Καλαμάρια με τζίντζερ & κοφτό μακαρονάκι

Το πορτοκάλι, το τζίντζερ και ο βασιλικός μας χαρίζουν την σπιρτάδα τους και συνθέτουν ένα τέλειο πιάτο για απολαυστική μακαρονάδα θαλασσινών.

Τι ωραία συνταγή! Πρώτα πρώτα ετοιμάζεται γρήγορα και πανεύκολα. Τα καλαμαράκια ταιριάζουν τόσο καλά με τα ζυμαρικά και η μουστάρδα εκτός από ωραία γεύση είναι αυτή που δένει την σάλτσα δίνοντάς μας μια πραγματικά καταπληκτική υφή. Το τζίντζερ δίνει φρεσκάδα, ο χυμός πορτοκαλιού και η μπύρα πραγματικά μας κρατάνε τις οξύτητες χαμηλά και μας αρωματίζουν απαλά το αποτέλεσμα.

Γενικά μια συνταγή που θα την λατρέψετε! Είναι υπέροχη για ένα εύκολο φαγητό χωρίς πολλά-πολλά … κι όπως πάντα όλα τα ‘εύκολα κι απλά’ είναι πανεύκολο ν’ αποτύχει. Χρειάζεται λοιπόν, προσοχή στους χρόνους και να είστε από πάνω. Να μην ξεχνάτε ότι τα μαλάκια όπως τα καλαμαράκια και οι σουπιές θέλουν λίγο μαγείρεμα γιατί μετά σκληραίνουν πολύ.

Υλικά:
1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
200 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
100 γρ. μουστάρδα απαλή
100 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού + για το σερβίρισμα
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
150 ml μπίρα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο

Εκτέλεση:
Σε νταβά ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και το πετάμε. Ρίχνουμε τα καλαμάρια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας για να ροδίσουν παντού. Προσθέτουμε την μουστάρδα, τον χυμό, το τζίντζερ, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, την μπίρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα τον επιπλέον βασιλικό.

Προσοχή μην παραβράσουν τα καλαμάρια γιατί θα σκληρύνουν.

Αντί για κοφτό μακαρονάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγκουίνι ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό θέλετε.

Επίσης αντί για καλαμάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χταπόδι ή σουπιές, γαρίδες, καραβίδες ή αστακό ή και όλα μαζί.

Η ίδια συνταγή γίνεται και ριζότο και γιουβέτσι.

Καλή Απόλαυση!

***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2018

Αφήστε μια απάντηση