έτσι η  ψυχή καταντάει ερείπιο
Από λουκούλλεια γεύματα ,από πάρτι σε πάρτι και  σε  παθιασμένες  ανακατεμένες συνευρέσεις  και ξανά και ξανά , ,ψάχνω την αγάπη κάτι εκεί που δεν υπάρχει ,δεν κάθεται ως ακέραιη περιστερά στην ακαθαρσία .
Εἰς τὸν αἰῶνα, διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η θεωρία της δεδομένης  ΑΓΑΠΗΣ του Θεού ,στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού .
Η ανατροπή της κοσμικής θεωρίας περί αγάπης, θέλει  τον χρόνο της και λέγεται ΚΑΘΑΡΣΗ .
Η  Sirina  έχει ψευτική εξωτερική  ομορφιά ,ασκεί σαγήνη  και πλανά τα θύματα της ως αγάπη .
Οταν θα με βρει μακριά από το ΦΩΣ ,θα με οδηγήσει και θα με οδηγεί συνεχώς σε βαθύτερο σκοτάδι ,ώστε η διαφυγή να είναι αδύνατη ,εκεί  θα με  κατασπαράζει αιώνια .
θα μου  κατατρώει τις σάρκες στην άβυσσο , εἰς τὸν αἰῶνα διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας.
 
Στο δίχτυ της Sirina .
 
Αν η  Sirina με έχει τυλίξει στην σαγήνη της , είναι δικό μου λάθος και επιλογή
Aνήκω στην κατηγορία αυτών που ο Θεος λέει  οὐ μὴ καταμείνῃ τὸ πνεῦμά μου ἐν τοῖς ἀνθρώποις τούτοις εἰς τὸν αἰῶνα διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας.
Ήδη με  τρώει ο ατελεύτητο σκώληκας , έγινα  αχόρταγος κυνηγός ηδονών ,που δεν πρόκειται να χορτάσει ποτε και θα υποφέρει εἰς τὸν αἰῶνα.
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεφύγω πριν βυθιστώ και άλλο στην σαγήνη και χαθώ στο σκοτάδι  ,να μασουλάνε τις σάρκες μου εἰς τὸν αἰῶνα  η Sirina  παρέα με τον ατελεύτητο σκώληκα .
Αγλαόπη -λαμπρή στην όψη, Θελξιέπεια -γοητευτική στον λόγο, Θελξιόπη -γοητευτική στην όψη
Πεισηνόη -ως πειθώ του νοός.
Στα ονόματα αυτά αναγνωρίζονται οι «χάρες» που διαθέτει η σύγχρονη διασκέδαση του μαγικού κόσμου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, της οθόνης ……….
H σωτηρία από την σαγήνη και την “αγάπη” της Sirrina είναι εφικτή και δυνατή μόνο  εν μετανοία ,επιστροφή από την αποστασία και  αν με σταθερότητα  ..
Ιω. 15,7             ἐὰν μείνητε ἐν ἐμοὶ καὶ τὰ ῥήματά μου ἐν ὑμῖν μείνῃ 
ὑμῖν.                   Εάν μείνετε ενωμένοι μαζή μου και τα λόγια μου μείνουν ως θησαυρός της καρδιάς σας και κατεύθυνσις εις την ζωήν σας.
Καλή φώτιση και αρχή μετανοίας 
Γ.Μ 

Αφήστε μια απάντηση