Γρήγορα, τραγανά και πεντανόστιμα, ζεστά και πανεύκολα τηγανόψωμα! Κλασικά ή δοκιμάστε τα με τα αγαπημένα σας υλικά! Μια συνταγή με Πελοποννησιακή καταγωγή, για νόστιμα και αφράτα τηγανόψωμα με μαγιά αρωματικά με μέλι και κανέλα ή γεμιστά με τυρί και δυόσμο. Τα σερβίρουμε με μέλι για ένα θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ. Όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε επίσης με ζάχαρη ή και με πικάντικη κατσικίσια ή αιγοπρόβεια φέτα για όσους τα θέλουν αλμυρά. Το μοναδικό μυστικό είναι να ξεκουραστεί καλά η ζύμη.
Το τηγανόψωμο (Fry bread ) είναι ένα πιάτο των αυτόχθονων πληθυσμών της Βόρειας Αμερικής που είναι ένα ψωμί με επίπεδη ζύμη, τηγανητό ή τηγανισμένο σε λάδι, λίπος ή λαρδί. Φτιαγμένο με απλά υλικά, γενικά αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά ή μπέικιν πάουντερ, το τηγανόψωμο μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή με διάφορες επικαλύψεις όπως μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη άχνη, κρέας ελαφιού ή μοσχάρι. Είναι η βάση για τα Ινδιάνικα Ναβάχο tacos.
Το Fry bread έχει μια περίπλοκη πολιτιστική ιστορία που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αποικιοκρατία και τον εκτοπισμό των ιθαγενών Αμερικανών. Τα συστατικά για το τηγανόψωμο δόθηκαν στους ιθαγενείς της Αμερικής για να τους αποτρέψουν από το να λιμοκτονήσουν όταν μεταφέρονταν από περιοχές όπου μπορούσαν να καλλιεργήσουν και να τροφοδοτήσουν τα παραδοσιακά τους τρόφιμα σε περιοχές που δεν θα υποστήριζαν τις παραδοσιακές τροφές τους.
Σύμφωνα με την παράδοση των Ναβάχο, το τηγανόψωμο δημιουργήθηκε το 1864 χρησιμοποιώντας το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το λαρδί που τους δόθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όταν οι Ναβάχο, που ζούσαν στην Αριζόνα, αναγκάστηκαν να κάνουν το ταξίδι των 300 μιλίων οδυνηρά γνωστό ως τον «Μακρύ περίπατο» και να μεταφερθούν στο Bosque Redondo, στο Νέο Μεξικό, σε γη που δεν μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει τα παραδοσιακά βασικά λαχανικά και τα φασόλια τους.
Για να αποτρέψει τους εκτοπισμένους ιθαγενείς της Αμερικής από το να λιμοκτονήσουν, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρείχε ένα μικρό σετ βασικών ειδών διατροφής, το οποίο περιελάμβανε τα συστατικά με τα οποία δημιουργούσε ένα απλό γρήγορο ψωμί, το οποίο μαγειρεύτηκε σε ένα τηγάνι με ζεστό λαρδί πάνω από κάρβουνα και έγινε γνωστό ως τηγανόψωμο. Το τηγανόψωμο τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλες φυλές. Τα οικοτροφεία βοήθησαν επίσης στην διάδοση του τηγανητού ψωμιού στην διατροφή των σκληρά δοκιμασμένων Ιθαγενών Αμερικανών.
Το Fry bread ονομάστηκε το επίσημο κρατικό ψωμί της Νότιας Ντακότα το 2005. Την ίδια χρονιά, η Σούζαν Σόουν Χάρτζο έγραψε ένα κομμάτι ενάντια στο τηγανόψωμο στο Indian Country Today, αποκαλώντας το πιάτο «εμβληματικό των μεγάλων μονοπατιών από το σπίτι και την ελευθερία στον περιορισμό και σιτηρέσια… Είναι η συνδετική κουκκίδα μεταξύ υγιών παιδιών και παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη, αιμοκάθαρσης, τύφλωσης, ακρωτηριασμών και αργού θανάτου». Περιγράφει επίσης την κίνηση προς την κυριαρχία των ιθαγενών τροφίμων, η οποία προωθεί υγιεινά τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια και το σκουός, αντί για αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το τηγανόψωμο.
Κι έχει δίκιο, το τηγανόψωμο δεν είναι για βασική διατροφή αλλά για μια σπάνια λιχουδιά. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ενός τυπικού τηγανόψωμου περιέχει 330 θερμίδες, 12,2 g λίπους, 48,3 g υδατάνθρακες και 6,7 g πρωτεΐνης. Όμως οι σκληρά δοκιμασμένοι Ιθαγενείς Ινδιάνοι, όπως και οι Πελλοπονήσιοι του μεσοπολέμου το χρειάζονταν γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε ποικιλία τροφής.
Αν και το τηγανόψωμο συνδέεται συχνά με την «παραδοσιακή» κουζίνα των ιθαγενών της Αμερικής, ορισμένοι ιθαγενείς Αμερικανοί σεφ το απορρίπτουν ως σύμβολο της αποικιοκρατίας. Ο αυτόχθονας σεφ Sean Sherman το αποκαλεί “ό,τι δεν είναι ιθαγενές φαγητό”, γράφοντας ότι αντιπροσωπεύει “επιμονή και πόνο, ευρηματικότητα και ανθεκτικότητα”.
Το Fry bread έγινε σύμβολο ανθεκτικότητας καθώς αναπτύχθηκε από ανάγκη χρησιμοποιώντας αλεύρι, ζάχαρη και λαρδί που παρέχεται από την κυβέρνηση. Το τηγανόψωμο θεωρείται σύμβολο αποικισμού και σύμβολο ανθεκτικότητας κι επιβίωσης.

Τηγανόψωμα με μέλι και κανέλα
Υλικά:
500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml (1 κούπα) χλιαρό νερό + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
10 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
μέλι θυμαρίσιο, κουμαριάς ή καστανιάς
κανέλα Κευλάνης
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα Πελοποννησιακά τηγανόψωμα περιχυμένα με μέλι, ξεκινάμε ρίχνοντας το αλεύρι, το νερό, την μαγιά, το ξύδι, το αλάτι και τα 100 ml ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ομοιογενή. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αν η ζύμη δεν ενοποιείται και τρίβεται, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα νερό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε κομμάτια. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους πάχους περίπου 10 εκ. ή όποια διάσταση και σχήμα θέλεις, η επιλογή είναι ελεύθερη. Καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, να φουσκώσουν λίγο. Όσο περισσότερο ξεκουραστούν τόσο περισσότερο θα ωριμάσει η ζύμη σου.
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε έναν νταβά και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με πιρούνι τρυπάμε τα δισκάκια ζύμης σε διάφορα σημεία, και από τις δύο πλευρές, και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και κανέλα (ή ζάχαρη καστανή ή καρύδας).
Έξτρα Τιπς
Για αφράτα τηγανόψωμα χωρίς πολύ λάδι, τα ψήνουμε στο φούρνο.
Αν θέλουμε τα κάνουμε γεμιστά με τυρί και τότε τα λέμε τηγανόψωμα.
Πιάνουμε κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ στα χέρια, γεμίζουμε με λίγη ποσότητα κατσικίσια φέτα ανακατεμένη με λίγο δυόσμο/πιπέρι και κλείνουμε τις ενώσεις πάνω στην ζύμη. Μπορεί επίσης η γέμιση να γίνει με φέτα, ελιές, σκόρδο και ρίγανη.
Μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά με τυρί τα τηγανόψωμα κι από πάνω να βάλετε μέλι με κανέλα, αποκτούν σούπερ έξτρα γεύση.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε το τηγανόψωμο να γίνει πλακέ ή το ανοίγουμε με πλάστη. Ακουμπάμε τα τηγανόψωμα σε αλευρωμένο ταψί, ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνουμε για 20΄ περίπου στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Το τηγανόψωμο μόλις κρυώσει λίγο, γίνεται πολύ τραγανό. Αν θέλεις το τηγανόψωμο να είναι μαλακό, τότε να ανοίξεις πιο χοντρό φύλλο ζύμης.
Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις την ζύμη για τα τηγανόψωμα και να την αφήσεις σκεπασμένη στο ψυγείο σου, μέχρι και δύο ημέρες. Θα γίνουν ακόμη πιο ωραία αφού θα ωριμάσει η ζύμη.
Το τηγανόψωμο ζεστό είναι φανταστικό. Αλλά κι όταν κρυώσει είναι εξίσου λαχταριστό. Το τηγανόψωμο δεν χρειάζεται πολύ μαγιά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ξεκουράσεις την ζύμη όσο πιο πολύ μπορείς!
Καλή Απόλαυση!
***
@Aliki Alisa / edwhellas.gr / 2010





Ινδιάνικο Ναβάχο tacos

