Η ειλικρινής μαρτυρία του π. Ματθαίου Βουλκανέσκου για την παράνομη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη περίοδο της πανδημίας

Τελέσαμε την Θεία Λειτουργία στη περίοδο της «πανδημίας» στην Αθήνα, αν και οι αρχές μας το απαγόρευσαν! Οι αρχές απαγόρευσαν αρχικά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ναούς και μετά δέχτηκαν να γίνει αλλά μόνο με την παρουσία ψάλτου και νεοκόρου της ενορίας. Εγώ πήρα το Άγιο Σώμα του Χριστού το οποίο ήταν φυλαγμένο για τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Πάπα Ρώμης (ήμασταν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή) από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Κοινότητα – Παναγία Οδηγήτρια Πειραιώς και το πήγα σπίτι μου, όπου συνεχίσαμε να τέλεσουμε τη Θεία Λειτουργία καθε Κυριακή και γιορτή επί δύο χρόνια, με όλη την κοινότητα των σχεδόν 70 πιστών!

Μαζευόμασταν κρυφά και αφού η ελληνική αστυνομία άρχισε να μας παρακολουθεί, μεταφέραμε την εκκλησία μας σε ένα άλλο διαμέρισμα. Λοιπόν, επί σχεδόν δύο χρόνια λειτούργισα στο σπίτι με πιστούς, χωρίς μάσκες, χωρίς εμβόλια, χωρίς «κοινωνική απόσταση». Γιατί είναι καλύτερο να υπακούς τον Θεό παρά τους ανθρώπους! Κανείς δεν αρρώστησε από COVID. Όλοι οι 70 Ρουμάνοι πιστοί – ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά – κοινωνήσαμε με ένα απλό σιδερένιο Ιερό Κουτάλι!

Κάποια περίοδο οι αρχές αφήσανε να γίνουν λειτουργίες στους ναούς, αλλά με την προϋπόθεση της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μάσκας από τους πιστούς. Εγώ προσωπικά δεν μπορούσα να δεχτώ κάτι τέτοιο και έτσι συνέχισα να λειτουργίσω στο σπίτι.

Πρωτοπρεσβίτερος Ματθαίος Βουλκανέσκου

Αφήστε μια απάντηση