Εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Σενάριο κοινής αεράμυνας θάβει τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, γεγονός που επιβεβαιώνεται συνεχώς από συναντήσεις και συνομιλίες μεταξύ  κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

Ωστόσο η νέα εκλογή Νετανιάχου ως Πρωθυπουργού της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, φαίνεται ότι ανοίγει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε αυτόν της στρατιωτικής συνεργασίας.

H επικοινωνία των ΥΠΑΜ Ισραήλ-Ελλάδας

Αυτό αποτυπώθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΑΜ των 2 χωρών, όπου  αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως Ελλάδος- Ισραήλ, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Εκφράστηκε, επίσης, ικανοποίηση για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Κατά τις συνομιλίες τονίστηκε ότι η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ συμβάλλει στην προώθηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχετικό tweet o Ισραηλινός ΥΠΑΜ κ. Ιώβ Γκάλαντ αναφέρει:

“Μίλησα με τον Έλληνα ομόλογό μου, Υπουργό Παναγιωτόπουλο για τους σημαντικούς στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας ,δεσμούς που βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα. Εξέφρασα τη δέσμευσή μου να εμβαθύνω τον δεσμό μεταξύ των αμυντικών εγκαταστάσεων, των στρατευμάτων και των βιομηχανιών μας”

Σε άρθρο μας εδώ και δύο χρόνια είχαμε αναφερθεί στην δημιουργία QUAD της Ανατολικής Μεσογείου με την συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου  και τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα συνεπαγόταν για την χώρα μας .

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους ως μέρος των συμφωνιών του Αβραάμ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες ομαλοποίησης με το εβραϊκό κράτος.

Επίσης σε έτερο άρθρο μας αναφερόμασταν εκτενώς στο ρόλο της Ελλάδας ως χώρας γέφυρα για το “Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ” και το υπό δημιουργία  “ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής”, που πατρονάρεται από ΗΠΑ-Ισραήλ, ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο

Ήρθε η ώρα ενοποίησης της αεράμυνας Ελλάδας-Ισραήλ

Σε στρατιωτικό επίπεδο μια τολμηρή αλλά πολύ σωστή κίνηση από πλευράς Ελλάδας, θα ήταν η ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας με το Ισραήλ αρχικά και στη συνέχεια μέσω αυτού με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία,  στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Ειδικότερα με τη σύμμαχο και φίλη χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για “φιλοξενία” μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί στην Ελλάδα, αφού λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης της χώρας και του βεληνεκούς  των πυραυλικών συστημάτων αλλά και της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν Χαμάς-Χεζμπολάχ και Ιράν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση τους με το Ισραήλ, αναμένουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να πληγούν

Η  σχετικά πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς κατέδειξε στο Ισραήλ, ότι ακόμη και το δικό του υπερσύγχρονο, πολυεπίπεδο και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας , μπορεί να κορεστεί από πληθώρα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, με αποτέλεσμα να διαπεραστεί και να πληγούν τελικά στόχοι στην Ισραηλινή επικράτεια.

Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους  το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής άμυνας των χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ.

Εμείς θα πρέπει να τρέξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση να εντάξουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα σε αυτήν την υπό σχηματισμό ενοποιημένη αεράμυνα της Μ. Ανατολής, αφού με Ισραήλ-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Αίγυπτο διατηρούμε άριστες σχέσεις.

“Κλειδί” η απόκτηση φρεγατών BELHARA

Ιδιαίτερα η απόκτηση των φρεγατών BELHARA, σε συγκερασμό με τα RAFALE, F-35 από τη χώρα μας, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις Ισραήλ και Κύπρου θα συμβάλλουν αποτελεσματικότατα στην ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η  χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με τη “Γαλάζια Πατρίδα” των Τούρκων.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση