Αρωματική Σπανακοτυρόπιτα

Στο άκουσμα της πίτας, μας έρχονται στο νου πρώτα οι αλμυρές πίτες και ή η τυρόπιτα ή η σπανακοτυρόπιτα. Κάθε τόπος έχει τις παραδοσιακές του πίτες που όλοι μας λατρεύουμε. Από μόνες τους αποτελούν ένα πλήρες γεύμα αλλά κι ένα μικρό κομμάτι μπορεί να γίνει ιδανικό σνακ. Η γέμιση καθορίζει το όνομα αλλά και την ίδια την πίτα.

Με χόρτα, με τυριά, με κρέας, με λαχανικά, ανάλογα με την εποχή, όλες οι πίτες έχουν την μοναδικότητά τους. Οι συνταγές είναι αμέτρητες και διαφορετικές η μία από την άλλη. Παρουσιάζουν τις διαφορές τους τόσο στο φύλλο όσο και στην γέμιση. Μάθετε ν’ ανοίγετε μόνοι σας φύλλο (δεν είναι καθόλου δύσκολο) και με το αποτέλεσμα, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αρωματική σπανακοτυρόπιτα
10-15 χωριάτικα φύλλα (αγοραστό ή καλύτερα δικό σου. Γίνεται και με φύλλο κρούστας)
1 κιλό φρέσκο σπανάκι (ποτέ κατεψυγμένο)
3 πράσα
μισό κιλό μυρωδικά χόρτα (μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες ή σέσκουλα και λάπαθα)
άγριο μάραθο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
2 αυγά
500γρ. φέτα κατσικίσια ή αιγοπρόβεια
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Για την ζύμη
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml χλιαρό νερό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
πλάστη για φύλλο

Εκτέλεση:

Για την ζύμη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει ζυγίζει 1,5 κιλό και είναι ελαστική. Την σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα. Αφού παρέλθει ο χρόνος, κόβουμε με το χέρι ή με ένα μαχαίρι την ζύμη σε 10-12 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπάλα με έναν πλάστη, διαμέτρου περίπου 40-45 εκ. ή όσο η διάμετρος του ταψιού μας. (Μπορείτε να δείτε σε βίντεο πως ανοίγουμε φύλλο, είναι πανεύκολο).

Για την γέμιση:
Πλένουμε πρώτα 3 νερά το σπανάκι, το ραντίζουμε με λίγο αλάτι και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια μαζί με το πράσινο μέρος τους και τα αρωματικά χόρτα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε να μαραθούν. Τα στύβουμε, χωρίς να σπάσουν, για να φύγουν τα υγρά τους. Τα προσθέτουμε στο σπανάκι και τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο. Τρίβουμε την φέτα και την προσθέτουμε στα χόρτα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Το στήσιμο:
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, στον πυθμένα και στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, το ίδιο κάνουμε και με ένα δεύτερο και τρίτο ή τέταρτο φύλλο. Αδειάζουμε την γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε το πρώτο επάνω φύλλο, το λαδώνουμε, και συμπληρώνουμε με όσα φύλλα θέλουμε, λαδώνοντας ενδιάμεσα το κάθε φύλλο ξεχωριστά. Γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα.

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας. Την κόβουμε σε κομμάτια. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει το φύλλο. Αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Αντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού, η πίτα μας γίνεται πιο ελαφριά και το άπλωμα λαδιού γίνεται ομοιόμορφα.

Ψήστε το τελευταίο 20′ στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.

Συνοδεύουμε με μια δροσερή Μαντινεία με ωραία οξύτητα και φρεσκάδα.

Καλή απόλαυση!

***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2009

Αφήστε μια απάντηση