Shakshuka με φέτα

Τα αυγά shakshuka, είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Ανατολής, ένα πιάτο με αυγά που έχουν βράσει μέσα σε σάλτσα από ντομάτες, ελαιόλαδο, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο και μπαχαρικά. Με λίγη κατσικίσια φέτα γίνονται ακόμη πιο νόστιμα και σε περισσότερο Ελληνική έκδοση. Συνήθως χρησιμοποιούνται έντονα καρυκεύματα όπως κύμινο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο. Η συνταγή συμπληρώνεται με μερικά μυρωδικά και τυρί. Σερβίρεται συνήθως στο τηγάνι στο οποίο μαγειρεύτηκε, μαζί με λίγο ψωμί ώστε να το βουτήξετε στον μαλακό και ρευστό κρότο του αυγού.

Το όνομα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται. Σε μία ελεύθερη μετάφραση, το shakshuka μεταφράζεται ως “ανακινείται” ή “αναμειγνύεται”, πράγμα που είναι ουσιαστικά αυτό που κάνετε για να το φτιάξετε. Προσθέτετε τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά. Η απλότητα και η νοστιμιά του πιάτου σε συνδυασμό με το πόσο χορταστικό είναι, έχουν εξασφαλίσει την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητά του.

Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να πει με σιγουριά πότε και από πού ξεκίνησε. Όπως συμβαίνει συχνά, η προέλευση ενός παραδοσιακού πιάτου έχει πολλές εκδοχές. Η προέλευση του πιάτου εντοπίζεται στην Αφρική και το Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρχουν πηγές γι’ αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αρχικά, υπήρχε ένα οθωμανικό πιάτο που ονομαζόταν “Şakşuka” και ήταν μερικά λαχανικά μαζί με κιμά. Αργότερα, τα “λαχανικά του νέου κόσμου” (λαχανικά που έφταναν μέσω νέων εμπορικών δρόμων) εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και προστέθηκαν στο πιάτο. Επίσης, ήταν γνωστό πως οι Εβραίοι που ζούσαν στο οθωμανικό Μαγκρέμπ σέρβιραν μια χορτοφαγική παραλλαγή του πιάτου, ενώ οι Εβραίοι της Τυνησίας ήταν γνωστοί για την πικάντικη εκδοχή του, η οποία περιελάμβανε και αυγά.

Το εύκολο αυτό πιάτο χαρακτηρίζεται από απλά ολόφρεσκα υλικά. Αν σας αρέσουν τα πολλά λαχανικά στις συνταγές σας, τότε μπορείτε να το μαγειρέψετε προσθέτοντας πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και φασολάκια. Γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο την φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά. Αν είστε λάτρεις του κρέατος μπορείτε να προσθέσετε κιμά ή λίγο πικάντικο τσορίθο. Αυτή είναι η βασική Ελληνική συνταγή ώστε να το φτιάξετε στο σπίτι σας.

Shakshuka με κατσικίσια φέτα

Υλικά:
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 μεγάλη κούπα αποφλοιωμένες ντομάτες κομμένες σε κύβους
6 μεγάλα φρέσκα αυγά
ανθό αλατιού, ανάλογα με την γεύση
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ένα μεγάλο φλιτζάνι πικάντικη κατσικίσια φέτα σε τρίμματα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου πέντε λεπτά. Στην συνέχεια, προσθέτετε τις ντομάτες. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα, χωρίς πολλά υγρά. Αλατίζετε, βάζετε και τα μπαχαρικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για λίγο. Αν χρειαστεί, προσθέστε και λίγο νερό. Προσοχή να μην στεγνώσει.

Χρησιμοποιείτε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να δημιουργήσετε μικρά πηγάδια στην σάλτσα και σπάστε τα αυγά σε κάθε πηγάδι. Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά ή μέχρι τα αυγά να είναι έτοιμα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, μαϊντανό και τα τρίμματα φέτας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι σακούλας αντί για φέτα.

Σερβίρεται με ζωντανό ψωμί, μία πίτα ή τορτίγια.

***
@Aliki Alisa / edwhellas,gr / 2010

.https://terrapapers.com/shakshuka-me-feta/

Αφήστε μια απάντηση