Ιταλική «βόμβα» εναντίον της Ελλάδας: Στήριξη στην Τουρκία, έρχονται εξελίξεις με τα κοιτάσματα

«Η κατασκευή του East Med είναι αδύνατη χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας»

Οριστικό και δυστυχώς αμετάκλητο!!! Η Τουρκία θα συμμετέχει στην ενεργειακή μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εξελίξεις αναφορικά με τον διαμοιρασμό πλούτου στο Αιγαίο.

Η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία ENI, έριξε «βόμβα» στα θεμέλια του East Med, ζητώντας να μπει στην εξίσωση των κοιτασμάτων και η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Ντεσκάλτσι τόνισε ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med είναι αδύνατη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα θα συμφωνήσουν δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ιταλία, η οποία θα λάβει το αέριο μέσω του αγωγού αυτού, δεν μπορεί να συμμετέχει», σημείωσε.

Ο Ντεσκάλτσι, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «τα αποθέματα αερίου είναι σημαντικά και πρέπει να καταλάβουμε πως θα αναπτυχθούν. Η μόνη περιοχή που είναι ώριμη είναι η Αίγυπτος, ενώ το Ισραήλ ωριμάζει και η Κύπρος έχει σχέδια. Είναι μια περιοχή με δυναμική, αλλά όχι άμεσα».

«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν και θα προκύψει σίγουρα νέα προστριβή λόγω του τουρκολυβικού μνημονίου. Συμφωνώ ότι η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μια συμφωνία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για αγωγούς δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Ως Ιταλία, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πολιτική συμφωνία και ως αποδέκτες του φυσικού αερίου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εκ μέρους των άλλων χωρών», κατέληξε.

photo intime

el.gr

Αφήστε μια απάντηση