Ιστορική εξέλιξη: Αμερικανική άσκηση στα Κατεχόμενα με άδεια από την Λευκωσία- Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία:” Η Κύπρος θα μπει στο ΝΑΤΟ”

Τέσσερα F-22 Raptor πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία

Πολλαπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ΗΠΑ στέλνοντας μια τετράδα F-22 Raptor πάνω από την Κατεχόμενη Κύπρο. Η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, και είναι, ως ιστορική.

Σε μια “φάρσα” της Ιστορίας, οι Αμερικανοί ανασύστησαν τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου και πέταξαν από την Κρήτη έως την Κύπρο για να επιχειρήσουν στα Κατεχόμενα.

Δεν ήταν απλά μια πτήση επίδειξης αεροπορικής υπεροχής με τα «απόρρητα» μαχητικά των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου αλλά είναι ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν:

Μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ο επόμενος στόχος είναι η είσοδος της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε απόπειρα διχοτόμησης του νησιού και αναγνώρισης του Ψευδοκράτους θα αποτύχει.

Ανεξαρτήτως της ανοχής που δείχνει η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στον Ρ.Τ.Ερντογάν, η πτήση των F-22 Raptor στα Κατεχόμενα με μια επιχείρηση η οποία στρέφεται εναντίον των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων δείχνει πως το νησί αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε νέο πεδίο μάχης.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται εντατικά για την επόμενη ημέρα, μόλις η Τουρκία βγει- με τον έναν ή άλλον τρόπο- εκτός ΝΑΤΟ.

Παρέκαμψαν το τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων!

Αμερικάνικα μαχητικά F-22, με ορμητήριο τη Σούδα, πέταξαν από τον ουρανό της Αμμοχώστου μέχρι την Καρπασία.

Οι πτήσεις έγιναν «παρακάμπτοντας το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων και αγνοώντας το αίτημα για αναγνώρισής του μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος».

Οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν πλήρως με τις κυπριακές αρχές. Η άσκηση αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, διεξήχθη εντός του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τον κόλπο της Αμμόχωστου.

Δείτε βίντεο

Πώς εξασφαλίστηκε η άδεια

Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν άδεια για διεξαγωγή της άσκησης με ρηματική διακοίνωση, μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών, με την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις.

Διαμαρτυρόμενη, η Τουρκία εξέδωσε αντί – notam, επιχειρώντας χωρίς αποτέλεσμα να ακυρώσει την άσκηση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η άσκηση αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή και τη συνεχή ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη σημασία της σύναψης διμερών συμφωνιών με 15 χώρες.

Τον Νοέμβριο, εξάλλου, η Κύπρος θα διοργανώσει για 9η χρονιά την αεροναυτική άσκηση Νέμεσις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Επεισόδιο στη Δένεια

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ενώ οι Τούρκοι κλιμακώνουν με κάθε τρόπο. Νέο επεισόδιο σημειώθηκε με Ελληνοκύπριο γεωργό και Τούρκους στρατιώτες.

Τούρκοι στρατιώτες επιχείρησαν να εκφοβίσουν Ελληνοκύπριο γεωργό που μετέβη το πρωί στη Νεκρή Ζώνη για να καλλιεργήσει το χωράφι του.

Ο Χριστάκης Παναγιώτου, κοινοτάρχης Δένειας τόνισε ότι «κατέβασαν τα φορτηγά 30 στρατιώτες αλλά παρέμεινε στην περιοχή ο γεωργός. Τα ΗΕ αντιθέτως του ζητούσαν να φύγει.

Είναι η περιοχή όπου εδώ και 3 χρόνια οι Τούρκοι προχωρούν στην Νεκρή Ζώνη σιγά σιγά».

«Άμα έχει απέναντί σου έχει Τούρκους με όπλα, θα σκεφτείς να πας να καλλιεργήσεις», πρόσθεσε.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση