Ρεσιτάλ Βαρθολομαίου: «Η Ορθοδοξία ήταν ανέκαθεν “πράσινη Εκκλησία”»

«Η οδός προς ένα βιώσιμο μέλλον είναι η αειφόρος ανάπτυξη»,

υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απόψε, στην φετινή τελετή αποφοίτησης, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στον τρόπο με τον οποίο η Ορθοδοξία προσεγγίζει το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της τελετής σε επίτιμο καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το «σύγχρονο, παγκόσμιο, οικολογικό πρόβλημα έχει σαφή ανθρωπογενή αίτια», με εμφανείς τις συνέπειες, όπως, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, καταστροφή των δασών και της βιοποικιλότητας, ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών και άλλες πολλές φυσικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισε ότι στα 32 χρόνια της Πατριαρχείας του, με αφορμή το περιβάλλον, διοργανώθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιστημονικά συνέδρια, διαθρησκειακά συμπόσια, συναντήσεις, δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για το περιβάλλον και για την προστασία της φύσης.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε η πρώτη χριστιανική εκκλησία, η οποία αντέδρασε ενώπιον της οικολογικής κρίσης» είπε ο κ. Βαρθολομαίος, χαρακτηρίζοντας την καταστροφή της φύσης ως «αμαρτία». Τόνισε πως οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνωρίστηκαν διεθνώς και τα μηνύματα του όπως και πολλές από τις δράσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενέπνευσαν άλλες θρησκείες, κυβερνήσεις, οικολογικά κινήματα, κ.ά..

«Η ίδια η ζωή της Εκκλησίας, η Πίστη, η Θεία Λατρεία, η Θεία Ευχαριστία, ο μοναχισμός και η ασκητική ζωή, η φιλανθρωπία, ο κοινοτικός τρόπος του βίου, η εκκλησιαστική τέχνη, όλα αυτά έχουν οικο-φιλική υφή και αναφορά. Είναι εφαρμοσμένη οικολογία» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Η εκκλησιαστική ζωή είναι νίκη εναντίον των αλλοτριωτικών δυνάμεων, οι οποίες συντελούν στην καταστροφή της κτήσης, όπως η πλεονεξία, ο καταναλωτισμός, ο ατομοκεντρισμός, η απληστία, η μετατροπή της φύσης σε χρήσιμο υλικό, κ.ά.. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα οικολογικά ενδιαφέροντα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν είναι περιστασιακή αντίδραση στην τρέχουσα κρίση. Το οικολογικό πρόβλημα υπήρξε απλώς η αφορμή για να αναδείξει η Εκκλησία αυτή τη σημαντική διάσταση της ζωής και του ήθους της. Ανέκαθεν η Ορθοδοξία ήταν θα λέγαμε, η «πράσινη» Εκκλησία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέδειξε μέσα από τα μηνύματα της, ότι «το περιβαλλοντικό πρόβλημα έχει πνευματική και ηθική διάσταση» και, μέσα από τη θεολογική της προσέγγιση, αποκάλυψε «άγνωστα αίτια της οικολογικής κρίσης και δυνατότητες εξόδου από αυτήν». «Διακηρύξαμε επίσης ότι οι μεγάλες θρησκείες, αξιοποιώντας τις οικοφιλικές παραδόσεις τους, μπορούν και συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

«Η εξουσιαστική σχέση μας προς την Κτίση είναι αποτέλεσμα της αλλοτρίωσης μας από τον Θεό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυθεντική πίστη εις τον Θεό και να καταστρέφουμε την καλήν Δημιουργία του» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε: «Σήμερα, όπως λέγεται, εκτυλίσσεται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εναντίον της φύσης. Οι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσης αγγίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και την ίδια την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντικό σενάριο, αλλά μια επώδυνη, απτή πραγματικότητα».

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η «γεωκτονία» συνεχίζεται και σήμερα, με αθέμιτες πρακτικές, καθώς παραβλέπεται ή υποτιμάται το τεράστιο διακύβευμα για το περιβάλλον και για τη ζωή των ανθρώπων, «εν ονόματι γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων». Σημείωσε ότι δεν αρκούν μόνο οι πολιτικές αποφάσεις, οι κρατικές παρεμβάσεις, οι διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα, οι αντιδράσεις των κινημάτων, για να αναστραφεί η πορεία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας τις θετικές επιδράσεις της Εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση και αφύπνιση των νέων, και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

«Απαιτείται μια οικολογική αφύπνιση, μια ‘κοπερνίκεια’ στροφή στην αξιολογία μας, ριζική αλλαγή νοοτροπίας, ανάπτυξη ενός νέου ήθους. Διαφορετικά θα θεραπεύουμε περιστασιακά τα συμπτώματα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και επεσήμανε : «Το μέλλον μας είναι οικολογικό και κοινωνικό σε ακατάλυτη συνάφεια».

«Η οδός προς ένα βιώσιμο μέλλον είναι η αειφόρος ανάπτυξη» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Στους όρους αυτής της πορείας ανήκουν η οικολογική οικονομία, η αλλαγή στην παραγωγή και τη χρήση της ενέργειας, στην γεωργική και βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές και στις μετακινήσεις. Νέα καταναλωτικά πρότυπα είναι αναγκαία. Επίσης, η συνειδητοποίηση, ότι η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη δε σημαίνει αυτονοήτως και πρόοδο».

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:απεμπε-EPA)

el.gr

Αφήστε μια απάντηση