Το πρωτοποριακό Ρωσικό σχέδιο κατάληψης του Σολεντάρ αντικείμενο μελέτης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Είναι γεγονός ότι από κάθε στρατιωτική επιχείρηση εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία καταλήγουν στην διαμόρφωση και υιοθέτηση νέων  δογμάτων για τις επόμενες.

Αυτός είναι ο λόγος που στρατιωτικοί αναλυτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τρίτων κρατών μη μετεχόντων σε μια στρατιωτική αναμέτρηση, παρακολουθούν ενδελεχώς τις εξελίξεις και τη διεξαγωγή των μαχών σε αυτήν.

Πρόσφατα οι Ρωσικές Ένοπλες δυνάμεις ενεργώντας μαζί με άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, κατέλαβαν το Σολεντάρ, μια μικρή πόλη περίπου 11.000 κατοίκων στην Ανατολική Ουκρανία, δοκιμάζοντας ένα νέο σχέδιο, το οποίο κρίνεται σκόπιμο κατά την εκτίμησή μας να μελετηθεί και να προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα.

Σχετικό με το θέμα άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, αναφέρει ως κυριότερα σημεία τα ακόλουθα:

“Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε τον σοβαρό ρόλο της μισθοφορικής εταιρείας Wagner PMC κατά τις μάχες για την απελευθέρωση του Σολεντάρ. Το τμήμα ανέφερε ότι μαχητές PMC εισέβαλαν απευθείας στα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, ενώ τακτικές δυνάμεις απέκλεισαν την πόλη από δύο κατευθύνσεις, εμπόδισαν τη μεταφορά των εχθρικών εφεδρειών εκεί και παρείχαν υποστήριξη πυρός για την επίθεση με αεροσκάφη και πυροβολικό.

Το έργο της εισβολής στα  οικοδομικά τετράγωνα της πόλης που κατέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιλύθηκε με επιτυχία από τις ενέργειες των εθελοντών των αποσπασμάτων επίθεσης του Wagner PMC.

To Ρωσικό Σχέδιο

Προκύπτει ότι  μια ετερογενής ομάδα, η οποία περιελάμβανε τόσο τους μισθοφόρους της Wagner, όσο  και στρατιώτες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενήργησε σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε:

Αποκλεισμός του Σολεντάρ από το βορρά και το νότο, απομόνωση της περιοχής μάχης στην πόλη, αποκλεισμό της μεταφοράς εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από γειτονικές περιοχές και αποτροπή της εξόδου του ουκρανικού στρατού από η πόλη.

Επίσης, τα στρατεύματα υποστήριξαν την προέλαση επίθεσης και την στρατιωτική αεροπορία, ρουκέτες και χτυπήματα πυροβολικού σε εχθρικές θέσεις.

Οι συνέπειες της κατάληψης του Σολεντάρ

Η απελευθέρωση της πόλης ολοκληρώθηκε μέχρι την Πέμπτη, όπως  ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η κατάληψη του Σολεντάρ έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση της επίθεσης.

Συγκεκριμένα, ανοίγει τη δυνατότητα αποκοπής των οδών ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων στο Αρτεμόβσκ, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, και στη συνέχεια αποκλείει τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που παραμένουν σε αυτήν την πόλη.

Μετά την απελευθέρωση του Σολεντάρ, μπορεί κανείς να περιμένει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Τσασόβ Γιαρ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Σολεντάρ (20 χλμ. σε ευθεία γραμμή) και δυτικά του Αρτεμόβσκ. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι ο επόμενος στόχος μετά το Αρτεμόβσκ θα πρέπει να είναι ο αστικός οικισμός Slavyansk – Kramatorsk – Druzhkovka – Konstantinovka. Αλλά πρώτα είναι απαραίτητο να καταστραφεί η γραμμή άμυνας από το Seversk στο Αρτεμόβσκ.

Διαδοχικές επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές

Σε κάθε περίπτωση, όταν προχωρούν σε μια τόσο βαριά αστικοποιημένη περιοχή όπως το Ντονμπάς, τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα, καθώς και οι μισθοφόροι της Wagner, θα πρέπει να πολεμήσουν επανειλημμένα σε αστικές συνθήκες.

«Προφανώς, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την καταιγίδα του Σολεντάρ και  να βελτιωθεί η αλληλεπίδραση του στρατιωτικού προσωπικού, των «Wagnerites» με τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και εθελοντικά αποσπάσματα όπως το «Bars», τοποθετήθηκε νέος Διοικητής των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Στρατάρχης Γερασίμωφ.

Φυσικά, είναι προβληματικό να απελευθερωθεί ένας περισσότερο ή λιγότερο μεγάλος οικισμός με τη βοήθεια μόνο της Βάγκνερ, λέει ο στρατιωτικός ειδικός Βλάντισλαβ Σούρυγκιν.

Η PMC Wagner είναι ένας πολύ συμπαγής οργανισμός. Δεν έχει μεγάλο αριθμό, επομένως μπορούμε να μιλήσουμε για αυτήν την εταιρεία μόνο ως εκτελεστή εργασιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπου  μπορεί να υπάρχει μια κατανομή ευθυνών με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, το Σώμα Πεζοναυτών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας υπό την επίβλεψη του Adam Delimkhanov και το 1ο Σώμα της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του DPR, συμπεριλαμβανομένου του Τάγματος Σπάρτης, συμμετείχε στην απελευθέρωση της Μαριούπολης.

Η  συνδυαστική ενέργεια της Wagner 

«Η ιδέα ότι όλες οι πόλεις μπορούν να ληφθούν αποκλειστικά από το Wagner PMC είναι εσφαλμένη. Η κλίμακα δεν είναι ίδια», είπε ο Σούρυγκιν. Πιστεύει ότι «αν η κατάληψη της πόλης δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, τότε οι «βάγκνεροι» «μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν», αφού «ένας καλός στρατιώτης πρέπει να μπορεί να εκτελέσει έναν εκτενή κατάλογο καθηκόντων».

Η Wagner  δεν ενεργεί από μόνη της, αφού όλα συντονίζονται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Καθορίζεται η κατεύθυνση, η περίμετρος, ο απαιτούμενος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και αεροπορίας», επισημαίνει ο απόστρατος συνταγματάρχης, στρατιωτικός ειδικός Ανατόλι Ματβίτσουκ.

“Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο  Σολεντάρ, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρείχαν στους Wagnerites “καθαρό ουρανό” και έκοψαν την περίμετρο, ενώ  οι «διμοιρίες επίθεσης» της Wagner διεξήγαγαν την επίθεση.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο πεδίο της μάχης, ώστε οι δυνάμεις μας να μην πέσουν υπό φίλια πυρά.

Η αποτελεσματική αλληλεπίδραση των ανδρών της Wagner και του τακτικού στρατού κατέστησε δυνατή τη γρήγορη και ξεκάθαρη ανάθεση  των επιμέρους αποστολών- καθηκόντων και τελικά  την κατάληψη της πόλης”, είπε

Η Ελληνική πραγματικότητα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Ρωσικό σχέδιο περιελάμβανε,  πολύ καλή  και λεπτομερή αρχική σχεδίαση, στενό συντονισμό των πολλών ετερόκλητων δυνάμεων που μετείχαν  σε αυτό, εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της κάθε συμμετέχουσας δύναμης  και αποτελεσματικότητα.

Πέραν του αποκλεισμού του Σολεντάρ από το βορρά και το νότο, της απομόνωσης της περιοχής μάχης στην πόλη, του αποκλεισμού της μεταφοράς εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από γειτονικές περιοχές και  της αποτροπής της εξόδου του ουκρανικού στρατού από η πόλη, εκείνο που έκρινε τον αγώνα ήταν η στενή εμπλοκή με τους Ουκρανούς και η εμπειρία των μισθοφόρων της Wagner στον αστικό αγώνα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μισθοφορική εταιρεία, κακώς κατά την άποψή μας, αφού θα μπορούσε μέσω αυτής να αποκομίσει χρήσιμα συμπεράσματα μετέχοντας σε διάφορα πολεμικά μέτωπα Παγκοσμίως , όπως αυτό της Ουκρανίας, προκειμένου να διανθίσει τα ισχύοντα  δόγματα της με βάση την απόκτηση σύγχρονης πολεμικής εμπειρίας.

Ωστόσο επειδή το σύγχρονο περιβάλλον μάχης είναι ημιαστικό και αστικό σε μεγάλο βαθμό, θα έπρεπε να εξεταστεί η συγκρότηση Μονάδων με ειδίκευση αποκλειστικά στην διεξαγωγή Αμυντικών και Επιθετικών Επιχειρήσεων σε αστικές περιοχές, οι οποίες να δράσουν σε καιρό επιχειρήσεων μαζί με τις λοιπές δυνάμεις των Ενόπλων μας Δυνάμεων

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση