Φωτιά στην Μολδαβία από non paper της Ρωσίας: Στρώνει το έδαφος για επέμβαση & αναγνώριση Υπερδνειστερίας!

Φωτιές έχει ανάψει στην Μολδαβία non paper της ρωσικής πρεσβείας με το οποίο ζητά να καταγραφούν οποιαδήποτε παραδείγματα «διακρίσεων» εναντίον των Ρώσων που ζουν στη χώρα.

Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να αναγνωριστεί η Ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας και να διαμορφωθεί βάση έγκαιρης προειδοποίησης κατά ΝΑΤΟ στην Ρουμανία.

Πιο αναλυτικά, η ρωσική πρεσβεία ζητάει από τους Ρώσους πολίτες που ζουν στη Μολδαβία να της γνωστοποιήσουν παραδείγματα «διακρίσεων» ή «πράξεις βίας» απέναντί τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως «οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται ότι αυτά (σ.σ. τα παραδείγματα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη για τη Ρωσία έτσι ώστε να αναπτύξει δυνάμεις για να «προστατέψει» τους Ρώσους που βρίσκονται υπό απειλή».

Πρόεδρος Μολδαβίας: “Να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις”

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Μολδαβίας ζήτησε να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την χώρα.

Το αίτημα αυτό ήρθε αμέσως μετά την αναγνώριση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) της «ρωσικής ένοπλης επίθεσης κατά της Μολδαβίας το 1992», καθώς και της «ρωσικής κατοχής της Υπερδνειστερίας»

“Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από το έδαφος της Υπερδνειστερίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu.

«Η Μολδαβία έχει καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε οτιδήποτε σχετίζεται με την σύγκρουση στην Υπερδνειστερία.

Πάντα λέγαμε και απαιτούσαμε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία, απαιτούσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε την εκκαθάριση των πυρομαχικών από τις αποθήκες του Στρατού στην αριστερή όχθη.

Συνεχίζουμε να ζητάμε ειρηνική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βρούμε και να εφαρμόσουμε μια διπλωματική, πολιτική, ειρηνική λύση», σημείωσε η Sandu σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Claus Iohannis.

“Απελευθερώστε την Υπερδνειστερία – Θάνατος στους Ρώσους”

Παράλληλα, ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “μαζική αποστολή μηνυμάτων σε θεσμούς της Υπερδνειστερίας με τα οποία οι αρχές της Μολδαβίας ζητούν απελευθέρωση από την ρωσική κατοχή”.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Όταν άρχισαν τα μαθήματα στις 21 Μαρτίου, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας άρχισαν να λαμβάνουν αναφορές ότι τα κτίριά τους είχαν ναρκοθετηθεί.

Το κύριο αίτημα των «ανώνυμων» είναι να απελευθερωθεί ο λαός της Υπερδνειστερίας από τη «ρωσική κατοχή».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας, τέτοιες επιστολές ελήφθησαν μέχρι τις 9.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Μόσχας) σχεδόν σε όλα τα σχολεία, γυμναστήρια, λύκεια, τεχνικές σχολές, κολέγια στις πόλεις Bendery, Rybnitsa, Dubossary, Kamenka, όπως καθώς και το Κρατικό Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Σουβόροφ στην Τιρασπόλ.

Συνολικά στάλθηκαν επιστολές σε 58 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μαθητές και φοιτητές εκκενώθηκαν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και επιθεώρησαν τα κτίρια.

Ο Πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι προέτρεψε τους κατοίκους της περιοχής να ηρεμήσουν.

“Η τιμωρία για τέτοια «αστεία» θα είναι αυστηρή. Δεν θα επιτρέψουμε τη σπορά της εθνοτικής διχόνοιας” ανέφερε.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως “έχει ξανασυμβεί να σταλούν επιστολές με απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών. Όμως αυτή τη φορά η δράση έχει ευρεία κλίμακα και έχει πολιτικό στόχο. Τα μηνύματα έθεταν ένα σαφές αίτημα:

«Δεν θα ανεχτούμε πλέον τη ρωσική κατοχή! Δόξα στη Μολδαβία!

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι “η σύγκρουση στο Δνείστερο ξεκίνησε με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την εμφάνιση του γλωσσικού ζητήματος. Η Μολδαβία εισήγαγε ως υποχρεωτική κρατική γλώσσα μόνο τη μολδαβική.

Σε αυτή τη βάση, το 1992, προκλήθηκε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της δεξιάς («Μολδαβικής») και της αριστερής όχθης, όπου η πλειοψηφία είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν ο 14ος ρωσικός στρατός, με επικεφαλής τον διοικητή A. Lebed. Στη συνέχεια οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας τους υποδέχτηκαν με λουλούδια ως απελευθερωτές και ήρωες που σταμάτησαν τον πόλεμο στην περιοχή.

Τότε, στην αριστερή όχθη του Δνείστερου, αποφάσισαν να αποσχιστούν από τη Μολδαβία, δημιουργώντας το δικό τους κράτος. Αλλά μετά από 30 χρόνια, η σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί και μέχρι σήμερα, τμήματα του ρωσικού στρατού σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία ως εγγυητές της ειρήνης στον Δνείστερο. Ο ρωσικός στρατός εκτελεί ειρηνευτική αποστολή και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ούτε της Μολδαβίας ούτε της Υπερδνειστερίας.

Ωστόσο, το Κισινάου ζητά όλο και περισσότερο την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την Υπερδνειστερία.

Στην Υπερδνειστερία, αντίθετα, καθόρισαν το καθεστώς και την προστασία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σε νομοθετικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, οι σημερινές απαιτήσεις των αγνώστων «με απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών» αποτελεί πράξη ραγδαίας επιδείνωσης: δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα τέτοια μεγάλης κλίμακας πρόκληση στην Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία θα αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία – Έγκαιρη προειδοποίηση κατά ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την κίνηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) να αναγνωρίσει «ρωσική ένοπλη επίθεση κατά της Μολδαβίας το 1992», καθώς και «ρωσική κατοχή της Υπερδνειστερίας», ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “σημαντική απόφαση που θα παρθεί μέχρι τέλος του χρόνου”.

Σημειώνουν τα εξής:

“Σήμερα η Υπερδνειστερία είναι στην πραγματικότητα στραγγαλισμένη οικονομικά. H φιλορωσική δημοκρατία απλώς θα χρεοκοπήσει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Ενόψει της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, αυτή η δημοκρατία είναι στρατηγικής σημασίας. Στη νοτιοανατολική κατεύθυνση αποτελεί «αγκάθι» για το ΝΑΤΟ, που δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία και που εγγυάται έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης.

H Yπερδνειστερία είναι ένα είδος Καλίνινγκραντ για τη Ρωσία.

Το επίσημο Κισινάου, όπως και το καθεστώς του Κιέβου, φλερτάρει ειλικρινά με την επιθετική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Με βάση αυτό, οι όποιες δηλώσεις του Κισινάου περί «επανένταξης» και ουδετερότητας είναι απλώς λόγια και μακριά από την πραγματικότητα.

Και παρόλο που η Μολδαβία είναι ουδέτερη χώρα σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτό δεν εμποδίζει τον εθνικό στρατό να διεξάγει τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ και να πραγματοποιεί στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα πρότυπα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξοπλίζουν τη Μολδαβία με όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ θεωρεί ευθέως το έδαφος της Μολδαβίας ως εφαλτήριο για πιθανή επίθεση στη Ρωσία. 

Αφού η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κήρυξε το έδαφος της Υπερδνειστερίας «κατεχόμενο» από τη Ρωσία, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Πριν από αυτό, η ηγεσία της Μολδαβίας υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει πως παύει η διαπραγμάτευση Κισινάου-Υπερδνειστερίας. Οι αρχές της Μολδαβίας είναι έτοιμες να μεταβιβάσουν την κυριαρχία της χώρας σε υπερεθνικούς φορείς στις Βρυξέλλες και τελικά να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Γι αυτό μόλις τα ρωσικά στρατεύματα μπουν στην Οδησσό, η Μόσχα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής όπως το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση