Λίβυοι διαδηλωτές κατά της Ελλάδος ούρλιαζαν: “Δένδια τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα”

Δεν μας έφτανε η Τουρκία έχουμε και την Λιβύη που τεντώνει το σχοινί και προκαλεί ένταση με την χώρα μας, καθώς σήμερα στην Τρίπολη οργανώθηκε διαδήλωση εναντίον της χώρας μας και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, με τους διαδηλωτές να κρατούν μάλιστα πλακάτ στα γραμμένα στα Ελληνικά.

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν κρατούν πλακάτ με τη φωτογραφία του Νίκου Δένδια με συνθήματα όπως: «Η Λιβύη επιθυμεί ειρήνη η Ελλάδα υποστηρίζει τον πόλεμο»,

«Ο Δένδιας συμμαχεί με εγκληματίες πολέμου», «Πρώτα τα συμφέροντα της Λιβύης», «Δένδια τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα», «Θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας με αίμα».

Επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ

Μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης – έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου ένα χρόνο – εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς.

Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.

Και εκφράζει την άποψη ότι ενέργειες σαν και αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η κατάσταση στη Λιβυή παραμένει κρίσιμη καθώς η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς νέα βήματα στην περιοχή. Στόχος όπως φαίνεται για την Αθήνα είναι να μην επιτρέψει τα κενά στις εξελίξεις στη Λιβύη που θα δώσουν μία επιπλέον ευκαιρία στην Άγκυρα και τη χαριστική βολή στα ελληνικά συμφέροντα. Το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με ευθύνη της κυβέρνησης Ντμπέιμπα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από μια επίσκεψη που συνολικά είχε σημαντικά μηνύματα.

«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη από εδώ και στο εξής, ο Δένδιας λέει πως: «Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη άρα και με το κοινοβούλιο, άρα στην πραγματικότητα με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη με τις μικρές μας δυνατότητες γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία».

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση