Φασόλια χάντρες λαδερά με λαχανικά

Τα πράσινα φασολάκια συνδυάζονται αρμονικά με τα φασόλια χάντρες και γίνονται το τέλειο μεσημεριανό γεύμα. Προσθέστε και λίγη φέτα στο πιάτο σας.

Ένα αγαπημένο λαδερό για τους Πολίτες, που εµφανιζόταν συχνά στο καθηµερινό τους µενού. Ήρθε η ώρα να εµφανιστεί και στο δικό µας.

Φρέσκα λαχανικά εποχής συνοδεύουν τα φρέσκα φασολάκια, αλλά πάντα, ο πρωταγωνιστής είναι οι νόστιμες φρέσκιες χαντρούλες.

Φασόλια χάντρες λαδερά με λαχανικά.

Υλικά;
350 γρ. φρέσκες χάντρες (ποτέ κατεψυγμένες)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ
κουρκουμά σε σκόνη
1 μέτρια πατάτα
1 μικρή μελιτζάνα
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο κολοκύθι
100 γρ. φρέσκα φασολάκια
2-3 ώριμες ντομάτες.
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ανθό αλατιού
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο ή Καγιέν σε σκόνη

Εκτέλεση:
Θα χρειαστείτε 780 γραµ. φρέσκα φασόλια χάντρες με την φλούδα για να πάρετε περίπου 500 γραµ. καθαρισμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φασόλια χάντρες αλλά τα φρέσκα στην εποχή τους είναι μοναδικά σε γεύση. Καθαρίστε τα φασόλια και συγκεντρώστε όλα τα υλικά. Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα καθαρίζουμε τα φασόλια ανοίγοντας το φασόλι στην μέση. Με το δάχτυλο ξεκολλάμε τις χάντρες.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε την πατάτα το κολοκύθι και την μελιτζάνα σε μεγάλα κομμάτια και τα καρότα σε φέτες. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Κρατάμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τελείωμα της συνταγής.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε πλακέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3′ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά και τον πελτέ στην κατσαρόλα. Τρίβουμε τα υλικά με την κουτάλα να ψηθεί ο πελτές και το μπαχαρικό για 1’ και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τις πατάτες, το καρότο και τα υπόλοιπα λαχανικά. Ανακατεύουμε να λαδωθούν με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τις χάντρες. Ανακατεύουμε με την κουτάλα να λαδωθούν καλά.

Προσθέτουμε την ντομάτα και ζεστό νερό να μισοσκεπάζει τα λαχανικά για περίπου 1-1/2 φλ. Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένο το σκεύος για 40’ περίπου. Ελέγχουμε τα υγρά κατά την διάρκεια του βρασμού κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Γενικά το φαγητό πρέπει να πιει την σάλτσα του και να μείνει με το λάδι του όπως όλα τα λαδερά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Αλλά να μην παραβράσουν τα λαχανικά.

Δοκιμάζουμε αν έβρασαν οι χάντρες και προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ή καγιέν κατά βούληση.

Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα γιατί θα λιώσουν τα υλικά. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές όποτε είναι αναγκαίο.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός φωτιάς σκεπασμένο για 10’ να μελώσει η λίγη σάλτσα και να μπλεχτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Για το σερβίρισμα

Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρουμε το φαγητό μας με φρέσκο Ζωντανό Ψωμί από Δίκοκκο Σιτάρι

Οι χάντρες ταιριάζουν υπέροχα με όλα τα λευκά τυριά, ιδιαίτερα με την φέτα.

Σερβίρονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι ωραιότατος μεζές για λευκά αποστάγματα.

Συνοδεύονται με λευκά αρωματικά κρασιά.
***

@Aliki Alisa/ edwhellas.gr / 2014

Αφήστε μια απάντηση