O Ρώσος υπουργός Άμυνας διόρισε τον πιο υψηλόβαθμο στρατηγό, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Valery Gerasimov, 67 ετών, για να ηγηθεί στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin διόρισε τον πιο υψηλόβαθμο στρατηγό, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Valery Gerasimov, 67 ετών, για να ηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία, προβαίνοντας στην πιο δραματική από μια σειρά αλλαγών στη στρατιωτική διοίκηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι επικριτές

Πολλοί από τους εθνικιστές μπλόγκερ που με την άδεια του Κρεμλίνου επικρίνουν τη διεξαγωγή του πολέμου, έχουν κατηγορήσει τον Gerasimov για το γεγονός ότι ο στρατός μιας υπερδύναμης -που υποτίθεται ότι εκσυγχρονίστηκε και επανεξοπλίστηκε με υψηλό κόστος τα τελευταία 15 χρόνια- απέτυχε τόσο αισθητά να υποτάξει τον πολύ μικρότερο γείτονά του.
Οι επικριτές στην Ουκρανία, στη Δύση και ακόμη και στο εσωτερικό της Ρωσίας χαρακτήρισαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απλοϊκές, ανεπαρκώς προετοιμασμένες και εξοπλισμένες, αργές στην αντίδραση και διασπασμένες από ανομοιογενείς και συχνά απομακρυσμένες δομές διοίκησης.
Μετά την αποτυχία μιας απρογραμμάτιστης εκστρατείας επιστράτευσης σκοπός της οποίας ήταν να αντιστρέψει την κατάσταση υπέρ της Ρωσίας, οι φήμες που κυκλοφορούσαν επί μήνες ήταν ότι ο Gerasimov, ο οποίος ήταν σε μεγάλο βαθμό μακριά από την δημοσιότητα, θα παραγκωνιζόταν.
Τόσο ο Jevgeni Prigozin, ιδρυτής της στρατιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, όσο και ο Ramzan Kadirov, ηγέτης της νότιας ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, άσκησαν απροκάλυπτα κριτική στον Gerasimov, ενώ διεκδικούσαν επιδεικτικά επιτυχίες στο πεδίο της μάχης για τις δικές τους, υποτίθεται ανώτερες, ημιαυτόνομες δυνάμεις.
Οι υποστηρικτές του υπουργείου Άμυνας λένε ότι η Ρωσία συχνά παρουσιάζει κακές επιδόσεις στην αρχή των πολέμων και ότι πολλά από τα προβλήματα που έχουν γίνει εμφανή στον εφοδιασμό, την τεχνολογία και τη διοίκηση κατά τους τελευταίους 10 μήνες, έχουν επιλυθεί ή επιλύονται.

Τι σημαίνει αυτό για το πεδίο της μάχης

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αρχαιότητα του διοικητή που είναι υπεύθυνος για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” αντανακλά την επέκταση της κλίμακάς της και την ανάγκη βελτίωσης της οργάνωσης και της διοίκησης.
Οι αναπληρωτές του Γκεράσιμοφ θα είναι ο στρατηγός Sergey Surovikin πρώην διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ο οποίος διορίστηκε πριν από τρεις μήνες και είχε το παρατσούκλι “στρατηγός Αρμαγεδδών”, ο στρατηγός Oleg Saliukov Σαλιουκόφ και ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου συνταγματάρχης Alexey Kim.
Ο Igor Koronsenko, ένας σκληροπυρηνικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στον οποίο δίνεται γενναιόδωρος χώρος στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι ο Πούτιν έλαβε την απόφαση λόγω της παραλαβής βαρέων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Ουκρανία από τη Δύση και της προοπτικής σύντομα να παραλάβει δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και ενδεχομένως άρματα μάχης.
Είπε ότι η άφιξη του Gerasimov αύξησε την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία:
“Ο διορισμός του Gerasimov σημαίνει ότι όλα τα μέσα καταστροφής στα οπλοστάσια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας -χωρίς εξαίρεση- μπορούν να χρησιμοποιηθούν”.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Soigu δεσμεύθηκε προχθές Τρίτη για τη δημιουργία βαθύτερου οπλοστασίου, την ενίσχυση της αεροπορικής τεχνολογίας για την καλύτερη αποφυγή της αντιαεροπορικής άμυνας και τη βελτίωση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι επιδιώκει ο Putin με την τοποθέτηση Gerasimov

Τοποθετώντας τον Gerasimov στην άμεση διοίκηση ο Putin μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση σχετικά με την αποφασιστικότητά του να κερδίσει τον πόλεμο, να ενισχύσει το κύρος του στρατού σε σχέση με τον Prigozin και τις πολιτοφυλακές του Kadirov και, όχι λιγότερο σημαντικό, να καταστήσει τον κορυφαίο στρατηγό του περισσότερο υπεύθυνο λογοδοσίας για την καθημερινή διεξαγωγή της εισβολής.
“Τώρα το Γενικό Επιτελείο είναι άμεσα και ασυμβίβαστα υπεύθυνο για τα πάντα απολύτως”, λέει ο Semion Pegov, ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ που χρησιμοποιεί το όνομα Wargonzo.
“Ο ‘στρατηγός Αρμαγεδδών’ εξακολουθεί να βρίσκεται στο κέντρο της λήψης αποφάσεων, αλλά σε πολύ λιγότερο ευάλωτη θέση”.
Η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik, δεν έχει πεισθεί ότι η αλλαγή αυτή στη στρατιωτική διοίκηση θα κάνει τη μεγάλη διαφορά.
“Ο Γκεράσιμοφ ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης λόγω των σοβαρών αποτυχιών του Surovikin είπε.
“Ο Πούτιν αναζητά αποτελεσματικές τακτικές με φόντο μια ‘υφέρπουσα’ ήττα.”
“Προσπαθεί να ανακατέψει τα χαρτιά και ως εκ τούτου δίνει ευκαιρίες σε όσους θεωρεί πειστικούς.
Σήμερα, ο Gerasimov αποδείχθηκε πειστικός. Αύριο θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος”.

Ποιος είναι ο Gerasimov

Ο Gerasimov διορίστηκε αρχηγός του γενικού επιτελείου και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας από τον Πούτιν στις 9 Νοεμβρίου 2012, τρεις ημέρες αφότου ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν Sergey Soigu έγινε υπουργός Άμυνας.
Ο κάθε άνδρας κρατά έναν από τους τρεις πυρηνικούς χαρτοφύλακες που μπορούν να δώσουν την εντολή ένα ρωσικό πυρηνικό πλήγμα.
Ο Gerasimov έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που άλλαξε τα δεδομένα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ του επέβαλε κυρώσεις την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ήταν ένας από τους τρεις υψηλόβαθμους Ρώσους δίπλα στον Πούτιν που ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τον πόλεμο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Gerasimov μιλάει μερικές φορές με τον στρατηγό του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλεϊ, τον πρόεδρο του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού.
Ο Gerasimov γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1955 στο Καζάν και ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μετά την αποφοίτησή του από σχολή τεθωρακισμένων το 1977.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση