ΕΛΣΤΑΤ: Το 60% των θανάτων που αποδόθηκαν στον κορωνοϊό το 2020 οφείλονταν τελικά σε υποκείμενο νόσημα!

Μόνο το 40% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα το 2020 οφείλονταν αμιγώς στη μόλυνση από τον ιό της COVID-19 και όχι σε κάποιο υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν σήμερα (23.2.2023) στη δημοσιότητα.

Ουσιαστικά, από τα νέα αυτά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύεται το επιχείρημα ότι, στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας, πολλοί θάνατοι καταχωρήθηκαν στην Ελλάδα ότι οφείλονται σε κορονοϊό ενώ θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της στις παγκόσμιες κατατάξεις.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας έχοντας προβληθεί από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί ευθέως στον ιό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τρία πέμπτα των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα.

Περισσότεροι από 1.450 έπασχαν από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ σχεδόν 500 είχαν διαγνωστεί με κάποιας μορφής καρκινοπάθεια. Τα κυκλοφορικά προβλήματα και τα νεοπλάσματα ήταν, άλλωστε, οι δύο κυριότερες παθολογικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα τόσο το 2020 όσο και την πενταετία 2015-2019.

Η απόκλιση ανάμεσα στους θανάτους Covid και στον αριθμό των νοσούντων που είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα δείχνει ότι μολονότι ο ιός αναμφίβολα συνέβαλε σε πολλούς θανάτους, δεν ήταν απαραίτητα ο καθοριστικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να αντικατοπτριστεί στα επιδημιολογικά στοιχεία, κι έτσι πολλές από τις απώλειες που οφείλονταν σε πολλούς παράγοντες εν τέλει αποδόθηκαν στην πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση