Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης : Διαρκώς ανίερη επιβράβευση…

Διαβάζοντας στo πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr (9/12/2022) τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνήλθε από τις 7-9/12/2022, σταθήκαμε σε εκείνη περί της αποστολής συγχαρητήριου Συνοδικού εγγράφου προς τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμο, «για την υπ’ αυτού έκδοση αναμνηστικού μεταλλίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως» (https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/53907-oloklirothikan-oi-ergasies-tis-dis-minos-dekemvriou-apofaseis).

Με αποκλίνουσες, ως προς το Ορθόδοξο δόγμα, θέσεις του εν λόγω μητροπολίτη είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτησή μας στη romfea.gr. Εδώ, θα μνημονεύσουμε εκείνη περί της, εκ μέρους του, ανατροπής της Ορθόδοξης Σωτηριολογίας.

Περί της θεοπνευστίας του Ευαγγελίου

…με αφορμή, τη θέση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως περί του Αγίου Φωτός, ενθυμούμαστε μια ακόμη τοποθέτησή του σχετικά με το Ευαγγέλιο, την οποία διατύπωσε από βήματος δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού.

«Εγώ», τόνισε, «θα πω αυτό που λέει η Εκκλησία, δηλαδή το πλήρωμα των πιστών». «Θα αφουγκραστώ τους χριστιανούς, τι λένε, ποιο θεωρούν σωστό. Ακόμη και αν αυτό που οι Χριστιανοί μας θεωρούν σωστό, ακόμη κι αν είναι αντίθετο με το Ευαγγέλιο, εγώ θα υπερασπιστώ αυτό που λένε οι Χριστιανοί μας, γιατί οι Χριστιανοί μας έφτιαξαν το Ευαγγέλιο, δεν έφτιαξε το Ευαγγέλιο την Εκκλησία».

Τί να ειπωθεί για το εν λόγω σχόλιο του μητροπολίτη; Δηλαδή, για την εκ μέρους του αμφισβήτηση της θεοπνευστίας του Ευαγγελίου, γεγονός που ανατρέπει πλήρως την Ορθόδοξη Σωτηριολογία.

Για απάντηση αρκεί το Παύλειο της Προς Γαλάτας (1,11) «Γνωρίζω δὲ ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ’ ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον», καθώς και εκείνο της Β΄ Τιμόθεον (3,16) «πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος» και φυσικά το Κυριακό: «ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν»  (https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36376-i-pigi-fotos-kai-peri-fotologou-tinos)».

Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης

Αφήστε μια απάντηση