FT: Προειδοποίηση traders προς Ευρώπη για καύσιμα με δελτίο

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν πιέσεις στο ντίζελ λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, με την Ευρώπη να κινδυνεύει περισσότερο από «συστημική» έλλειψη. Αυτή με τη σειρά της. θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων, προειδοποίησαν οι κορυφαίοι παγκόσμιοι traders.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επικεφαλής τριών από τους μεγαλύτερους traders – Vitol, Gunvor και Trafigura – υπολόγισαν ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντα πετρελαίου θα μπορούσαν να χαθούν από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι επικεφαλής των εταιρειών μίλησαν στην Παγκόσμια Σύνοδο FT Commodities στη Λωζάνη της Ελβετίας.

«Η Ευρώπη εισάγει περίπου το μισό ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το άλλο μισό ντίζελ της από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας πετρελαίου Vitol. «Αυτό το συστημικό έλλειμμα ντίζελ υπάρχει».

Αυτές οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ και αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία επεξεργάζονται τα διυλιστήρια της ηπείρου.

Ο Χάρντι σημείωσε ότι η στροφή σε μεγαλύτερη κατανάλωση ντίζελ έναντι της βενζίνης στην Ευρώπη είχε δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμου. Πρόσθεσε ότι τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή ντίζελ τους ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές εις βάρος άλλων προϊόντων που προέρχονται από πετρέλαιο για να ενισχύσουν την προσφορά, αλλά αναγνώρισε ότι ο περιορισμός του πετρελαίου είναι μια πιθανότητα.

Ο Torbjorn Tornqvist, συνιδρυτής και πρόεδρος της Gunvor Group με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε: «Το ντίζελ δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αποτελεί μια πραγματικότητα».

Η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects, είπε ότι «το ντίζελ είναι μακράν το χειρότερα επηρεασμένο» από τα προϊόντα πετρελαίου επειδή η Ευρώπη εισάγει κοντά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ρωσικό ντίζελ και ο κόσμος εισήλθε στη σύγκρουση με σχεδόν χαμηλά αποθέματα πετρελαίου.

Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου TotalEnergies δήλωσε ότι, εκτός και αν λάβει οδηγίες για το αντίθετο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα τερματίσει τα συμβόλαια αγοράς ντίζελ με τη Ρωσία «το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022».

«Η TotalEnergies θα εισάγει προϊόντα πετρελαίου από άλλες ηπείρους, ιδίως το μερίδιό της στο πετρέλαιο που παράγεται από το διυλιστήριο Satorp στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε η εταιρεία.

Ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι 2-2,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικής παραγωγής πετρελαίου θα εξαφανιστούν από την παγκόσμια αγορά, μοιρασμένα μεταξύ αργού και διυλισμένων προϊόντων. «Η αγορά ντίζελ είναι εξαιρετικά σφιχτή. Θα γίνει ακόμη πιο σφιχτή», πρόσθεσε.

Ο Tornqvist είπε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου δεν λειτουργούν πλέον σωστά, καθώς οι έμποροι αντιμετωπίζουν τεράστιες απαιτήσεις από τις τράπεζες για μετρητά για την κάλυψη θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging). «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος θα μπορούσε να πει «α, το αέριο έχει πέσει κάτω από 100 ανά μεγαβατώρα [σ.σ. και αυτό] είναι πραγματικά φθηνό».

Οι μεγαλύτεροι έμποροι ενέργειας της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να παράσχουν έκτακτη υποστήριξη ρευστότητας για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου που συνδέονται με τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν αυξηθεί από περίπου 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε περισσότερα από 300 ευρώ αυτόν τον μήνα, προτού η τιμή πέσει κάτω από τα 100 ευρώ και πάλι αυτή την εβδομάδα. Πριν από δύο χρόνια, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν κάτω από 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

πηγή: FT

Militaire.gr

Αφήστε μια απάντηση