ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ από τον Κίσινγκερ για την Ουκρανία – «ΒΟΜΒΕΣ» στο Νταβός
Τι πρότεινε για την Ρωσία του Πούτιν…

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μέσω σύνδεσης με βίντεο ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία να ενταχθεί ξανά στο διεθνές σύστημα μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία (σ.σ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με εφαρμογή ΧΟΥΝΤΑΣ και στην Ρωσία – ΕΔΩ), ενώ άλλαξε άποψη σε σχέση με την Ουκρανία λέγοντας πως πλέον είναι μονόδρομος να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να είναι πια ουδέτερη!!!

Είπε ότι για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την πυρηνική ενέργεια, η Δύση πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε συζητήσεις με την Ρωσία και να μην την αφήνει να αισθάνεται ότι υπάρχειπόλεμος εναντίον του ίδιου του ρωσικού κράτους.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος υπηρέτησε υπό τους προέδρους Νίξον και Φορντ, είπε επίσης ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός ή γίνει αποδεκτή στις προκαταρκτικές συζητήσεις.

«Πιστεύω στον διάλογο με την Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και σε μια συνεχή διαδικασία συζήτησης μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής και Ρωσίας… ενώ οι συνθήκες των κυρώσεων και άλλων πιέσεων θα διατηρηθούν μέχρι να επιτευχθεί μια τελική διευθέτηση. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει πλέον νόημα», υπογράμμισε ο Κίσινγκερ, 99 ετών, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν «κατάλληλη» αφού εξασφαλιστεί η ειρήνη.

«Πριν από αυτόν τον πόλεμο ήμουν αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί φοβόμουν ότι θα ξεκινούσε ακριβώς η διαδικασία που βλέπουμε τώρα. Τώρα που η διαδικασία έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει πλέον νόημα. Και στο τέλος της διαδικασίας που περιέγραψα, θα έπρεπε να υπάρχουν εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ με όποιες μορφές μπορεί να αναπτυχθεί στην χώρα η Δυτική Συμμαχία, αλλά πιστεύω ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν το κατάλληλο αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ουκρανική ουδετερότητα ήταν βασικό αίτημα της Ρωσίας κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Το προσχέδιο 15 σημείων περιελάμβανε την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την συμφωνία να μην φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Το η πρόταση να ενταχθεί πλέον η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ προήλθε από τον Κίσινγκερ, έναν ένθερμο ρεαλιστή και επί μακρόν επικριτή της ένταξης της Ουκρανίας στην Δυτική Συμμαχία, είναι σημαντικό. Τον Σεπτέμβριο είχε πει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν «σοφή». 

Η αλλαγή στάσης είναι ενδιαφέρουσα και μένει να φανεί αν έχει συμφωνηθεί κάτι με την Ρωσία, όπως ο διαμελισμός της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου και πολεμικών επιχειρήσεων και η ένταξη όσων εδαφών απομείνουν σε αυτήν στο ΝΑΤΟ.

scr

el.gr

Αφήστε μια απάντηση