Δεν είναι μόνο ο Πούτιν! «Κόκκινο κουμπί» και ατομικές βαλίτσες με κωδικούς… Πώς ακριβώς εγκρίνονται τα πυρηνικά όπλα;

Οπόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζει να κλιμακώνεται. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ρωσίας έθεσε σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του. Οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, ο Στόλος του Βόρειου και του Ειρηνικού και οι αεροπορικές δυνάμεις μεγάλης εμβέλειας, βρίσκονται τώρα σε αυξημένη ετοιμότητα μάχης. Ξανά και ξανά, στις ομιλίες του, ο Πούτιν είχε απειλήσει κατάφωρα τη Δύση ότι η Ρωσία ήταν μια πυρηνική δύναμη και είχε ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων.

Η αυξημένη ετοιμότητα μάχης είναι το δεύτερο στάδιο πριν από την πλήρη ετοιμότητα μάχης, δήλωσε ο υποστράτηγος Μπόρις Σολοβίοφ στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. Στο επόμενο στάδιο, τα όπλα θα ήταν εξοπλισμένα και, για παράδειγμα, οι πύραυλοι θα εξοπλίζονταν με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό σημαίνει ότι το «κόκκινο κουμπί» μπορεί να πατηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, αυτό εννοείται μόνο συμβολικά, επειδή δεν υπάρχει κόκκινο πυρηνικό κουμπί στη Ρωσία. Αντίθετα, τρία άτομα έχουν επίσημα τις ατομικές βαλίτσες με τους κωδικούς που περιέχουν. Αυτό τους επιτρέπει να εκδίδουν την εντολή για στρατηγικούς πυραύλους, βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων ή ακόμα και πυρηνικά υποβρύχια. Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν με τις βαλίτσες τους το περασμένο Σαββατοκύριακο: ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Αρχηγός του Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου. Και οι τρεις περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μόνος του, δεν μπορεί να διατάξει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό απαιτεί τους κωδικούς από δύο πυρηνικές βαλίτσες, επομένως ο Πούτιν εξαρτάται από έναν από τους δύο στρατηγούς. «Αυτό το σύστημα χρησιμεύει ως διασφάλιση έναντι ενός σοβαρού λάθους στη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Solovyov στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά αυτό είναι μόνο καθησυχαστικό με την πρώτη ματιά, επειδή και οι τρεις άνδρες είναι στενοί έμπιστοι και πώς ακριβώς εγκρίνονται τα πυρηνικά όπλα δεν είναι γνωστό.

Ποιοι είναι οι τρεις άνδρες με την εξουσία πάνω στις ατομικές βόμβες;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν:

Ήταν «τρελός» και «εγκληματίας πολέμου», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν για τον Πούτιν στο Twitter. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι είναι πιθανό ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει μια ατομική βόμβα ως έσχατη λύση για να επιτύχει τους στόχους του. Σε μια συνέντευξη στο εκδοτικό δίκτυο Γερμανία, η Μαρίνα Χένκε, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Hertie School of Governance, εξήγησε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι η πρώτη, η δεύτερη ή η τρίτη επιλογή του Πούτιν. Αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα μικρό τακτικό πυρηνικό όπλο, ως σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι είναι έτοιμος να φτάσει στα άκρα. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό εάν, ο πόλεμος πάει άσχημα για τη Ρωσία, υπάρχουν πολλά θύματα και ο Πούτιν κατηγορεί την υποστήριξη από τη Δύση,  για παράδειγμα μέσω των παραδόσεων όπλων.

Ο υπουργός Άμυνας Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου:

Ο Σόιγκου είναι υπουργός στη Ρωσία από το 1991, ήταν πρώτος υπεύθυνος για την πολιτική προστασία και γιορταζόταν ως ήρωας. Στη συνέχεια, ο Πούτιν τον έκανε υπουργό Άμυνας το 2012. Ο έμπιστος Πούτιν, ο οποίος εργάζεται στο Κρεμλίνο για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι καλά συνδεδεμένος και παίζει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο στρατηγός ηγήθηκε της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, υπερασπιζόταν πάντα τις εντολές του Πούτιν και λέγεται, ότι έστειλε ρωσικές ειδικές δυνάμεις κρυφά στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι, για να υποστηρίξουν τους αυτονομιστές που συνδέονται με το Κρεμλίνο στις μάχες. Ιδιωτικά, ο Σόιγκου έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και θεωρείται ο καλύτερος φίλος του προέδρου. Στο παρελθόν, έχει ταξιδέψει επανειλημμένα με τον Πούτιν.

 

 Επιτελάρχης Valery Gerasimov:

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είναι βαθιά επηρεασμένος από τον ρωσικό στρατό. Πρώτα, υπηρέτησε στον Σοβιετικό Στρατό, αργότερα έγινε επιτελάρχης ενός τάγματος αρμάτων μάχης και έγινε επιτελάρχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2012. Απουσία του Υπουργού Άμυνας, ηγείται του στρατού. Η ΕΕ έθεσε τον Γκερασίμοφ στη λίστα κυρώσεων το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Το 2015, οργάνωσε την εκστρατεία στη Συρία, για την οποία έλαβε το βραβείο Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σήμερα, ο Gerasimov είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια το καλοκαίρι, δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε επίσης πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Το ρωσικό σύνταγμα και το στρατιωτικό δόγμα, δίνουν στον Πούτιν την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις. Αλλά σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος, οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει επίσης να παίξουν μαζί και να υπακούσουν στη διαταγή. Ωστόσο, το αν το κάνουν είναι συζητήσιμο.

Πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών για την ειρήνη Siprι, υπάρχουν περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, περίπου 12.000 από αυτά στα χέρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι Ρώσοι έχουν 6.255 πυρηνικές κεφαλές. Σε σύγκριση με τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα. Αλλά σήμερα, τα πυρηνικά όπλα είναι πολύ πιο ισχυρά και έχουν τεράστια εμβέλεια. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, μπορούν να φτάσουν οποιονδήποτε στόχο στον κόσμο, τα ICBM καλύπτουν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα και τα Sarmat ICBM περίπου 18.000 χιλιόμετρα. Όλοι αυτοί οι πύραυλοι, μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές και έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα από τη Ρωσία.

Προειδοποίηση για πυρηνικό πόλεμο

Ο Ρώσος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ προειδοποίησε για πυρηνικό πόλεμο την Πέμπτη. «Φυσικά, αυτό θα ήταν εφιάλτης, αλλά δεν αποκλείω κάποια στιγμή να υπάρξουν πραγματικά πειρασμοί, να πατηθεί το κουμπί πυρηνικής ενέργειας» , είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ρωσία απέρριψε αυτές και άλλες προειδοποιήσεις ως τρομακτικές. «Όλοι γνωρίζουν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλά το ζήτημα ενός πυρηνικού πολέμου, βρίσκεται μόνο στα μυαλά των δυτικών πολιτικών και όχι στα μυαλά της Ρωσίας.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση