Ι. Μάζης: «Πολλές οι πιθανότητες σε ένα μεσοδιάστημα εκλογών στην Ελλάδα να εκδηλωθούν κάποια θερμά απονενοημένα – “Ανορθολογική” η δήλωση Συρίγου»

«Έχουμε πολλές πιθανότητες σε ένα μεσοδιάστημα εκλογών στην Ελλάδα να εκδηλωθούν από πλευράς Τουρκίας κάποια θερμά απονενοημένα» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Focus FM 103.6 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο Kαθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Πριν από την διαδικασία των εκλογών θα πρέπει ο μηχανισμός απελευθερώσεως κανόνων εμπλοκής να μετατεθεί στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, ούτως ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί μέσα σε αυτό το νεκρό χρονικό διάστημα, από πλευράς κυβερνητικής καλύψεως στην Ελλάδα, να μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις».

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις των Τούρκων επεσήμανε ότι πρόκειται για παγία πολιτική της Άγκυρας, η οποία όπως τόνισε ξεκινάει από το ’56 και συνεχίζεται, αναλόγως με τους βαθμούς ελευθερίας τους οποίους δίδουμε εμείς.

«Ξεχωρίζω πάντα την αντίληψη, την κοινωνική, του ελληνικού Έθνους, από πλήθος κυβερνήσεων του Έθνους αυτού. Είτε αναφέρομαι στην Ελλάδα, είτε αναφέρομαι στην Κύπρο. Και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό για να μην αδικούμε τον ελληνικό λαό και το ελληνικό Έθνος»

«Αυτό, λοιπόν, οξύνεται στο μέτρο και το βαθμό που, πρώτον, οι βαθμοί ελευθερίας που της δίνουμε εμείς και αφετέρου η αδιαφορία ή ο “ποντιοπιλατισμός” της μεγάλης συμμάχου της Ελλάδος και της Τουρκίας, που είναι οι ΗΠΑ, τους το επιτρέπουν. Εσχάτως, ότι υπάρχουν προσωπικότητες, σημαντικές προσωπικότητες στην αμερικανική διοίκηση, αναφέρομαι στον κ. Μενέντεζ, ο οποίος έχει πολύ καλά καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και ο οποίος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών& Άμυνας της Γερουσίας δίνει έναν αγώνα, μαζί με άλλους Γερουσιαστές, για να βάλει την Τουρκία στη θέση της, ως πραγματικής συμμάχου του ΝΑΤΟ, να σταματήσει τις προκλήσεις με ποινές τις οποίες,ευτυχώς ο ίδιος τις επιβάλλει. Δε συμβαίνει, δυστυχώς, το ίδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Μπάιντεν ο οποίος είναι τοις πράγμασι, αντίπαλος του κ. Μενέντεζ.

Αλλά υπάρχουν και φωνές, στην Ελλάδα δυστυχώς, οι οποίες αντί να ενισχύσουν τον κ. Μενέντεζ στον αγώνα τον οποίο κάνει και ο οποίος είναι υποστηρικτικός στον αγώνα τν εθνικών συμφερόντων, δυστυχώς, με δηλώσεις ατυχείς, δημιουργούν καταστάσεις, υποσκάψης και υπονόμευσης αυτής της διαδικασίας»
«Άρα και πάλι ξαναγυρνώ σε αυτό το οποίο είπα εξαρχής, ότι δηλαδή ας αφήσουμε τους ξένους για μια στιγμή, το τι κάνουν οι ξένοι και ποιοι εξ’ αυτών το κάνουν εις βάρος της χώρας. Ας εξετάσουμε τι κάνουμε εμείς υπέρ της πατρίδος μας»

Η ανορθολογικότητα της δήλωσης Συρίγου

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Συρίγου, (πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάρει η Τουρκία F-16) ο καθηγητής την χαρακτήρισε ως ανορθολογική.

«Ανορθολογική, διότι οι Τούρκοι μάς απειλούν διαρκώς, πέραν των πράξεων το καλοκαίρι του ’20, για παράδειγμα, και των υλοποιήσεων των απειλών τους. Το βασικό και κύριο επιχείρημα των Τούρκων, το οποίο μας επαναλαμβάνει ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου καθημερινώς σχεδόν για να υλοποιούν αυτές τις έκνομες παρεκκλίσεις και να αναστατώνουν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι βασικά το πόσο ισχυρή είναι οπλικά η Τουρκία. Το βασικό τους επιχείρημα είναι αυτό. Οπότε, το να ισχυρίζεσαι ότι καλό είναι να πάρουν οι Τούρκοι τα όπλα τα οποία ζητούν για να ηρεμήσουν, νομίζω ότι είναι ανορθολογικό.

«Είναι λάθος αυτό. Διότι πάντα ήταν στο δυτικό στρατόπεδο η Τουρκία, όσο και αν αλληθώριζε δεξιά και αριστερά. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, τα δικά της όπλα επικαλείται για να μπορείνα γίνεται πειστική στη διεθνή κοινότητα. Τρίτον, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότης λαμβάνει περισσότερο υπ’ όψιν μια ισχυρά εξοπλισμένη Τουρκία από ότι μια ασθενέστερα εξοπλισμένη Ελλάδα είναι και αυτό ένα στοιχείο ανορθολογικό το οποίο δυστυχώς λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας. Τέταρτον, εάν δε πάρει τα F16 η Τουρκία και αν δεν ανανεώσει, και δεν ανακαινίσει τα παλαιότερα αεροσκάφη της, αυτό θα σημαίνει ότι θα πάει με τη Ρωσία. Και για καθαρά τεχνικούς λόγος, καταλαβαίνετε.

«Για να μπορέσεις να αλλάξεις έναν ολόκληρο στόλο αεροσκαφών συγκεκριμένης τεχνολογίας ο οποίος είναι προσδεδεμένος στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στους μηχανισμούς του και να πάρεις π.χ. ρωσικά αεροσκάφη, πρώτον αυτό τεχνικώς είναι αδύνατον και γίνεται δυνατόν μετά από καμιά δεκαριά χρόνια. Εντωμεταξύ όμως τι θα συμβεί; Η Ελλάδα θα θεωρείται, πλέον,και επισήμως ως το ανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ με όλα τα υπέρ τα οποία θα της προσδώσει μια τέτοια γεωστατηγική θέση. Η Τουρκία, ουσιαστικά, θα τεθεί εκτός ΝΑΤΟ , πράγμα το οποίο δε τη συμφέρει να κάνει. Γιατί αν αυτή τη στιγμή εξασφαλίζει μια ποντιοπιλατική στάση από τις ΗΠΑ, το οφείλει ακριβώς στο ΝΑΤΟ. Άρα και εδώ έχουμε έναν ανορθολογισμό σε αυτό τον συλλογισμό»

Ακούστε εδώ:

Αφήστε μια απάντηση