Η FDA απέρριψε την αίτηση του Έλον Μασκ για δοκιμές ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ σε ανθρώπους

Σύμφωνα με την απόφαση υπάρχουν πολλά ζητήματα ασφαλείας στην τεχνολογία της Neuralink.

H εταιρεία Neuralink που ίδρυσε και ελέγχει ο Ελον Μασκ αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες που αναπτύσσει έχουν αποκλειστικό στόχο τη παροχή βοήθειας σε ασθενείς με προβλήματα επικοινωνίας ή κίνησης ώστε να ανακτήσουν μερικώς ή και ολικώς αν είναι εφικτό τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να περπατούν. Όμως πολλοί διαβλέπουν κακόβουλη χρήση αυτών των τεχνολογιών και έχουν σταθεί επικριτικά σε αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια του αμερικανού μεγιστάνα που έχει δηλώσει ότι οραματίζεται μια εποχή που ο άνθρωπος θα μπορεί να διαθέτει τηλεπαθητικές και αλλους είδους (σούπερ) ικανότητες μέσω χρήσης εμφυτευμάτων.

Η Neuralink έχει πραγματοποιήσει πειράματα με ζώα τα οποία έχουν παράξει κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά έχουν παράλληλα προκαλέσει αντιδράσεις με πιο πρόσφατη αυτή της αμερικανικής Επιτροπή Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (Physicians Committee of Responsible Medicine – PCRM) η οποία σε επιστολή της πριν από ένα μήνα προς το Υπουργείο Μεταφορών κατήγγειλε παράνομη και μη ασφαλή διακίνηση εμφυτευμάτων με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς στα πειραματόζωα.

Όπως έγινε γνωστό η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απέρριψε την αίτηση της Neuralink για να ξεκινήσει δοκιμές των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους παραθέτοντας μάλιστα ένα πλήθος επιχειρημάτων για αυτή την απόφαση. Ανάμεσα στις περισότερες από δέκα αιτίες της απόρριψης είναι ότι η μπαταρία λιθίου που χρησιμοποιούν τα εμφυτεύματα ενδέχεται να έχει σοβαρές παρενέργειες (υπερθέρμανση, διαρροή ρεύματος) και ότι τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος μπορεί να «αποδράσουν» από αυτό και να μετακινηθουν σε άλλα σημεία του εγκεφάλου του ασθενή. Επίσης η FDA κρίνει ότι τα στοιχεία που παρέδωσε η εταιρεία προκαλεί ερωτηματικά για το πόσο ασφαλής είναι η εμφύτευση και η αφαίρεση του τσιπ από τον εγκέφαλο, αν δηλαδή η διαδικασία εμφύτευσης δεν προκαλεί ζημιά στον εγκεφαλικό ιστό.

Η Neuralink ξεκίνησε τη διαδικασία απόκτησης της απαραίτητης άδειας για δοκιμές σε ανθρώπους πριν από ένα περίπου χρόνο με τον Έλον Μασκ να δηλώνει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η εταιρεία θα λάβει την άδεια εντός εξαμήνου πρόβλεψη που όχι μόνο δεν επαληθεύθηκε αλλά αντίθετα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να την λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θυμηθείτε πρόσφατο άρθρο μας για τον «πόλεμο των τσιπ»:

«ΠΟΛΕΜΟΣ» για τα τσιπάκια που θέλουν να βάλουν στους ανθρώπους: «Επίθεση» στον Έλον Μασκ

(naftemporiki. gr / scr)

el.gr

Αφήστε μια απάντηση