Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Κίνα θα αντιγράψει τη Ρωσία και θα εισβάλει στην Ταϊβάν
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο για την Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν εν μέσω ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο υποστηρίζειτον πόλεμο του  Πούτιν .
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στη σουηδική εφημερίδα Expressen ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να καταφύγει στην κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία, εάν επιτύχει η εισβολή του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία » .
«Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο Πεκίνο. Αυτό περιλαμβάνει την Ταϊβάν», είπε.
Εάν ο Πούτιν πετύχει αυτό που θέλει με την Ουκρανία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία, τότε είναι ένα μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες – επίσης στο Πεκίνο – ότι μπορούν να επιτύχουν αυτό που θέλουν χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη».
Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η κατεστραμμένη ουκρανική πόλη Μπαχμούτ είναι πιθανό να πέσει στα χέρια της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες μετά από μήνες σκληρών μαχών.
Ο αυταρχικός πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί το νησί της Ταϊβάν μέρος της Κίνας σύμφωνα με το δόγμα «Μία Κίνα».
Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-Wen υποστηρίζει ότι το νησί είναι ένα αυτοδιοικούμενο κράτος του οποίου ο λαός απορρίπτει συντριπτικά την επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.
Ο Σι έχει επιμείνει μέχρι στιγμής ότι θέλει να διεξαγάγει μια «ειρηνική διαδικασία επανένωσης», αλλά είπε ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία, ενώ το ναυτικό και η αεροπορία του Πεκίνου πραγματοποιούν τακτικά απειλητικές ασκήσεις και εκτοξεύσεις πυραύλων στα στενά της Ταϊβάν.
Αν και οι συνθήκες γύρω από μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσαν να συγκριθούν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο συγκρούσεις στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ διαφορετικές, δεδομένων των στενών οικονομικών και εμπορικών δεσμών της Ταϊπέι και του Πεκίνου με πολλά δυτικά έθνη και των βαθιών στρατιωτικών δεσμών της Αμερικής με Ταϊβάν.
Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ απλώς προσθέτουν στην τεταμένη σχέση μεταξύ Κίνας και Δύσης, η οποία περιπλέχθηκε περαιτέρω την Τρίτη, όταν το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι πυροδότησε «σύγκρουση και αντιπαράθεση».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι η Κίνα εξετάζει σχέδια να παράσχει στη Ρωσία όπλα και «θανατηφόρα βοήθεια» στον πόλεμό της με την Ουκρανία.
Σε μια άμεση απάντηση, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Πεκίνου Τσιν Γκανγκ είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν στην τρέχουσα κατεύθυνσή τους.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πατήσουν τα φρένα αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν σε λάθος μονοπάτι, κανένας αριθμός προστατευτικών κιγκλιδωμάτων δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση και αντιπαράθεση», είπε ο Τσιν στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την αμερικανική κριτική στην Κίνα «ένα απερίσκεπτο στοίχημα, με το διακύβευμα να είναι τα θεμελιώδη συμφέροντα δύο λαών και ακόμη και το μέλλον της ανθρωπότητας».
Ήταν «ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.
Επομένως, η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία ήταν σε μεγάλο βαθμό ρητορική και πολιτική.
Το Πεκίνο βοήθησε να αποτραπούν οι προσπάθειες καταδίκης της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας φιλίας «χωρίς όρια» εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής και αρνήθηκε να καταδικάσει ανοιχτά τον πόλεμο.
Η Κίνα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και θεωρεί τη σχέση της με τη Ρωσία ως ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση της επιρροής του ΝΑΤΟ και των δυτικών δυνάμεων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει δημόσια απόδειξη ότι η Κίνα προμηθεύει επί του παρόντος όπλα στη Ρωσία και ζητεί συνεχώς για ειρηνική παύση των εχθροπραξιών.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στο Κρεμλίνο «σφυρηλάτηση» και είπε ότι στερούνται αποδεικτικών στοιχείων.

Αφήστε μια απάντηση