Σχέδιο “βόμβα” Β.Πούτιν για Καύκασο: “Ο επόμενος πόλεμος θα απειλήσει την ύπαρξη της Αρμενίας- Θα σωθεί μόνο μέσω επανένωσης με Ρωσία” λένε Ρώσοι

Δήλωση βόμβα Ρώσου Αξιωματούχου – Kτυπά η “Καμπάνα” και για την Γεωργία

“Η Αρμενία θα παλέψει για την ύπαρξη της ως κράτος τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να ενωθεί ξανά με την Ρωσία”!

Την δήλωση αυτή, βόμβα για ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου, έκανε ο βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Evgeny Fedorov και όχι μόνο.

Ο Evgeny Fedorov είπε σχετικά σε συνέντευξη του:

“Η Αρμενία δεν θα είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος και θα γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Θα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο σε αυτό το έδαφος.

Θα υπάρχει δηλαδή γραφείο του περιφερειάρχη ή κάτι τέτοιο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT, του πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya και του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Η Margarita Simonyan τόνισε ότι “οι Αρμένιοι θα πρέπει να υποκύψουν στη Ρωσία γιατί τους έσωσε ως έθνος όταν η Αρμενία ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Όλο το Έθνος θα είχε καταστραφεί αν δεν ήταν η Ρωσία” δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τι πρέπει να γίνει…

Κρίσιμα τα επόμενα χρόνια για την ύπαρξη της Αρμενίας

Οι φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν και του κύριου συμμάχου του Τουρκίας μπορεί να μην περιορίζονται στην καθιέρωση ελέγχου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την άποψη αυτή εξέφρασε πηγή κοντά στη διοίκηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Ερεβάν αμφιβάλλει ότι οι εγγυήσεις που εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης θα εκπληρωθούν.

“Τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκύψει το ζήτημα της διατήρησης της κυριαρχίας της Αρμενίας ως ανεξάρτητου κράτους. Οι Αρμένιοι πολιτικοί θα πρέπει να λύσουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα” είπε η πηγή αυτή σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ως αποτέλεσμα μιας 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να επιτύχει την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Καραμπάχ.

Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπει μαζικά την περιοχή, φοβούμενος την εθνοκάθαρση από το Μπακού. Και παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε εγγυήσεις ασφαλείας για τους πολίτες, λίγοι πίστεψαν σε αυτές.

Το βίντεο με την δήλωση της Simonyan

Ο Διάδρομος Zangezur απειλεί την ύπαρξη της Αρμενίας

Η ευρύτερη περιοχή οδεύει προς έναν μεγαλύτερο πόλεμο ο οποίος αναμένεται να επανακαθορίσει τα σύνορα των κρατών ακόμη και την ύπαρξη της Αρμενίας.

Το Μπακού διατηρεί επαφή με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, όπως και πριν από τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, μέσω αεροπορικών ταξιδιών ή χερσαίας διαδρομής μέσω Ιράν.

Τι ρόλο παίζει εδώ το Καραμπάχ;

Γεγονός είναι, ότι μόνο με μια αρμενική κυβέρνηση πιστή στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να υπάρχει χερσαία σύνδεση μέσω του Διαδρόμου Zangezur, που συνδέει το Μπακού και τις δυτικές περιοχές της χώρας με το Ναχιτσεβάν.

Η δημιουργία του Διαδρόμου αυτού ήταν απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν μετά το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ στα τέλη του 2020, στον οποίο το Μπακού κέρδισε μια συντριπτική νίκη.

Είναι ο μεταφορικός διάδρομος του Zangezur που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας αδιάλειπτης εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ Μπακού και Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, παρά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρείχε η ρωσική πλευρά (η ειρηνευτική δύναμη φρουρεί τη διαδρομή αυτή), η αρμενική ηγεσία άρχισε στην πραγματικότητα να μποϊκοτάρει το έργο, θεωρώντας το ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι αρμενικές αρχές αιτιολόγησαν τους φόβους τους λέγοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν κατά καιρούς δηλώνει ότι η περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας είναι η ιστορική γη των Αζερμπαϊτζάν.

Το Σιουνίκ είναι η νοτιότερη περιφέρεια της Αρμενίας. Συνορεύει με τον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν Ναχιτσεβάν στα δυτικά, με το Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά και με το Ιράν στα νότια.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον άλλων χωρών για τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, των Ισραήλ και Ιράν.

Άλλωστε, η Τεχεράνη είναι αυτή που επωφελείται άμεσα από την “μη ύπαρξη Ενιαίου Αζερμπαϊτζάν”, το οποίο διαιρείται από την περιοχή Σιούνικ.

Όλα τα logistics προς το Ναχιτσεβάν περνούν από το Ιράν όπως για παράδειγμα ο αγωγός φυσικού αερίου Ιράν-Αρμενία, που λειτουργεί από το 2007, και γενικά τα logistics χερσαίων μεταφορών του Ιράν περνούν μέσω Αρμενίας προς τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, η ιρανική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία έχει σκιαγραφήσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της στο ζήτημα της σταθερότητας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ, στρατηγικός αντίπαλος του Ιράν, χρησιμοποιεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Fuzuli στο Καραμπάχ, που κατασκευάστηκε πρόσφατα από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, για να κατασκοπεύει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις απογειώνοντας αναγνωριστικά drones.

Επιπλέον, το Ισραήλ αυξάνει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Τεχεράνη.

Οι Ρώσοι τονίζουν στο σημείο αυτό ότι η αποχώρηση από τον CSTO, για την οποία μιλάει η αρμενική κυβέρνηση, λόγω της έλλειψης πολιτικής ενότητας και της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στη σύγκρουση του Καραμπάχ, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του αρμενικού κράτους και να βυθίσει την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου στο χάος του πολέμου.

Η Ρωσία δεν θα αφήσει ποτέ το ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί στον Καύκασο όπως επιθυμεί ο Πασινιάν.

Η τελική επίθεση Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας προς την Νότια Αρμενία θα οδηγήσει στην διάλυση του αρμενικού κράτος και στην επιστροφή του Ερεβάν στην ένωση με τη Μόσχα.

Αυτός ήταν τελικά ο απώτερος σκοπός της Μόσχας; Η σταδιακή ανάκτηση όλων των τμημάτων της ΕΣΣΔ… Φυσικά εδώ κτυπά η καμπάνα και για την Γεωργία. Αν δει κανείς τον χάρτη, η Ρωσία μέσω Αρμενίας και Γεωργίας θα βάλει στοπ σε κάθε σχέδιο και κίνηση των Αζέρων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, ο Πασινιάν δεν διέκοψε την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Αρμενίας ούτε κατά την διάρκεια της επίθεσης των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ…

Προδιαγεγραμμένη πορεία και τέλος…

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση