Μελέτη-ΣΤΑΘΜΟΣ: “Τα social media μπορούν να αλλάξουν τους εγκεφάλους των ανηλίκων”

Η γενιά των social media ήδη γαλουχείται σε αυτά.

Η συνήθης χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από νεαρούς εφήβους συνδέεται με υπερευαισθησία στα σχόλια των συνομηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στα κέντρα ανταμοιβής και κινήτρων του εγκεφάλου».

Τα παραπάνω διαπίστωσαν νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο JAMA Pediatrics.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα 169 εφήβων καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύχθηκε μεταξύ των ηλικιών 12 έως 15 ετών και έκαναν συχνή χρήση του Facebook, του Instagram και του Snapchat.

Όταν εκείνοι των οποίων η χρήση θεωρούνταν “συχνή” – δηλαδή έλεγχαν τους λογαριασμούς τους 15 ή περισσότερες φορές την ημέρα – έγιναν πιο ευαίσθητοι σε ό,τι διάβαζαν στα social media.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να λάβουν υπόψη οι γονείς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας των εφήβων», κατέληξαν οι ερευνητές.

(φωτο:pixabay)

el.gr

Αφήστε μια απάντηση