Επιβίωση : Πώς να προσανατολιστούμε την νύχτα με την βοήθεια των άστρων

Η γνώση του να μπορώ να προσανατολοστώ ακόμη και την νύχτα χωρίς πυξίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην απευκταία περίπτωση που έχουμε χάσει τον εξοπλισμό μας, το να μπορούμε να βρούμε τα σημεία του ορίζοντα είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει να κατευθυνθούμε προς την σωτηρία.

Αυτό το άστρο που μας ενδιαφέρει είναι ο Πολικός Αστέρας γιατί μας δείχνει πάντα τον βορρά. Ο εντοπισμός του όμως μπορεί να γίνει μέσω του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Για τους μη μυημένους, αστερισμός είναι μια ομάδα αστεριών που σχηματίζουν ένα νοητό σχήμα. Αν μπορέσουμε να το βρούμε θα εντοπίσουμε στην συνέχεια και τον Πολικό Αστέρα που μας ενδιαφέρει.

Η Μεγάλη Αρκτος θυμίζει το σχήμα από ένα τηγάνι. Αποτελείται από επτά λαμπρά αστέρια. Αν επεκτείνουμε τη φανταστική γραμμή που ενώνει τα δύο άστρα στην άκρη του «τηγανιού» σε απόσταση ίση με πέντε φορές την απόσταση μεταξύ τους, τότε θα καταφέρουμε να βρούμε τον Πολικό Αστέρα.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η θέση της Μεγάλης Άρκτου στον ουρανό αλλάζει στην διάρκεια του χρόνου.

Τον χειμώνα είναι χαμηλά στον ορίζοντα και σιγά σιγά ανεβαίνει με το χερούλι προς τα κάτω.

Την άνοιξη είναι ψηλά στον ουρανό και σε πλάγια θέση με το χερούλι προς τα δεξιά.

Το καλοκαίρι βρίσκεται ψηλά σε όρθια θέση και χαμηλώνει με το χερούλι προς τα πάνω.

Ενώ το φθινόπωρο βρίσκεται χαμηλά σε πλάγια θέση με το χερούλι προς τα αριστερά.

Είναι σημαντικός ο εντοπισμός της Μεγάλης Άρκτου γιατί ακόμη και σε μια συννεφιασμένη νύχτα μπορούμε να υπολογίσουμε την θέση του Πολικού Αστέρα έστω και αν δεν τον βλέπουμε καθαρά. Αυτό που χρειάζεται είναι εξάσκηση ώστε να έχουμε ξεκάθαρη την εικόνα των άστρων στο μυαλό μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην εξοχή όπου δεν υπάρχει η φωτορύπανση της πόλης.

null

Αφήστε μια απάντηση