Γέροντας: “16 Ιανουαρίου σπάζουν οι αλυσίδες μας”

τι εννοείται του είπαμε:

 
-“Κάθε χρόνο στις 16 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την προσκύνηση της αλυσίδας του Απόστολου Πέτρου”
 
– ” Συγκυρία πες το , σύμπτωση, το προσέλαβα ως σημείο… αύριο η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλιά με όλο τον συναισθηματισμό που έχει… κλείνει όμως ένα τεράστιο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας αλλά και της μεταπολίτευσης.”
 
-” την αλυσίδα που έβαλαν στα πόδια της  Ελλάδος  οι δήθεν ιστορικοί φίλοι της και ο ένας χαλκάς κρατούσε τους βασιλικούς και ο άλλος τους αντιβασιλικούς όλων των αποχρώσεων σπάζει.. σπάζει σου λέω και πάμε σε άλλο δρόμο δίχως να φοράμε αλυσίδες “
 
– ” να ξέρεις κάτι παιδί μου τα εκκλησιαστικά γεγονότα πάνε παράλληλα με τα γεγονότα της καθημερινής ζωής , ο Ουρανός δείχνει αυτό το πράγμα συνέχεια”
 
-” Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ τρέχει το ΣΧΕΔΙΟ του, μακάρι να ανοίξουν τα μάτια μας”
 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
 
 
με τα τελευταία που μας είπε ανέτρεξα να δω τι εορτάζουμε στις 16 Ιανουαρίου.
Διαβάζουμε:

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις «Πράξεις των Αποστόλων» (ΙΒ’ 1-19), πρόκειται για την αλυσίδα με την οποία ο βασιλιάς της Ιουδαίας Ηρώδης Αγρίππας (10 π.Χ. – 44 μ.Χ.) έδεσε τον Απόστολο Πέτρο και τον έριξε σε φυλακή της Ιερουσαλήμ γύρω στο έτος 43.
 
Προηγουμένως, είχε διατάξει τη θανάτωση του Αποστόλου Ιακώβου και όταν είδε ότι οι Ιουδαίοι ευχαριστήθηκαν από το γεγονός, συνέλαβε και τον Πέτρο, με σκοπό να τον θανατώσει μετά το Εβραϊκό Πάσχα.
 
Ξαφνικά, ένα βράδυ, εμφανίσθηκε στο καλά φρουρούμενο από 16 στρατιώτες κελί του Πέτρου ένας Άγγελος.
 
Ο χώρος έλαμψε από φως και ως εκ θαύματος οι αλυσίδες έπεσαν από τα χέρια του Πέτρου. Ο Άγγελος του είπε να σηκωθεί γρήγορα, να ντυθεί και να τον ακολουθήσει.
 
Ο Πέτρος δεν είχε συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και νόμιζε ότι έβλεπε όραμα.
 
Μόνο όταν πέρασε από τα διαδοχικά φυλάκια ανενόχλητος και απομακρύνθηκε από τη φυλακή χωρίς κανείς από τους δεσμοφύλακες να αντιληφθεί το παραμικρό, συνειδητοποίησε πραγματικά το τι είχε συμβεί και είπε:
 
«Τώρα καταλαβαίνω καλά, ότι πράγματι έστειλε ο Κύριος τον άγγελό του και με έβγαλε από τα χέρια του Ηρώδη και με γλύτωσε από κάθε κακό, που ο λαός των Ιουδαίων επερίμενε να μου γίνει».
 
Ο Πέτρος κατέφυγε αρχικά στο σπίτι της Μαρίας, της μητέρας του ευαγγελιστή Ιωάννη, που λειτουργούσε ως μυστική εκκλησία.
 
Οι παρευρισκόμενοι εξεπλάγησαν από την παρουσία του. Αυτός τους εξήγησε τα καθέκαστα και στη συνέχεια αναχώρησε προς άγνωστο τόπο.
Όσον αφορά στους 16 δεσμοφύλακές του, αυτοί εκτελέστηκαν μέχρις ενός, με διαταγή του εξαγριωμένου Ηρώδη.
 
Κάποιοι, ευσεβείς Χριστιανοί διαφύλαξαν αυτή την αλυσίδα, η οποία αρχικά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εναποτέθηκε στο ναό του Αποστόλου Πέτρου.
 
Αργότερα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλης τη δώρισε στην αυτοκράτειρα Ευδοξία (422-462), η οποία με τη σειρά της τη χάρισε στον Πάπα της Ρώμης Λέοντα Α’.

Αφήστε μια απάντηση